RootsInSession najavljuje novo izdanje Lockdown Ska Riddim sa singlom “Musicman”

Producentski duo RootsInSession nedavno su obeležili 20.godina rada i kreiranja soundsystem scene na Balkanu, a ulaze u 2021. godinu u ska ritmu. Ovaj produktivni dvojac su u 2020. objavili čak sedam singlova, od reggae remixeva pa sve do autorskih drum’n’bass stvari.

Iako je 2020. godina pustila tvrd pečat u znamenju čudnog perioda lockdowna, RootsInSession duo najavljuje prvi riddim album u Sloveniji pod nazivom “Lockdown Ska Riddim” koji će izaći na leto 2021. Na albumu će Pier i Fu ugostiti različite domaće i strane izvođače, a prvi gost na riddimu je slovenski pevač koji dolazi iz Maribora. Reč je o Tadimanu, reggae izvođaču s najdužim stažem u Sloveniji koji je ujedno i frontman slovenskog benda Siti Hlapci. Tri veterana slovenske urbane scene po prvi put sarađuju na singlu “Musicman”, a da bude priča još sočnija, na produkciji im se pridružuje još jedan veteran, multiinstrumentalist i frontman Marko Gaćina (Marcus G), koji je lane takođe obeležio 20 godina rada sa svojim bendom Brain Holidays snimanjem albuma na Jamajci. Trojica producenata tako započinju novu priču saradnje na novom Lockdown Ska Riddim albumu. Ska kao oblik jamajkanske muzike koja spaja elemente menta, calypsa, američkog jazza i rhythm & blues bila je prethodnik rocksteadya i reggae žanra. RootsInSession se ovim izdanjem vraćaju korenima, muzici rude boysa.

Prvi singl “Musicman” s nadolazećeg albuma Lockdown Ska Riddim objavljen je 25.februara za RootsInSession Music.

Za one koji žele znati više:
Riddim je reč iz jamajčanske patwe (patoisa), a predstavlja patwanski izgovor engleske reči ritam. No kada se koristi u reggae kulturi taj pojam se odnosi na instrumental. Ako određeni riddim postane popularan, može biti korišten kao podloga u desetinama, možda čak stotinjak pesama, i to ne samo na snimkama već i na izvođenju uživo.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *