Zrenjaninski Ramonsi – Madresi Intervju

Dolaze iz Zrenjanina, sviraju 10 godina i iza sebe imaju tri albuma! Muziku koji sviraju najviše podseća na Ramones, ali svojim tekstovima i kritikom svega onoga što ne valja na Dead Kennedys.

LC: Pojasnite mi samo značenje reči Madresi.

Madresi: Reč Madresi je izvedeno iz naziva jedne meksičke sapunice Madres Egoistas. Bend se u početku tako i zvao, što je predstavljalo sprdnju na taj način zaglupljivanja naroda. Pošto  su nas fanovi uglavnom oslovljavali sa Madresi, a i pošto je ta reč u ovo doba interneta bolja u smislu ključne reči, tj. lakšeg pronalaženja pojma na Google-u, odlučili smo se da naziv skrešemo na Madresi.

madresi

LC: Bend je na sceni punih deset godina. Šta je to što pokreće bend da opstane toliko dugo na sceni i koja je vaša filozofija ili ideologija?

Madresi: Pokreće nas pre svega ljubav prema muzici.  Koncerti su ono što nas ispunjava, uživamo na bini razmenjujući energiju kako sa publikom tako i međusobno. Kroz pesme iznosimo svoje emocije, stavove i drago nam je kada shvatimo da se publika identifikuje sa njima. Cilj nam je da, pored uživanja u muzičkoj interpretaciji, dopremo do slušaoca i ponudimo mu sagledavanje određenih tema iz nekog drugačijeg ugla, što  generalno, autentična muzika i pruža. Međutim pored svega toga i mi kao muzičari u celom tom procesu saznajemo dosta i o sebi samima.

LC: Porede vas sa Ramonsima, ali ja bih dodao i Dead Kennedys, dali se slažete sa tim?

Madresi: U muzičkom smilsu više dodirnih tačaka imamo sa Ramonsima, a sa Dead Kennedys možda u smislu bavljenja socijalnom tematikom. U svakom slučaju, godi nam poređenje sa ova dva benda.

LC: Ovo društvo je prepuno prevaranata i hohštaplera, da li je takva i R’N’R scena?

Madresi: Lopovi, licemeri, prevaranti su u svim porama društva, pa ih tako ima i u rock and roll-u. Jedna od pesama koja se bavi ovom temom je i “Bunt prevara”.

LC: Bend je dosta menjao postavu, da li je to imalo uticaja na sam rad benda? Da li se ljudi nisu pronalazili?

Madresi: U početku je to bio izduvni ventil i nismo se trudili previše oko benda, pogotovo što smo imali i druge obaveze i hobije. Zadovoljavali bismo se sa 2 svirke godišnje, a treća bi se već smatrala premašenom normom. Učili smo jedni od drugih, međutim kada je trebalo to sve podići na jedan viši nivo, što iziskuje veću posvećenost, došlo je do nužnih promena. Jer u bendu je kao i u braku: “Ide dok ide, traje dok traje” što bi rekli Kud Idijoti. Tako da su nam te promene donele neophodni kontinuitet u nastupima i konačno smo postali BAND.                                        

LC: Kakvo je stanje sa Zrenjaninskom underground scenom? Da li ima još koji bend vredan pažnje?

Madresi: U Zrenjaninu je uvek bilo dobrih bendova. Ako bismo sad krenuli da nabrajmo sigurno bismo neke od njih nenamerno preskocili. Ali pomenuću bendove sa kojima smo nastupali a koji su aktivni: Neke face, Sukob interesa, Drink or die, Trash union, No discipline, Zemljotres

LC: Pošto su pesme dosta provokativne i ukazuju na velike probleme u društu,  da li ste imali problema od strane „nedodirljivih“?

Madresi: Do „nedodirljivih“ pesme ne mogu ni da dopru zbog medijske blokade. Ali se trudimo da, koliko je to moguće, kao i mnogi rock and roll odnosno punk (sve je to rock and roll što bi rekao tata Lemmy) bandovi utičemo na svest pojedinaca, jer sistemu ne odgovaraju svesni pojedinci, nego suprotno.

 

madresi2

 

 

LC: Pesme koje najviše volite da svirate i koje su najbolje primljene od publike?

Madresi: Sve pesme podjednako volimo da sviramo i posebno nam je drago što se ljudima sviđaju različite pesme.

LC: Svirka koja vam je ostala urezana u sećanje i zašto?

Madresi: Hmmmm…. na primer naš prvi nastup u novoj postavi u Beogradu. Nećemo pominjati da nam je pevač prethodno veče lečio svoje ljubavne probleme rakijom i pivom, a posledice toga trčanjem na stadionu na najačem suncu pokušavajući da izbaci prekomerne količine utešnih sredstava, niti glodara koji mu je celu noć orao po plafonu, ali pomenućemo da je bubnjaru pre svirke pukla guma od auta. Jedva smo  uspeli da skinemo zapekli točak, a plus je zaboravio ključ u bravi od volana u autu koji je, naravno, zakjlučao. Ali nekako smo se uz pomoć drugara konsolidovali, rešili probleme i održali odličan koncert. Upoznali smo nove ljude koji su na sličnim frekvencijama kao i mi, što nam se uostalom i dešava na svakom novom nastupu.

LC: Koju bi prouku poslali mladim ljudima, kada bi ona imala pravi odjek međ njima?

Madresi: Budite to što jeste, ne pravdajte se nikome, imajte svoj stav, poštujte tuđi, budite slobodni, ali ne ugrožavajte druge. Drugim rečima, budite i slušajte rock and roll.

LC: Gledamo li se uskoro u NS-u i koji su planovi za proleće?

Madresi: Svakako, 05.04. u Domu b-612 u Novom Sadu, pa potom u Zrenjaninu u okviru manifestacije “Buđenje ranog proleća” ali pre toga 24.03. u Staroj Pazovi u klubu Pozitiv.

 

Hvala vam puno na odvojenom vremenu!

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *