Crnogorska Mikrokozma predstavlja ‘Zapadni Balkon’, najavni singl sa novog albuma

Grupa Mikrokozma je osnovana jula 2011. godine u Podgorici (Ex TITOGRAD). Osnovali su je Nikola Tomić (vokal, bas), Enes Zejnilović (gitara) i Stanislav Nikičević (bubnjevi). Njihov stil je opisao Nikola Tomić: “Sam naziv je očigledno izveden iz spjeva “Luča Mikrokozma” vladike Petra II Petrovića Njegoša. A zašto? U periodu sazrijevanja mogu reći da mi je taj spjev spasio život. Naravno, ako život ne podrazumijeva količinu tečnosti i kostiju, već onaj duhovni i misleći. Suština naše inspiracije krije se u tome koliko se život sveo na borbu za zaradu, preživljavanje. Život u gradovima nas je otuđio od majke zemlje pa čeljade nema svijest o tome da se krumpir može zasaditi i ponovno izrasti, a krava, ako se pravilno brine o njoj, daje svakog dana mlijeko. Kao bend nemamo konkretan glazbeni uzor, a iskustva sviranja nas vode od grupe Time do Šarla Akrobate, te Hendrixa i Talking Heads. Nas trojica ne samo da smo po godištu udaljeni, već smo i rođeni u različitima gradovima. E sad, što je učinilo da opstanemo kao grupa, to već moramo zahvaliti višim silama, ali i međuljudskom uvažavanju i sličnom estetskom doživljaju glazbe.”

Debitovali su albumom “Mikrokozma” (Dallas Records 2015), povodom koga su održali brojne svirke, od klupskih do festivalskih. Zatim su se vratili studijskom radu, a prvi rezultat je singl “Zapadni Balkon“.

“Pjesma “Zapadni Balkon” predstavlja neku vrstu zahvalnosti pticama, a svjedočanstvo je o razvoju grada i neodmjerenoj upotrebi betona. Inicijalna kapisla za pjesmu su jutra poslije svirki provedena na balkonu stana. A on zbilja i gleda na zapad. Podgorička julska jutra znaju biti vrlo sparna, al cvrkut ptica daje neodoljiv šarm tom ambijentu. Eto, to je neki pokušaj da se otrgne jedna slika iz stvarnog života. U muzičkom smislu htjeli smo na uvodu i kraju pjesme potcrtati jedan gorštački element, bez dotjeranog pjevanja, a tok prati radnju, atmosferu samih riječi. Valjda smo uspjeli u toj namjeri.“ – Nikola Tomić


Stanislav Nikičević
| bubanj
Enes Zejnilović | gitara
Nikola Tomić | bas, vokal

muzika | Nikola Tomić i Enes Zejnilović
tekst | Nikola Tomić

miks i master | Stefan Pantović (Studio Sivi)
snimatelji | Enes Zejnilović i Nikola Tomić
foto | Đurđica Knežević
dizajn | Adela Zejnilović

FACEBOOK
INSTAGRAM

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *