STEJDŽDAJV, 2-STEP, CIRCLE PIT, MOSHPIT ILITI PRVI MOŠ FEST U SRBIJI

Od Nju Jorka, preko britanskog ostrva, Rusije i Japana, pa do Sidneja, hardkor koncerte prati specifičan stil igre koju hardkor klinci upražnjavaju čineći atmosferu bunta, različitosti, borbe, poštovanja i zajedništva potpunom. Naravno, nije to isključivo hardkor stvar, mošuju i metalci, pankeri, kao i svako ko se oseća dovoljno slobodnim da to radi. Srpska hardkor scena je stala na noge, sad je vreme da usavrši svoju igru.

Tako je Srbija, tj Beograd dobio i svoj prvi Moš Fest. U suštini, ovaj festival je koncert hardkor bendova koji neguju kulturu mošovanja i hardkor đuskanja, tako da nas očekuje jedna nova vrsta kolača u vitrini poslastica srpske andergraund scene i, nadamo se, novi redovni datum za prozivku svakog februara. Sa postera nas gleda Brut, glavni protagonista Belgrade Mosh Fest priče i već sa njegovim pogledom preko ramena čitamo poruku da sa ovom pričom nema zezanja, da će je zaštititi od svakog ko pokuša da napadne sa leđa. Za prvenac, istoimena organizacija u pomoć Brutu dovodi brutalni (pun intended) line-up, iz cele Srbije ali i susedne Bugarske, jer upravo naš istočni sused predstavlja okosnicu balkanske hardkor scene.

Uslovni domaćini festivala (čine i organizaciju BMF) su Blankfile. Bend koji već 15 i kusur godina „proliva znoj i krv“ na domaćoj andergraund sceni, kako navode i u jednoj od svojih pesama sa poslednjeg izdanja „Gold Standard“. Ko još uvek nije slušao Blankfile, možemo reći da je ovaj hardkor za fanove bendova Lionheart, Terror, Hatebreed…Uradili su mnoge značajne stvari za scenu, od kojih izdvajamo organizaciju koncerata, od malih lokalnih do velikih svetskih bendova, a posebno su se iscimali sa One Is All akcijom gde su dve godine zaredom išli da sviraju „na noge“ jednom jedinom fanu u varoši na obodu civilizacije. Dokazali su i pokazali da za hardkor nema prepreka, „čak i kad boli“ (još jedna pesma, sa prethodnog „Truth Be Sold“ izdanja). Uz to, produkcijski, spotovima i zvukom, ulažu sve da budu uporedivi sa bendovima na svetskoj lestvici. Spot za „BFHC“ neki nazivaju najboljim spotom hardkor scene Srbije. I dalje su tu, i dalje igraju po svojim pravilima, i dalje dižu sebi lestvice. Garantovano će se isto tako potruditi da nastup na BMF bude paklen.

Kako smo napomenuli, bugarska hardkor scena šalje svog predstavnika – Redound. Možemo reći, uslovno, hedlajnera festivala. Ovaj bend vuče korene još iz 2003. godine, kad su nastupali kao Envy, da bi od 2008. godine postali Redound i pod tim imenom izbacili četiri puna albuma. Sa svakim novim izdanjem su postajali sve brutalniji i danas važe sa kraljeve hardcore beatdown scene u ovim krajevima. U Bugarskoj su jedan od najuticajnijih underground bendova, pa su tako svirali sa pregršt relevantnih bendova koji su turovali kroz te krajeve – Nasty, Terror, Napalm Death, Malevolence, Born From Pain, i dr…što garantuje da donose iskustvo. Između ostalog, imaju iskustvo i jednog od gorepomenutih „One Is All“ koncerata, što garantuje da znaju da „ginu“ za ideale i van granica svog dvorišta. Njihova energija je nepresušna, njihovi mošpitovi su ubistveni, tako da morate biti spremni na sve ako želite da uđete u jedan od njih. Poslednji spot koji su izbacili „Fyre“ su uradili sa poznatim bugarskim reperom, dok je poslednji Redound album „Thru Adversity“ i dalje vruć na slušanju. Dolaze u Beograd da nam dostave svoj nabod hardkor!

Idemo dalje, Trash Union. Zrenjaninski hardkor vojnici, poznati još iz 90ih u svim krugovima hardkor scene u Srbiji. Zapravo, njihova muzika je crossover heavy muzike – od treš metal, preko skate punk, pa do njujorške hardkorpank scene. Momci iz Trash Union vredno rade i opstaju na sceni grada koji je iznedrio svim poznavaocima anderground prilika legendarni Overdrive. Trenutno, upravo su TU preuzeli ulogu rezidenata u svom kraju i „krivci“ su za organizaciju mnogih metal i hardkor koncerata u Zrenjaninu, na kojima neretko vidimo i članove pomenutog legendarnog benda srpske hardkor scene. Poslednji Trash Union album „Procrustean Rule“ je nešto najbolje što su izbacili do sad i momci ga dostavljaju uživo sa stilom. Nisu dugo svirali u Beogradu, jedva čekaju da dođu i ovo će biti jedinstvena prilika da ih i beogradska publika overi na koncertu uživo. Imaće šta da se vidi, tako da, sigurni smo, ne i poslednja!

Sa krajnjeg severa Srbije dolaze nam „Kraljevi moša na Severu“ – The Valley. Želeći da prošire duh severa, ovaj bend je turovao svim delovima Srbije i ex-YU regiona, a posebno je bitan za lokalnu scenu jer je jedno vreme epicentar modernog andergraund zvuka bio upravo u Subotici sahvaljujući i ovoj ekipi (ko se seća All The Arms We Need – a?). Iako je subotička scena danas u malo skromnijem obuhvatu, The Valley je i dalje oksonica brutalnih koncerata u tom kraju i drže baklju hardkor/pank scene u ovom delu Srbije. Iza sebe imaju jedan full album „Never Give Up“ i njihov set obiluje nabod njuroškim rifovima. Ovaj bend je poznat po posvećenosti. U prilog tome ide i istinita priča da su jedan koncert odradili do poslednje pesme iako je već na prvoj pevaču pukla ahilova tetiva. Znači, hardkor do koske! Poslednji koncert koji su svirali/organizovali je bio baš sa Blankfile u Subotici. 200 ljudi. Moš od prve pesme do
poslednje, na svakom bendu. Dolaze u Beograd i moraćemo da im uzvratimo istom merom!

Na kraju, putem „wild card“ pozivnice, Brut je postavi prvog BMF dodao i Fractured, hardkor bend iz Vrbasa. Šta je to što je ovaj bend preporučilo i obezbedilo da ulete i kad 5-i bend nije ni bio u planu? Oni su mladi. Oni sviraju nabod hardkor. Dolaze iz Vrbasa, a zvuče kao da su iz Bostona. Nov su bend i, sa svim pomenutim karakteristikama, preko potreban da bi se osnažio domaći hardkor arsenal. Organizatori BMF predviđaju vedru i veliku budućnost za ovaj bend i žele da obezbede da taj razvoj krene baš od koncerta sledeći vikend. Preporuka je da posebno obratite pažnju na Fractured. Novi klinci u bloku lome kičme!

Prvi Belgrade Mosh Fest se dešava u Jugošpedu, 10.02.2024. sa početkom u 19h, a ulaz se plaća 1000RSD. Sve je organizovano po DIY principima, tako da svako ko plati kartu, kupi merch, uzme piće na šanku direktno pomaže bendove koji nastupaju, ljude zaposlene u realizaciji same večeri, pa time doprinosi i tome da se takav fest ponovo desi i sledeće godine. Indirektno, dalji razvoj nečega ovakvog, što simbolizuje hardkor scenu u njenoj biti, definitivno diže srpsku andergraund scenu na novi nivo i ekipi okupljenoj oko hardkor ideja još jedan razlog za zadovoljstvo. Jer, hardkor je vatra u svakom od nas. Što nas je više i što smo jači, jači je i plamen promena koje želimo da donesemo ovom svetu.

Vidimo se u mošpitu!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *