BUĐENJE KRALJA NA SEVERU // 10.11. BLANKFILE, THE VALLEY, OTVORENI PRELOM, SUBOTICA //

Dve godine je prošlo od poslednje underground svirke u Subotici. Preko 700 dana, sto i kusur petaka i isto toliko subota je prošlo i nije se čuo zvuk iole žešće žive muzike u gradu koji je nekada važio za „kraljevstvo na severu“ što se underground scene tiče. Blankfile je poslednji put posetio Suboticu pre sedam godina. Da se sve to promeni i subotička scena probudi šansa postoji i čeka u petak, 10. Novembra, u klubu Mladost.

A da je Subotica parirala Beogradu i Novom Sadu, posebno je bilo primetno u sferi « moderne » hardkor, pank i metal scene, onda kad je ista bila u vrhuncu u Srbiji, pričamo o periodu 2005-2015. godina. Bili su tu All The Arms We Need, Butcher, D Zoo i drugi bendovi koji su u onome što rade bili gornja polica domaće underground scene. I ne samo bendovi, Subotica je imala ekipu koja odlazi na gostovanja po svirkama u Srbiji, a kao domaćin pravi događaje za pamćenje. Sve su to uvezivali i događaji ne nužno muzičkog karaktera, a povezani sa ovom vrstom muzike, pa smo imali i jaku bazu rolera i skejtera na severu zemlje. Stvarno je to bilo jedno malo, ali jako kraljevstvo. Bar se tako činilo nama sa strane. A da ne živimo skroz u fantaziji, dokazuje bend The Valley i ekipa oko tog benda, kao i pojedinci koji i dalje furaju taj trip, svi i dalje braneći underground „zid na severu“.  U želji da se evociraju uspomene, ali možda i zapali iskra novih dana slave za subotičku scenu, izrodila se ideja o svirci. Svirci u klubu Mladost. Svirci bendova koji donose žestinu, energiju i ideju, a sve upakovano u kvalitetan i dosta zreliji omot od onog pre desetak godina.

Domaćini, The Valley, definitivno mogu to da urade. Imaju sve elemente, plus najbolje od svih poznaju istoriju problema i osećaju puls svog kraljevstva. Ovaj bend jedini bio i ostao subotički hardkor bend pošto su se tvrdo ustoličili na samom severu naše države. Duh severa su odlučili da prošire dalje tako da kreću u pohod na druge gradove i države, sviraju po regionu i, za sad, iza sebe ima full-length album pod nazivom “Never give up”. Dario, fontmen benda dostojno predstavlja ovu mantru, a o tome dovoljno govori činjenica da je na poslednjem nastupu, veći deo svirke završio sa prepuklom ahilovom tetivom, kako je posle razvezao svoju ekipu kućama i mirno se odvezao u hitnu pomoć na operaciju. Jasno vam je, onda, da se ovi momci ne zezaju i ulažu poslednju kap krvi i znoja da drže underground scenu subotice živom. Kako sami kažu, saradnja sa bendovima i ekipama, menjanje članova benda i sećanje na one koje nisu sa nama bendu daje ozbiljnu snagu za dalji rad i za brutalizovanje hardcore muzickog pravca koji furaju.

A kad smo kod krvi i znoja, kako opevano već u njihovom novom hitu, Blankfile je beogradski pandan The Valley. Borci za hardkor i andergraund scenu, koji 15 i više godina, ne samo da sviraju već i organizuju koncerte od onih uslovno malih do najvećih imena metal, pank i hardkor svetske scene – Lionheart, Nasty, Comeback Kid, Unearth, Thy Art Is Murder, Deez Nuts…da, to su ovi momci organizovali. Od 2018. prave drastičan zaokret u svom muzičkom izrazu i svojim izdanjem Truth Be Sold (2020) donose na scenu sirovi i nabadački hardkor. Zaokretu u muzičkom smislu doprinela je i saradnja sa produkcijskom ekipom iz Bostona (SAD) koji je radio bendove poput Lionheart, The Ghost Inside, Parkway Drive, Deez Nuts, sa kojom su sarađivali na tom, kao i na poslednjem izdanju Gold Standard (2023), koje je BFHC izbacio u martu 2023. godine. Ova beogradska grupa donosi energične nastupe uz pregršt brejkdaun i slem deonica, socijalno angažovane, ali i tekstove o ličnim borbama u kojima se mnogi lako pronalaze. U okviru svoje lokal turneje odlučili su da podrže napore The Valley i sami daju doprinos buđenju „kraljevstva na severu“.

Da ekipa bude još veća i jača, pobrinuće se hardkorpank gerila iz Sente u liku i delu benda Otvoreni Prelom. Tu su da nas podsete da je to što radi undergraund scena u Srbiji, pa i na ovom predstojećem koncertu, više od muzike same. Duh slobodarstva, solidarnosti i borbe protiv nasilja su osnovne vrednosti koje moraju da prate ovo buđenje i Otvoreni Prelom će nam ih dostaviti u pakovanju sirove hardkorpank energije, plamena koji svi nosimo u sebi. Ostaje samo da ga udružimo i „zapalimo“ Suboticu to veče.

Tako da, 10.11., petak, klub Mladost, spremite svoj mosh, 2 step, circle pit i stage dive arsenal, naoštrite glasne žice i dobro zagrejte zglobove vrata, kičme i kolena, oslobodite um stega današnjih represivnih vrednosti koje vas ograničavaju i ubeđuju da ste dobri samo ako se uklapate. U „podrum“ na prebrojavanje i dizanje subotičke scene na noge. Subotica to zaslužuje i vi to možete. Ko će drugi, ako ne vi?! Kad, ako ne sad?!

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *