Staro društvo, novi prostor – AKC DiSCO – Beočin – Punk svirka!

Prva svirka u novom prostoru!
Posle više od godinu dana provedenih po stanovima, kućama i na ulici i organizovanih nekoliko manjih gigova u Rock Caffe i dom b-612 (Hvala i jednima i drugima na saradnji) konačno smo se skućili u Desanke Maksimović 9 (Ex kladionica Apex). Jedna od najvećih razlika između novog i starog prostora je što sad imamo prozore, uredan toalet koji ne poplavi u sred svirke (valjda) i dvorište. (!!!)

U Subotu 17.08. će nastupiti domaći 5 minuta slave i SNB (SkupljeniNaBrzinu) uz goste Punkreas Nikšić, a biće moguće i pazariti knjigu ”Nesvrstani” autora Djordjije Njunjic, o kojoj možete pročitati nešto više u nastavku.

Punkreas Nikšić, postoji od 2003. godine, osnovani u Nikšiću sviraju punk rock sa uplivima ska i hardcore zvuka. Prvi album „Glavom kroz zid“ izlazi na cd-u 2009 godine (DIY). Zanimljivo je da se na ovom albumu nalazi prepjev stare navijačke pjesme „Ja sam iz Nikšića“ na muziku pesme ”Šošana”. Bend je pesmu napisao kao kritiku područja i malograđanštine kojom su bili zasuti, a ne kao autorski pečat ili kao seksističku poruku. Kako to obično biva poruka je shvaćena pogrešno od velikog broja ljudi pa se bend od pesme distancirao i više je ne izvodi. Uprkos tome bend svira na sve više svirki i festivala „OmladinaSubotica 2007, „Ex yu rocksKrupa na Vrbasu 2009, Punk rock holiday Tolmin 2013, Exit fest 2017, Arsenal fest 2017. Ove godine publika je imala priliku i da vidi bend na To be Punk festu u Novom Sadu. Izdvajaju se turneje Austrija, Rumunija, Mađarska i Bugarska. Odsvirali su svaki glavni grad u bivšoj Jugoslaviji, a takođe i veliki broj manjih mesta i gradova. Bend je nastavio da svira i drugi album izlazi 2014. godine za Nocturne media u digitalnom formatu. Sledeće izdanje je EP „1000 zašto, 1000 zato“ takođe digitalno DIY 2017. godine. Povodom 15 godina benda uz podršku Underground Disco Beočin bend izdaje kompilacijsku kasetu, presek izdatih albuma uz novi artwork pod nazivom „Mixtape“ Tekstovi pesama se tiču banalnosti svakodnevnog života, kritike društva, kritike politike i političara, kao i nekih lokalnih i globalnih događaja. Moto benda od nastanka do danas je „Mi smo kao ti“.

SNB (SkupljeniNaBrzinu) je punk bend iz Novog Sada nastao u Novom Kneževcu. Tokom godina postojanja dolazilo je do promena nekih članova. Posle kraće pauze, ponovo su se Skupili Na Brzinu krajem 2012. i od onda rade punom parom sa novom energijom i starim pravilom ENERGIČNO, KRATKO i JASNO.  2000. godine izlazi prvi album ”Provincijalna urbanizacija” za nezavisnu izdavčku kuću ”You against me Records” iz Novog Sada. 2016. je objavljen EPSlep i gluv” za Nocturne media.

Neki od festivala na kojima su svirali su EXIT (Novi Sad), Balkan počinje u Beču (Beč), ADZF Zenica, Rastok fest Jelah, To be Punk Novi Sad, ŠLF, SKA fest u Budimpešti, Streetriffs festival

Učesnici su na nekoliko kompilacija od kojih bismo izdvojili slovenačku kompilaciju SKA FAKTOR koja je okupila ska bendove iz regiona kao I kompilacija INFLUENCES Uticaji britanske muzike u Srbiji koju je 2017. objavio Skc Novi Sad.

2018. objavljuju album ”BRZOPLETOST”, a izdavač je Skc Novi Sad. Sa ovog albuma objavljena su dva video spota i to za naslovnu pesmu ”Brzopletost” i i za pesmu ”Pobednik”.

Novosadski bend 5 minuta slave (na selu poznati i kao Five Minute Slave) nastao je 2014. godine, kao rezultat zajedničkog odrastanja članova grupe. Muzički nedovoljno potkovani, u samom početku, svirali su obrade. Vremenom sve više se okreću autorskim stvarima i svoj prvi demo album pod nazivom “5 minuta slave” objavljuju početkom 2018. godine. Nastupima tokom iste, bend je aktivno promovisao svoje pesme na festivalima i klupskim svirkama. Zapaženije nastupe su imali sa svojim uzorima, Atheist Rap official, Love Hunters, itd. Trenutno rade na svom prvom studijskom albumu koji će izdati krajem leta.

2019. godine pod etiketom „Copy&book houseNikšić izlazi knjiga „Nesvrstani“ autora Đorđija Njunjića, bubnjara benda Punkreas. Zbirka rock intervjua urađena je u periodu od 2010-2018 sa mnogim bendovima punk rock, ska, hardcore i metal orijentacije Među njima su Agnostic front, Dropkick murphys, MDC, The Blood, Cock Sparrer, The Exploited, Toy Dolls, Dog eat dog, Cockney Rejects, Henry Rollins i mnogi drugi, na masnom papiru uz odličan kvalitet štampe. Ovo je prvi deo knjige, dok je drugi u pripremi i biće sa gotovo svim domaćim bendovima koji nešto znače na sceni.

Knjiga će moći da se pazari na gigu za 400rsd – da ne kažemo: -budzašto!

 

Upad: minimalna donacija 200rsd
Donacijom na ulazu pomažete bendove i prostor.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *