JASMIN MAG – CD SINGL RECENZIJE: „Demon“ (instrumental) i „Anđela Meleka“

Kada je početkom prošle godine bosanski kantautor i gitarista Jasmin Mag okupio ekipu sa ciljem finaliziranja novog albuma, mnogi su očekivali dobar ishod tog rada obzirom na dosadašnje uspehe. Međutim, niko nije mogao pretpostaviti dokle će odjeknuti eho tog rada.

I dok je Jasminov tim u sastavu Dragan Divjak (producent i klavijaturista), Lejla Kusturica Divjak (vokal), Amna Jusić (vokal), Belma Huseinefendić (vokal), Gordan i Vedran Sijerčić (vokali), Mirza Čardžić (bas), Jasenko Isaković (bas), Edo Delibegović (vokal), Davor Matošević (vokal) i Almir Kremić (vokal), vredno radio u tuzlanskom studiju MAT, nizali su se uspesi na međunarodnoj muzičkoj sceni.

Starije Jasminove pesme (kao što je evergrin „Bijeli snjegovi“) su više meseci zasele na vrh top-liste eminentne muzičke platforme Ethnocloud sa sedištem u kanadskom Torontu, medija koji prati dešavanja na nivou planete u domenu etno-muzike (world-music). Zatim je krajem 2018. godine Reverbnation (globalna muzička web-platforma) profil bh. kantautora u veoma kratkom periodu ostvario milionske preglede, i kao posledica svega prije navedenog usledila je poslovna ponuda holandske diskografske kuće „Helena Music Records“ iz Hilversuma da Jasmin Mag bude predstavljen na trostrukom albumu – kompilaciji pod nazivom „Global Connectivity Vol. 2“ sa četiri pesme, od kojih će tri („My path through the clouds“, „Mother’s eyes“ i „Anđela Meleka“) otvoriti svaki CD. Trostruki LP je i objavljen krajem prošle godine za zapadno tržište, a prva promocija se odigrala na britanskoj radio-stanici The Sound of Spitfire.

U isto vreme je završen i Jasminov novi album pod nazivom „Više od igre“, pa su u toku organizacione pripreme za objavljivanje i promociju ovog dugo očekivanog albuma koji je kroz nekoliko singlova („Aleja breza“, „I sad jedna zvijezda sja“ i „Anđela Meleka“) pretpremijerno uspešno najavljen u regionalnim medijima.

Jasmin Mag, kao vrhunski gitarski virtouz, od samog uvoda u živopisnom i teškometalnom, a ugodnom i prihvatljivom i za današnje mlađe generacije instrumentalu „DEMON“, odaje tajnu da se u njemu i njegovoj muzičkoj ponudi krije mnoštvo muzičkih tkanja širokog dijapazona.

Zanimljivo je primetiti da vrhunski kantautor koji rodom dolazi iz Bosne i Hercegovine,  a radom i talentom preleće zemaljsku kuglu, ne igra po pravilima sadašnje radio-frendli -mejnstrim zakonika da sve pesme moraju trajati tri minute i 20 sekundi. Singl instrumental „DEMON“ ruši u paramparčad uspostavljene konvencije i jednim kulturnim nokaut udarcem pragom gitare od abonosa uspeva da bude samo svoj, a i dalje svetski prihvaćen i cenjen (u celome svetu, više nego u državama bivše Jugoslavije poput Crne gore, Hrvatske, Srbije…ali ispraviće moja malenkost stvari kada je Srbija u pitanju i Jasmin Mag, te njegovo muzičko blago). Instrumental „DEMON“ traje emocionalnih, zanimljivih i impresivnih čitavih pet minuta i 17 sekundi bajke, noćno-dnevne zimski zavejane, koja i dalje traje, i ima svoj izuzetan smisao i značaj u današnjoj modernoj kulturi i njenom uticaju kako u našim tako i u svetskim okvirima, što zaista, retko kome polazi za rukom. Jasminu Magu to uspeva! Skidam mu kapu! Kao pesnik, sa pet knjiga pesama i tri muzička CD-a na moje stihove, moja malenkost bi dala sve da poseduje Jasminovu maštovitost, ekspresiju, multimedijalnu muzičku ubedljivost, znanje i sigurnost, inteligenciju i mudrost, kao i sviračku sigurnost koja se steče decenijama, ili će biti da je možda jednostavno imaš u krvi ili nemaš! Demoni umeju i da prijaju i kad vrište britkim gitarskim Jasminovim solo deonicama. Ovo do sada je retko ko u regiji objavio, a da godi uhu i duši u izvedbi sa etno ukrasima.

Ljubavni kontekst je dominantan u koordinatnom sistemu (pripremljen za najodabraniji slušalački krug i auditorijum, koji Jasminov opus može da razume, shvati, oseti i najpozitivnije, sa radošću i ushićenjem doživi, onako, plemenito i sa puno pažnje!) i tonskom zapisu muzičkom dokumentu „Anđela Meleka.“ Jasmin Mag se ovde impulsivno izdvaja, predstavlja kao refleksivni pesnik/tekstopisac, ipak, ne ostavljajući i  ne zapustivši kompletan zvučni bekgraund iza sebe. Potpisniku ovih redova (to iskreno priznajem, a šta ću kada mi je omogućeno) ostavlja ponajbolji i najdraži utisak jer je i sam pesnik. Dakle, u pesničkom subjektu Jasmina Maga postoji ono nešto poput kvaliteta plus, x faktora, koji ne smeju ostati nezabeleženi, već moraju biti potencirani, podcrtani, bilo privatno, bilo javno, upravo ovako kako ja sada činim. Jasmin Mujanović Mag je kompletan autor muzike, teksta i aranžmana pesme Anđela Meleka. Uostalom, Jasmin Mag je kompletan autor  cjelokupnog opusa još od vremena kada je krajem devedesetih godina prošlog veka osonovao izuzetno uspešan rock-bend „Alarm“ sa kojim je ostvario nekoliko zvanično objavljenih albuma a za koje su dobili brojne nagrade i priznanja.

U pesmi „Anđela Meleka“ možemo čuti u strofama divna lirička stihovanja. Ovo su samo pojedina od njih:

…U njenom dahu od cimeta

Lipa je i lavanda

i dašak vjetra sa Igmana

i Aleja bagrema…

…Reci Drino sestrice

suze što si nosila,

je l’ još živa naša slika,

da l’ još kuca stari sat…

Jasmin Mujanović Mag i u ovom songu igra protiv pravila, a dobija umetničke borbe, i kreativne i sofisticirane ratove, te osvaja muzičke ključeve.

Čini se da Jasminu sve to polazi nekako lagano, od ruke, spontano, bez napora, bez sile i grubosti i prisile. Jasmin je stvoren za umetnost i kompletno je predan njoj, a ona također živi u njemu. Ipak, treba pomenuti i to, Jasmin Mag je magistar engleskog jezika i književnosti i divan porodičan čovek, ispunjen ljubavlju svoje porodice. Možda je baš u tome violinski ključ njegove sreće ono što ga čini tako hrabrim i odvažnim, smelim i uspešnim umetnikom. Možda je taj mir koji isijava iz njega ključna tačka kojom humanu stranu svoje ličnosti pretače u liriku, muziku i instrumenale, pesme…koje potom dolaze do nas, željne publike… koja ne pristaje na granice, već nas spaja plemenitošćui umetnošću. Počastvovan sam i ponosim se što sam upoznao neka od dela Jasmina Mujanovića Maga, kao i njega lično putem socijalnih mreža. Nadam se da ću imati prilike i uživo ga sresti!

Tačka.

Živeli!

Milan B Popović

Foto: Branislav Lukić Luka & Denis Dugonjić (izdavačka kuća „Inda“)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *