Direktan prijenos – novi singl splitskog punk rock benda Špurijus

Drugi singl Špurijusa sa nadolazećeg trećeg albuma stiže dva meseca nakon uvodnog “Dobrog čovjeka“, a zove se “Direktan prijenos”. Radi se o novoj saradnji splitskog benda sa etabliranim muzičarima, nakon gostovanja dr. Popa iz Atheist Rapa, ovog puta odružili su snage s TBF-ovcem Mladenom Badovincem, koji se i u novoj formi snašao kao iskusni punk rocker.



Direktan prijenos je, poput prethodnog singla, novi obračun s društvenim anomalijama i nepravdama, samo ovaj put na manje ironičan i više izravan način. Dok je Dobar čovjek ismejao samodopadnu oportunu narav malog čoveka, jednog od nas, Direktan prijenos se bavi apsurdnošću delovanja i saradnji određenih kvazibuntovnih krugova s povlaštenim kadrovima. Kad svetovni i duhovni predvodnici pronađu zajednički jezik s onima koji bi trebali biti pogon za razvoj kritične mase, kad ulični grafiti slave svetost autoriteta i javno propisane vrednosti, tada dolazi do moralnog raspada i beznadnosti pojedinca u bilo kakav srećan rasplet. Ideali su unovčeni, Robin Hood je postao Superhik, a pojedinac je deložiran i čeka poslednju pomast.

Ovu netipično dugu punk rock pesmu snimio je i miksovao Dino Siriščević prošle godine u svom CCC studiju u Splitu, u kojem bend u postavi Domo/Tudor/Jojo/Saba nastavlja snimati pesme za svoj prošireni album, koji će izaći u izdanju Mudrog brka.

Videospot je snimio i montirao Julio Juraga, a osim Mladena i članova Špurijusa, u spotu se pojavljuju Vana Miličević te stalni saradnik, osnivač i počasni član benda, renesansni čovek Leo Murgić. Za maske iz OrwelloveŽivotinjske farme“ zaslužna je Juliana Voloder, a samo snimanje u prostorijama amfiteatra splitskog Doma mladih osigurali su članovi udruženja Redakcija uz nesebičnu pomoć Kristijana Čaćije.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *