Deveti Festival Srpskog Podzemlja i Poziv Likovnim Stvaraocima

Deveto izdanje tradicionalnog Festivala srpskog podzemlja (FSP) biće održano 20. i 21. oktobra u novosadskom klubu SKCNS Fabrika.

“Veliko nam je zadovoljstvo da objavimo prvo ime ovogodišnjeg Festivala srpskog podzemlja! Nakon prošlogodišnjeg fenomenalnog nastupa prijatelja iz rumunskog benda Dordeduh, ovoga puta dobrodošlicu želimo bendu Sear Bliss iz Mađarske, sa kojima gajimo prijateljeske odnose dugi niz godina, a koji će nastupiti prvog dana festivala kao specijalni gosti“, najavljuju organizatori MM Concerts i Serbian Hellbangers.

Organizatori dodaju da ovi veterani black/dark metal scene ove godine obeležavaju tačno 30 godina postojanja na svetskoj underground sceni i u sklopu jubileja jedan od odabranih i ekskluzivnih nastupa biće baš na FSP.

Bend je nastao 1993. godine, od tada je objavio osam studijskih albuma i potpisivao ugovore sa prestižnim izdavačima širom sveta kao što su Candlelight Records, Hammerheart Records, Redstream Records i mnogi drugi. Njihov album prvenac Phantoms zvanično je prvo studijsko izdanje koje je neki underground metal bend iz Mađarske objavio za inostranog izdavača i na taj način upisani su u istoriju lokalne scene. U svom zvuku vrlo vešto i lucidno kombinuju elemente black i dark metal stilova u koji su ravnopravno implementirani duvački instrumenti sa naznakom na jedinstvenom zvuku trombona koji celoj zvučnoj slici daje autentičnost i originalnost. Sear Bliss su trenutno u studiju gde snimaju novi deveti po redu album koji će biti objavljen za Hammerheart Records“, stoji u zvaničnom saopštenju.

Takođe, upućen je i poziv likovnim stvaraocima za učešće na FSP-u:“Pozivamo likovne stvaraoce da nam se pridruže sa svojim „underground“ delima. Tema vizuelnog programa 9. FSP-a jeste NASLOVNICA, odnosno naslovna strana, poster, omot LP-a, kasete, CD-a, knjige, fanzina, časopisa, filmski poster… ali i naslovnica nekog vašeg ličnog događaja, nove radne nedelje, žurke, perioda života… Naslovnica u ovom slučaju može da bude autentična, rađena za neki od vaših autorskih projekata, ali može da bude i ilustracija inspirisana (ne)omiljenom pesmom, pričom ili bilo kojim već postojećim delom (muzičkim, vizuelnim, književnim, filmskim…) ili događajem. Svaka prijava treba da sadrži maksimalno dve stranice A3 formata u rezoluciji od 300dpi. Na jednoj stranici može biti više radova. Kompozijica treba da bude postavljena vertikalno u okviru A3 formata iz tehničkih razloga i uslova postavke u izložbenom prostoru“, navode organizatori i dodaju da je rok za slanje materijala 10. oktobar, a prijave se šalju na: festivalsrpskogpodzemlja@gmail.com.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *