GRMLJAVINA NA SV. ILIJU (SWORN ENEMY, INSIDE OUT, ALL EXCEPT ONE, dom b-612, 02.08.2019.)

Taman da objavimo ovaj tekst kada kao gram od sv. Ilije ili ti iz vedra neba moj kolega iz školskih dana zvani Jovići Branisljavići šalje svoje viđenje svirke, pa da se ne bi ponavljali obe možete pročitati jednu za drugom!


Iako sam bio prilično skeptičan u vezi sa organizacijom koncerta benda Sworn Enemy, kada sam čuo da će isti biti u domu b-612, isključivo zbog veličine istog, sinoćnja svirka je protekla u najboljem redu ako se izuzme kašnjenje od nekih sat i po, prvenstveno zbog toga što su Ameri predugo čekali na granici.

Ne znam da li je na sreću, ali je poseta blago zakazala, a temperatura osetno opala, a mislim da je kiša i najavljena oluja (koja se baš i nije desila u punom obimu) kriva za to. Usled toga u skučenom prostoru moglo se disati, skakati, a bogami i sakrivati od ekipe koja je tokom nastupa sve tri grupe bila orna za šutku i pogo dance a koja je rasla sa svakim novim bendom da bi broj raspoloženih za takvu razonodu kulminirao kad su se Sworn Enemy popeli na binu i u pojedinim trenucima ih je bilo i svih 20!

Naša ekipa, mala, ali odabrana, došla je prilično rano , ali razlog je pre svega bio dogovoreni intervju sa ZrenjanincimaAll Expect One” koji ćete imati videti (a i pročitati) za koji dan, čim se transkribuje i
montira. Preostalo vreme brzo je prošlo u razgovoru sa dobro poznatim facama i drugarima pa nam čekanje nije palo teško.

A sad malo i o svirci… ”All Except One” su svojih pola sata iskoristili da Novosađane upoznaju sa svojim viđenjem hardkor zvuka, koji je, čini mi se, prilično naslonjen na “staru školu” žanra. Preovlađuju kratke (ne duže od 2 minuta), brze i energične pesme, i publika ih je sasvim dobro prihvatila, bez obzira što su bili hendikepirani izostankom drugog gitariste kojeg je privremeno pobedio virus pa je morao da ostane u jednom petrovgradskom krevetu…Uostalom, I to je sasvim u skladu sa imenom benda – “All Except One” 😀

Inside Out”, novosadska HC ekipa koja se prošle godine vratila na scenu posle više od dve decenije pauze, u skorašnjem intervjuu nam je dala do znanja da jedva čekaju ovaj koncert jer su puni entuzijazma, nove energije i novih ideja i to su i pokazali/dokazali za jedan “školski čas” koliko je, otprilike trajalo njihovo muziciranje. Red starih, red novih pesama uz neke obrade koje se tradicionalno
nalaze u njihovom repertoaru razgalilo je publiku, koja ipak nije bila onako razularena i euforična kao pre osam meseci na HC festu, na njihovom povratničkom nastupu, ali je bilo i skakanja i šutki i horskog pevanja, uzimanja mikrofona pevačima pa i pokušaja bisa. Kažem pokušaja, jer je na prve taktove pesme koju su trebali odsvirati na bis, nestalo struje na nekoliko minuta, pa su morali odustati od svoje namere, ali moram priznati, da su Inside Out delovali dosta usviranije, snažnije i sa više samopouzdanja nego u “Crnoj Kući” na već pomenutom povratničkom koncertu. Posebno mi se dopao kratki Ivusov monolog u najavi pesme “Revolution” o tome kako se društvo ne menja na Fejsbuku i ostalim društvenim mrežama i ako nisi spreman da podneseš ličnu žrtvu, makar i simboličnu, nemoj da palamudiš drugima. Kratko i jasno…

…”Sworn Enemy” su na evropskoj turneji pa mi nije bilo previše čudno što su odabrali i Srbiju na svom putu jer u našoj zemlji, a pogotovo u Novom Sadu postoji poprilična baza HC fanova i ljubitelja zvuka koji ovi Amerikanci neguju. Kao što sam već napomenuo, bio mi je neobičan izbor kluba “dom b-612” u kojem će nastupati, ali u razgovoru sa organizatorima shvatio sam da je “CK13” koji bi svojom veličinom bio idealan za ovaj koncert na godišnjem odmoru ceo avgust, kao i “Soulpeddler” ( koji bi takođe, meni bio logičniji izbor) , a “Quarter” i “Fabrika” se renoviraju već skoro kao “Skadar na Bojani” pa se ispostavilo da gotovo ne postoji druga solucija. Dakle, moja bojazan o nedovoljno prostora i milion stepeni je, srećom, pala u vodu pa su “Sworn Enemy” mogli sasvim opušteno da promovišu svoj sedmi ikako stvari stoje, ponajbolji album “Gamechanger”. I oni nisu mogli da prođu bez personalnih problema, jer su bukvalno pred put na turneju zamenili bubnjara, ali mi se čini da to nije previše uticalo na samu svirku i na zvuk koji je bio osetno kvalitetniji I glasniji nego kod predgrupa. Tipićno za zvezde večeri, zar ne.

Uz “pikove” novog albuma, “Seeds Of Hate”, “Coming Undone”, “D.O.A.” dobili smo i neke stare hitove kao što su “Beginning Of The End” ili “Sworn Enemy”. Neke pesme nisam baš iz prve ni prepoznao, iz razloga što nisam baš toliki fan benda, a i umor radnog dana je učinio svoje pa mi koncentracija nije bila baš na zavidnom nivou. Ono što moram da pohvalim kod benda je profesionalizam i usviranost I bez obzira na manji broj gledalaca od očekivanog (da se razumemo, daleko od toga da je bilo prazno) dobili smo full show jednog od bendova HC-thrash žanra koji preferira ulazak u A ligu tog stila muziciranja.

Moj utisak je da su vrlo blizu ostvarenju te želje. Sve u svemu, još jedna dobra organizacija “Rebuild Collective”-a, dobra svirka i odlična zabava. Dobili smo na sv. Iliju duplu grmljavinu, jednu sa neba, a drugu sa bine…


Sveti Ilija nije ispalio te večeri, munje i gromovi bile su odličan intro za HC spektakl i organizaciji Rebuild Collectiv-a.

Tri benda, tri izdanka moćne loze Njujoške dinastije: All except One (ZR), Inside Out nshc (NS) i Sworn Enemy (NY).

Svirka je počela sa omalenim zakašnjenjem ali to svakako nije nikome smetalo, došli su svi koji su trebali da dođu i početna atmosfera je bila kao piknik u bašti kraljevske porodice. Muzičari su se nameštali na bini i praktično sa tonske prešli direkt u svirku i atmosfera se za čas promenila.

All except One“ bend iz Zrenjanina je kinetikom eksplozije Černobilskog reaktora vozdigao sveprisutnu mladež hraneć im želju za bukom. Oranje i prženje je svakako dobar recet za prvi bend da dođe do izražaja i momci iz Zr to svakako dobro znaju. Ritam sekcija ore, gitara prži a pevač ko Wrestle Mania šampion sa HC/metal glasom.

Kreće šutka koja poštuje sve zakone klasične mehanike i pritojnog HC ponašanja, ne diže se prašina jer je pod nogama pomalo blata od Avugostovske kiše. Svaka čast za „All except one“ sjajan bend i sjajan nastup, nadamo se da ćemo ih češće viđati.

Sledeći nastupaju „Inside Out nshc“ domaći dobro poznati bend ponovo na okupu posle 20 godina. „Inside Out“ ulaze u svirku nonšlantno i kreće drugi deo svirke dobar kao Terminator 2 ili Kum2. Dva pevača, jedan je Bad cop drugi je Good cop, jedan peva i gleda u plafon drugi u poluniskom startu peva gledajuć u zemlju, glasovi se sastaju u etru, bas zvuči kao turbina Đerdapske hidrocentrale, gitare ono poznato čččdždždžčččddžžššš!!!!! bubnjar kad opizdi u kontru zastava NSHC iznad njegove glave blago zavijori a krešu i da ne govorim.

I naravno ispred stejdža nastaje novi rat, skakanje, stedž dajvinzi poneka fina koreografija kao u spotu Sick of it all

U jednom momentu krk! Nestade struje, nema veze dok tehničari stavljaju licne u osigurače atmosfera ostaje zagrejana ko na utakmici, pevanje unpluged uz sporadičnu zajebanciju. Posle kratke intervencije nastavlja se svirka koja do kraja ide u istom sjajanom ritmu. Bravo za „InsideOut nshc“ sve je tu, snaga iskustvo posvećenost, čekamo album i još svirki.

Na kraju zvezde večeri „Sworn Enemy“ pet tipova iz Queens-a (verovatno su kao klinci videli Ramons-e u komšiluku) dolaze na binu nameštaju svoje amreikanske procesore i kreću. Gitarista desni kao mlađi brat Ian Scott-a iz Antraxa, gitarista levi Veliki Blek u dresu ne znam kojem, ritam sekcija dva sitna tipa ali dva ozbiljna jebača mama i pevač ko Islandski rukometaš. Nisu džaba „Sworn Enemy“ veliki i sve veći bend, zvuče popuno harmonično, snažno i profi. Šutka ispred benda poprima egzotične elemente, naime u šutci je i jedna devojčica sa majicom Obituary i neki tip u roza majici i zelenom rancu koji izgleda kao student bogoslovije, i sjajno niko nije povređen, možda malo zvučnik. Energija u sali ogromna i sjajna može se merit u terawatima, pred kraj sviraju i „Punishment“ lektiru od Biohazarda i svi su srećni. Hvala Sworn Enemy, sjajno dođite nam opet. Kraj svirke počinje opet kiša i sad može da pada koliko god hoće.

« 1 of 3 »

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *