Prvomajska Tradicionalna svirka u Limanskom parku pobedila kisu

1. maj je medjunarodni praznik radničkog pokreta koji se, bar u Srbiji, proslavlja neradno i uz roštilj u prirodi. Mi smo ovaj put proslavljali “radno“, u Limanskom parku, slušajući bendove koji su učestvovali na Prvomajskom uranku, festivalu koji se tradicionalno sad već održava. Organizator je i ovaj put bio Audiokonstruktor.

Čast da otvore festival imala je novosadska grupa “Two fingers“. Iako po godinama najstariji, bend je relativno mlad a po rečima frontmena, tako se i osećaju! Ono što ih karakteriše je svakako tvrđi zvuk i tekstovi koji sem o ljubavi, govore i o borbi u svakodnevnom životu. Pesma koja se definitivno izdvojila je “Ili oni ili mi“. O podeli na one i njih, nekom drugom prilikom…:)

Drugi po redu je nastupao simpatičan četverac skromnog ali filozofskog naziva “Nemi pesnik“. Za ovaj bend još od ranije znam, ali sem na You Tube-u nažalost nisam imao prilike da ih čujem uživo. Do juče. Njihovi tekstovi govore o jednoj svakodnevnici koja se dešava dok je ljubav neuzvraćena uz jasnu poruku da se od ljubavi ne odustane. Muzika je lagana a reči same teku… Za sve one koji juče nisu stigli da ih čuju, nastupaće 18-og maja u CK13.

Iako je vreme bilo tmurno, i oblaci su svakog momenta pretili da iz sebe ispuste kišu, to se do trećeg benda ipak nije desilo i Limanski park je polako počeo da se puni publikom. Daleko od toga da nikoga nije bilo dok su prva dva benda nastupala, ali tek oko 12 je masa počela zaista da nadolazi.

Treći po redu su nastupali “Revolt akustik bend” iz Šida, od kojih sam zbog imena zaista puno očekivao,ali nažalost, očekivanja mi se nisu ispunila. Iako se Liman Crew u svom radu fokusira na neafirmisane autorske bendove, s ovim bendom ćemo napraviti jedan izuzetak zato što su bili deo festivala. Obrade hitova 90ih nisu nešto što mi promovišemo, ali publiku je to dosta razmrdalo, pa im ovim putem želimo sreću u daljem radu.

Heavy metal bend 1. Maja u 1 popodne?! Zašto da ne!
Naredni su nastupali “Architect of Pain” i već sa prvom pesmom sam zaključio da ću od sad ići na metal svirke. Obećavam. Energičan nastup ovog sastava,zaista raznovrsnih godišta, i dubok glas mladog frontmena je nešto što će u narednom periodu svakako naterati publiku da još čuju za njih. Svaka čast!

Nisam se ni okrenuo, stigli smo već na polovinu programa i “Sick Sinatra” se penjala na scenu. Neobičan spoj repa i panka je ono što ovu grupu i njihov zvuk izdvaja od ostatka ovogodišnjih bendova. Toliko su bili jaki da su,ne jednom, već dva puta oterali kišu koja je počela da pada i na taj način uspešno zadržali publiku u parku! Za sve one koji žele opet da ih čuju, u petak 03.05. nastupaju u Gerili!

Najmlađi ove godine je bio sastav koji generalno nastupa pod imenom “Pomoć odozgo” ali se ovaj put predstavio publici u kraćem obimu članova i pod imenom “Trio apokalipso“. Presimpatičan trojac sastavljen od akustične gitare, violine i vokala je publiku kupio rok obradama i autorskom pesmom “Nisam sa Klise“. Zbog violine i zelenila oko mene, na trenutak sam zamislio da sam u Irskoj. Bend koji je konačno uspeo da otera oblake i osunča Limanski park! Obećali su da će se aktivirati i na Fejsbuku, za nas koji manje koristimo Instagram

Pretposlednji nastup ove godine, predstavio nam je Prestolonaslednike kulture 2022. Pravi prvomajski bend-radnička klasa,k ako su nam se sami predstavili sa bine. Kroz nepunih pola sata svirke, čuli smo obrade Kud Idijota, Ramonsa i Novih fosila. Ovaj put zameram razgovor o politici na apolitičnom festivalu, ali veće kritike ih je spasio energični nastup kao sjajna uvertira za ovogodišnje hedlajnere.

Bend koji je prošle godine otvorio ovu manifestaciju, ove godine je nastupao kao hedlajner, što govori ne samo o neverovatnom trudu i talentu koji ovaj sastav poseduje već i o prijateljstvima koje sami organizatori festivala neguju. Autorskom pesmom “Reklama“,koja govori o samom nastajanju PMS-a kao benda, su započeli svoj jednočasovni nastup. Svirali su mahom autorske stvari ali se provuklo i par obrada poput “Vino noći” i “Štrikanja” sto je publiku dodatno razigralo. Ono po čemu ovaj bend tako lako dolazi do nove publike i uspeva da prikupi simpatije prisutnih, koji do sad nisu imali prilike da ih čuju, jeste veliki profesionalizam kojim ovi klinci odišu i perfektna sviračka uvežbanost. Kao neko ko ih je slušao i prošle godine, na istom mestu, moram da pohvalim napredak svih članova, i posebno istaknem gitaristu Ivana koji možda i najozbiljnije shvata svoj instrument te polako ali sigurno postaje virtuoz. Obavezno ih ispratite na Fejsbuku i Instagramu kako biste bili u toku sa najavama budućih svirki kao i o datumu izlaska prvog studijskog albuma.

Generalno, ne čekajte 1.maj da biste bili u toku sa svim ovim bendovima i scenom koja svaki dan raste i razvija se, podržite ih na nastupima i društvenim mrežama. Podržite i prostore svojim prisustvom na nastupima, jer oni im pružaju priliku da svoj rad nekome prezentuju.

Podržite i nas koji ih pratimo, lajkujte, šerujte, komentarišite da bismo bili bolji i vama koji nas čitate i njima o kojima pišemo. Uzdravlje, odoh na zakasneli roštilj i pivo!

Vuk

Galerija fotografija:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *