Lokalni, regionalni i globalni bendovi – Tema za razmišljanje?!

Kod nas ima tri vrste bendova!

Stvarno? Koji?

Lokalni, regionalni i globalni.

Hmm?

Da se razumemo globalnih baš i nema ali ima bendova koji zvuče dovoljno dobro kao globalni ali ipak to nisu. Aliiii hajdemo od početka.

Hajde.

Evolucija bednova u našem ekosistemu. Postoje lokalni bendovi, ekipa iz kraja gde se svi znaju, ekipa koja peva i svira, na maternjem jeziku, o lokalnim događajima i herojima, ideje su tu nebrušene i svetle, a produkcija nije ni bitna. Najčešće  vesela satirična sprdnja koja muzikom oživaljava vedri duh lokalne zajednice.

Dakle, lokalni bednovi ne zvuče suviše moćno ali su prepoznatljivi, doduše u užoj zajednici, jel da? Pa kako dalje ide evolucioni tok?

Lokalna zajednica prepoznaje ovaj duh, podržava mladi bend koji vremenom bude prepoznat i od komšilukovog komšiluka pa sve šire i malo po malo postanu regionalni bend. Tu već krene neka i kinta da kaplje a lokalni bend svestan da se njihov glas čuje dalje od njihovih ulica počinje da misli da može da utiče na širu svest nesretnog auditorijuma. Opijeni divnim utiscima posle svirki u zemljama sa kojima su nekad ratovali, regionalni bednovi krenu da teže globanom ne bi li njihova sveta misija dobila još na punoći.  Uz sve to i produkcija se popravlja i kreće se i pomalo eksperimetisati sa stilovima.

Ne, ne bih se složila! Mnogi regionalni bendovi ne žele da postanu globalni, svesni su svog uticaja, rade iz srca i ne podležu pritiscima očekivanja posle uspeha. Dosledni su sebi i ne zavaravaju se.

OK, Dobro pa kako se onda postaje globalni i široko prepoznati bend?(Brend)

Ma zajebi! Nema ti toga ovde kod nas, možeš da zvučiš globalno i svetski ali ustvari domet ti je malo jači od lokalnog benda i malo slabije od regionalnog.

Šta treba da zvučiš prepoznatljivo?

Mi imamao  neke odlične domaće benove koji pevaju na engleskom, imaju sjajnu produkciju i pevaju o opštim globalnim temama, što`no veli naš narod, zvuče „svecki“. Zaista kada čujete neke od naših bendova a i ne znate da su naši, oni zvuče potpuno moćno, jednostavno ne možete da utvrdite odakle je takav bend, da li je iz Gornjeg Milanovca, Vankuvera, Plovdiva ili Okinave?. Vreme je interneta i dospupnosti kvalitetnih tehnologija gde možeš napratviti visokokvalitetan zvuk.

Hmmm!? Dakle, ovi zvuče moćno ali nisu preopoznatljivi? Kod ovakvih bendova prvi put kad ih čuješ kažeš „U jebote ovi su naši, ne seri!“.

Ma kakvi, džaba ti sve to, kada te pesme postanu zanimljiv proizvod za šire tržište tada se priča širi i zaukava, dok nema toga možeš da zvučiš supermoćno ništa ti ne vredi.

Mada, meni se čini da ti naši bendovi koji zvuče vrlo kvalitetno i nemaju neku potrebu da budu šire prepoznati oni jednostavno tako rade, jednostavno vole da zvuče svetski.

Misliš na metalce?

Oni su vrlo često perfekcionisti i kad se skupi grupa od nekoliko sličnih timskih igrača nastane vrlo dobra stvar, imamo primera kod nas dosta.

A kako se meri lokalnost tj regionalnost ili globalnost, tj kako se meri domet benda?

Da li je to internet, mislim broj pregleda i lajkova? Da li je to posećenost svirkama u svom i tuđim gradovima i festivalima? Da li je to prisustvo u drugim medijima, tv, radio, novine?

Broj lajkova kod lokalnog benda jednak je broju drugara, devojaka, komšiluka uže i možda malo šire rodbine. Vidljivost na mreži mora se održavati konstantnim objavama gde ti malo malo izlaze ponude da boost-uješ svoju vidljivost naravno plaćanjem. Na svirkama dođe podskup svih tih lajkera dakle drugari i devojke možda neki sitni procenat rodbine i komšija. Lokalna pijanka i dobar provod na svirci i uvek određeni potencijal da se pređe u regionalni bend koji zahteva mnogo više rada a dobitak i satisfakcija su pod znakom pitanja.

Kod regionalnog benda sve ovo + dosta ljudi sa strane koje ne poznaješ ali sa kojima se po muzici prepoznaješ. Oni se već pojavljuju na festivalima i svrikama od Beča do Skoplja i pojavljuju se na reklamama nekih proizvoda i daju glas i stas na nekim reklamama. To je već nešto budu i na trgovima kad se ponešto slavi u gradu. Regionalni bendovi mogu da traju dosta dugo ali uz povoštovanje strktnih pravila kapitalizma, uz to naravno gubi se malo po malo autentičnost benda a underground i main stream počinju da namiguju jedno drugome.

Gde je vaš bend?  Zašto sviraš, stvaraš? Kakva je interakcija?

Koliko je bend evoluirao? Mutirao?

Koliko daleko se čuje vaš glas? I da li je to bitno?

 ?

 

Hyoso Navrano

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *