Grolovanje sa Maera – Intervju

Naši drugari iz benda Maera su učesnici Demo Fest-a Klubu  Fest u Zemunu. Pa smo odlučili da ih malo propitamo oko proširenja benda i njihovim uzorima i odrastanju, ali i da najavimo svirku 26.01.2018 u Underground Disco u Beočinu. Želimo im puno sreće, ulazak u finale i osvajanje festivala.

maera origigi

Dok smo se pripremali da objavimo ovaj intervju, dobili smo lepu vest da je Maera ušla u finale takmičenja!!! Sve čestitke od Liman Crew ekipe!

LC: Imate li neke nadimke, i kako ste se upoznali ?
Maera: Frontmen Tomislav iz detinjstva vuče nadimak “Mufata” ali tu je i klasično “Toma” naravno, gitaristu Igora zovu Glidža što je skraćeno od originalnog nadimka Gligorije, što je nadimak njegovog imena Igor. (smeh) Naš basista Nebojša trenutno nema nadimak (sad reacts only), a našeg bubnjara Vladana zovemo Boranin zbog njegovog plemenitog porekla. Tomislav i Vladan su se upoznali na leto 2016. dok su se Nebojša i Igor znali još od srednje. Nebojša se pridružio bendu, a kasnije je ostale upoznao sa Igorom.

LC: Kada je osnovan bend i u kom momentu se Igor priključio (nije bio tu od početka) ?
Maera: Bend je osnovan u oktobru 2016. ali je postojao ranije duhom kada je Tomislav svirao sa drugačijim postavama. Kada je Nebojša ušao u priču, bend je počeo ozbiljnije da se razvija i naravno Igor, koji nam se pridružio tačno mesec dana pre naše kvalifikacione svirke za Demo Fest.

LC: Gde je sniman vaš prvi EP i ko je zaslužan za dizajn cover-a?
Maera: Naš EP je snimljen u studiju 3×2 u Pančevu. Za dizajn je zaslužan umetnik sa imgur-a u kolaboraciji sa našim frontmenom Tomislavom.
maera3

LC: Koje su reakcije ljudi na EP i da li ste vi zadovoljni kako je sve ispalo?
Maera: Ljudima se jako svidelo pa čak i novim fanovima koji su tek ušli u priču. Može se reci da na neki način nisu očekivali tako nešto od nas, što je zapravo dobra stvar jer daje našoj muzici određenu dozu nepredvidivosti i misterije. Mi smo oduševljeni reakcijom fanova ali se nikako ne zaustavljamo u potrazi za novim načinima da upotpunimo Maerin zvuk i pružimo još više našoj publici. Žanr nije toliko bitan, koliko je bitna energija.

LC: Da li razmišljate o full-length albumu?
Maera: Da, trenutno snimamo naš prvi album, ali uporedo radimo na novim stvarima.

LC: Zašto baš alternative i da li smatrate da će se publici, koja je uglavnom navikla na thrash, svideti nešto novo?
Maera: Alternative metal nam daje slobodu da eksperimentišemo, jer tako nam nikad neće biti dosadno i uvek će nam ostavljati prostor da stvaramo nesto novo. Našim zvukom ne ciljamo na određenu publiku, već na sve ljude otvorenog uma koji su spremni da probaju nešto novo.

LC: Kada ste se `upoznali` sa ovakvom vrstom muzike i koji su vašu uzori/omiljeni bendovi?
Tomislav:
Kao mali sam jako voleo elektroniku i dance muziku, kasnije sam otkrio rok i metal. Metallica, Iron Maiden, AC/DC, klasika. Ali slagao bih kada bih rekao da su me ti bendovi uveli u metal i zadržali moju pažnju. Tek kada sam otkrio bendove kao što su KoRn, Linkin Park, System Of A Down, Limp Bizkit, Slipknot, Ill Nino, Drowning Pool i ostale sličnog zvuka, je tvrdi zvuk dobio moju punu pažnju. Iako sam kasnije proširio svoj muzički ukus još više, taj Nu gruv je ostao ono na šta se uvek vraćam. Bendovi koji se ne boje da da probaju nove stvari da bi stvorili vanvremenske pesme, takvi bendovi će zauvek imati moje poštovanje i divljenje.

Igor:
Nisam ni prohodao kada mi je cale prvi put puštao rok i metal bendove, ali sam baš zavoleo takav zvuk sa 13-14 godina. Godsmack, Slipknot, Liquid Tension Experiment, Destiny Potato, Guthrie Govan i naravno Devin Townsend Project su moji najveći uzori. Volim mnogo muziku iz filmova, to me najviše ispiriše u skorije vreme.

Vladan:
Od kad znam za sebe slušam alternativnu muziku. Bendovi kao što su The Faceless, Pink Floyd, Gojira i Linkin Park su bendovi prema kojima gajim ogromno poštovanje. U skorije vreme slušam dosta post hardcore i ambiental metal bendova.

Nebojša:
Moja duša je izabrala progresivni metal, time su moji uzori David Maxim Micic, naš muzicar koji je napravio tri od mojih top 5 albuma, Devin Townsend, Tesseract, ali takodje sam pronašao prošle godine grupu Knower koji sviraju mešavinu Electro, Jazz-a i Funk-a, stvarno su neverovatno talentovani ljudi.

LC: Postoji li neka svirka koju biste posebno izdvojili, jeste li svirali na nekom većem dešavanju, i ako da, kakvi su utisci ?
Maera: Za sad nismo nastupili ni na jednom većem dešavanju, ali smo imali dosta manjih svirki od kojih svako od nas ima omiljenu. Uvek se trudimo održimo svirku koja će se pamtiti.

LC:  Zanimljivi, brutalno iskreni tekstovi vasih pesama, ko ih pise ?
Maera: Jedna reč, Toma. (smeh)

LC: Za šta vi živite danas ? 🙂
Maera: Za dan kada cemo živeti od muzike, raditi ono što volimo, pomagati onima kojima je pomoć preko potrebna i popraviti bar deo korumpiranog sistema u kome živimo i, naravno, pokidati svaku binu na koju naiđemo.

LC: Čeka vas polufinalno veče DEMOFESTA u Klubu Fest večeras. Jeste li spremni ?
Maera: Spremniji nego ikad! Bring it on! 🙂

 

maera, aza, frozen

Dozvolu za slike dobili od Maera da postavimo za intervju.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *