Krv Suze i Zeke – Recenzija albuma

Novim albumom Zeke dobijaju novu dimenziju koja se zove iskuznatljivost (iskuznatljivost=iskustvo+prepoznatljivost). A to je i sjajno i očekivano jer novi album snimljen je uživo, odjenoč, u dahu, iskusno sa dozvoljenom dozom kurčevitosti koju iskusni bendovi imaju. “Krv suze i nojz” svedoče jednu veliku istinu koju je rekao jedan dragi ćelavi čovek “Bend mora da izdrži sva iskušenja i da opstane“.

Neprijatelj Prelazi Zeku uprkos mnogim iskušenjima opstaje celu dekadu na sceni polupustinjskog tipa u doba kad rokenrol mre povremeno budeć se na sedativima. Album donosi nam tuce pesama proverene tematike ritma i estetike, muzički sveže i energično prema svim zakonima klasične ne-Njutnovske mehanike zvuka duše. Tekstovi su snažni i prodiru u mozak vučeni srcem koje je na uši postavilo filtere štiteći se od svakojakog sranja.

Pozitivnost i život osnovni stav u liriksu primećuje se u svakoj od pesama kojom Zeke tkaju sliku kako unutrašnjeg ličnog tako i spoljno-političkog života, publika to prepoznaje i tu se zatvara krug koji se dalje okreće i stvari teku. Pesme su u trećem licu, pesme su “mi” a “mi” je ono što vrlo treba našem “ja”. Živo-studijski zvuk albuma kao u suštini zahtevan produkcijski poduhvat vešto je konstruisan i donosi svakako energičnu prljavost koju doživaljvamo na svirci a to je bio i cilj pretpostvaljam. Od svih stvari na albumu izdvojio bih “Galebe“, “Tara” i “Licemeri” kao najsjanije sa sjanog albuma i potencijalne hitove barem na lokalnom nivou.

Posvećenost proizašla iz istine da jedino ljubav i kreativni rad pobeđuju prolaznost života, opet i opet je zaključak, jer život nije nije život bez krva suzi i nojza. Once again, great job, puno pozdrava i podrške za ovaj sjajan bend.


Ujedno Zeke će nastupiti 12. novembra u SKCNS Fabrici i ovom prilikom promovisati album „Krv, suze, nojz“. Album kojim bend zaokružuje deset godina rada, a u odnosu na prethodne, ovaj album je koncipiran kao live izdanje. Koncert počinje u 20 časova, a kao specijalni gosti, nastupiće bendovi Kurwabanda i Neon.

 

Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 600 dinara i mogu da se kupe online na http://www.gigstix.com/ kao i na prodajnim mestima Gigstixa. Na dan koncerta cena će iznositi 800 dinara, a ulaznice će moći da se kupe na biletarnici Fabrike koja će biti otvorena od 19 časova.

Jozo Svraka

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *