Istok se trudi da kao zapad bude – Let 3 @ Gerila Bar

Stih pesme Drama “Istok se trudi da kao zapad bude” nije baš tačno opisao naš slučaj. Dok je u zapadnom gradu Rijeci ceremoniju proglašenja evropskom prestonicom kulture vodio punk sastav LET 3 ispred mega crvene petokrake, u istočnom gradu istu takvu ceremoniju je vodio neko ispred mega postera glavnog ratnog huškača i njegovog nesrazmerno velikog nosa. Ali, šta sad, tako su nam karte podeljene trenutno, a LET 3 je gostovao u evropskom gradu kulture, Novom Sadu, i bilo je nezaboravno!

LET 3 ekipa, najznačajniji, a i trenutno najveći, bez imalo lažne skromnosti, pank rok bend sa ovih prostora, pozvan je na klupsku svirku u Gerili. Nedovoljno velik prostor da bi primio baš sve poštovaoce ovog pank spektakla, ali to bendu ni najmanje nije smetalo da izvede svirku za pamćenje. Verujem da bi rasprodali sve karte i da su pet dana zaredom gostovali na istom mestu, toliko su popularni u glavnom gradu Vojvodine. Nastupali su ipak samo jednom, pa ko je imao sreće, uspeo je da ugrabi kartu i uživa u dva sata savršene svirke.

Ovo je bend koji podjednako dobro, a potpuno drugačije zvuči kad nastupa na koncertu i kad nastupa u klubu. Svejedno im je da li je prisutno hiljade, ili samo par stotina ljudi u publici, kvalitet ne opada ni milimetar, štaviše. Uvek bih se opredelila za klupsku svirku, jer nekako su tu, bliže, psuju, piju, prže, divljaju, a naši smo, zajedno smo, svi smo tu zbog provoda, zbog uživancije, zbog pauze od svega ostalog.

Svaku pesma je izvedena kao da je sviraju osamdesethiljaditi put, a opet kao da je poslednji put izvode i mora da ostane dobro upamćena, Sokol, Omađijaj me, Izgubljeni, Kurcem u čelo… publika je barem tri puta doživela vrhunac. Najmanje tri puta. Prvi vrhunac uz pesmu 999, koja je horski izvedena s publikom “svršiću s vrha katedrale“, Djete u vremenu se ne zna ni ko je izveo, pevač se od publike nije ni čuo, a treći, najjači vrhunac, publika je doživela uz Riječke pičke. Neko bi pomislio da Novosađani imaju čudnu sklonost ka obožavanju psovki, a to je u stvari stara novosadska sklonost panku, dobroj energiji i dobroj atmosferi. Nije bilo dovoljno da ih odslušamo regularnih sat i po, na bis su vraćeni uz domaćinski navijački pozdrav “riječke pičke“, pa su uz tešku muku sa bine uspeli da siđu nakon još pola sata uživanja. Jer ko zna kad ćemo se opet videti, a mi čitavu ekipu LET 3 doživljavamo kao svoje, uvek nam ih je premalo i nikad dovoljno njihovih nastupa. Ostavili su nas sa nadom da će dolaziti u Novi Sad malo češće i pitanjem zašto se u pesmi Riječke pičke nabrajaju razni regioni i samo jedan grad – “jebeno Vranje“? Odgovor na to pitanje, na žalost, nikad nećemo dobiti.

Sanja Klipa – Gavanski

« of 2 »

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *