Lelee na svojoj prvoj turneji po Balkanu

Slovenački razigrani indie/post-punk bend Lelee ovih dana kreće na svoju prvu turneju po regiji, na kojoj će u Mariboru (StopTrik Festival), Zagrebu, Skopju (30 godini radia Kanal 103), Beogradu i Rijeki (Impulse Festival) predstaviti svoj nedavno izdani debitanski album ‘Čuka bije pumpa’ (Moonlee Records, Ill in the Head Records).

Lelee su savršen primer multikulturnog povezivanja među balkanskim muzičarima od Vardara do Triglava, jer ga sastavljaju beograđanka Jelena Rusjan, makedonac Damjan Manevski i slovenca Jan Kmet i Blaž Gracar, koji su našli svoje mesto pod suncem u Ljubljani. Imajući to u vidu ne iznenađuje, da će ih prva turneja po regiji odvesti sve do Skopja i nazad, kao i da su svoj prvi album izdali za izdavaća Moonlee Records, koji okuplja eklektične gitarske bendove iz čitave regije.

Muziku Lelee obeležavaju udarna žensko-muška višeglasja (na makedonskom i srpskom jeziku) u tradiciji bendova poput Yo La Tengo, koja ostane dugo usidrena u vašim glavama. Trio inspiraciju crpi u pionirskom neispeglanom zvuku indie rock dinsaurusa à la Dinosaur Jr. i The Pixies, novodobnim indie punk ambasadorima poput Sweeping Promises i Uranium Club, lakoživom jangle popu sa obe američke obala, a u smislu regionalne autentičnosti i u jugoslovenskom novom talasu.

Kod Lelee se susrećemo sa nekakvim imaginarnim jadranskim indie-rockom, koji je emotivan, iskren i neposredan, te uprkos alternativnom karakteru ipak dovoljno pitak i za više mainstreamovske radijske frekvencije i širu publiku. U svakom slučaju novi vrući bend na sceni, koji je najbolje proveriti uživo. Vidimo se.

Koncertni datumi turneje:

29.09.2021 @ Maribor, Vetrinjski dvor – StopTrik Festival 
30.09.2021 @ Zagreb, KSET
01.10.2021 @ Skopje, MKC – 30 godini Kanal 103
02.10.2021 @ Beograd, Kvaka 22
09.10.2021 @ Rijeka, Beertija – Impulse Festival
22.10.2021 @ Nova Gorica, Mostovna

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *