SVOJOM POEZIJOM IDEM GOLIM GRUDIMA NA BAJONETE!!!

Kako danas, sa ove distance, gledate na vaše Vreme brutalnih dobronamernika?

Na moju drugu knjigu pesama VREME BRUTALNIH DOBRONAMERNIKA, gledam kao moje poetsko energetki najjače umetničko dinamično  refleksivno pesničko delo koje, čini mi se, nikada više u životu neću ponoviti, neću iznedriti. To je bila takva vulkanska lavina emocija , misli, emotivnih nanosa i otkidaja iz srca i duše  zapisanih prvo na papir pa prekucanih u computer i bez ikakvih uredničkih sugestija,  odštampana-i kao takva, 2006. godine u septembru, objavljena,kao drugi deo moje knjižne  pesničke trilogije – Bolji od svog  života. Na moju muzičku metal/rock CD kompilaciju VREME BRUTALNIH DOBRONAMERNIKA gledam kao na unikat na  srpskim i regionalnim (ex-Yugoslovenskim) prostorima. U smislu da se oko stihova jednog mladog savremenog pesnika (moje malenkosti) okupilo 17 muzičkih rock i metal sastava i  oko 75 muzičara i kompozitora koji su komponovali svoju autorsku muziku i aranžmane i snimili ih u studijima na  mojih 17 pesama iz moje prve tri knjige pesama. To je jedinstven primer i drugi ne postoji.Ta muzička Rock/Metal CD kompilacija VREME BRUTALNIH DOBRONAMERNIKA objavljena je 2010. godine, a moja naredna CD kompilacija , u hip  hop , rege i rock muzičkim pravcima, dupla muzička CD kompilacija MILAN B. POPOVIĆ & HRONIČNO NEUMORNI sa 33 moje pesme na njoj, objavljena je 2015. godine. Ponosim se tim CD-ovima , ali mi je krivo što sam usamljen u svemu tome i jedini koji takve projekte pravi na Balkanu, i što nemam konkurenciju i što nemam sa kime da se nadmećem, da mi bude novi izazov, svojevrsna konkurencija, ako je u umetnosti uopšte ima ili se uopšte to tako može nazvati.

Kakvo je bilo iskustvo spojiti poeziju i R’n’R?

Lako. Oduvek sam bio roker i pratio kulturu i subkulturui pisao u medijima o njoj . Od malena, što bi se reklo. Kada sam objavio prvu knjigu pesama MOLITVA TETOVIRANOG SRCA našao sam se u jednom neobično opisivom, gotovo vakum stanju,. Izašao sam iz njega tražeći ciljnu grupu ka, i u rokenrol publici, rokenrol bendovima i svemu što rokenrol podrazumeva. Nisam pogrešio. Kasnije se to proširilo i na ostale muzičke žanrove!

 

Sa kojim bendom posebno pamtite saradnju a ko van je ostao (zasad) neostvarena želja?

Posebno pamtim saradnju sa grupom ART DILER iz Petrovca na Mlavi, koji su osmislili muziku i aranžman  i u studiju usnimili a Marko Blagojević, vokal i bas gitarista grupe Art Diler otpevao je moju pesmu – DOK ME POGLEDOM STRELJAŠ. To je izuzetno draga saradnja ne samo što je umetnički perfektna i savršena, nego što je ljudski i ličnosno predivna pre svega , jer su članovi grupe Art Diler: Marko Velković (klavijaturista), Marko Blagojević (vokal i bas) i Nenad Šiks ( gitara ) izuzetni humani LJUDI!!! Naša zajednička saradnja na pesmi DOK ME POGLEDOM STRELJAŠ ima čak više od 23.000 pregleda na jutjub kanalu.

Druga saradnja koju nikada u životu neću zaboraviti je saradnja sa legendarnim Zoranom Marinkovićem-Marinkom- BJESOMAROM. On je pevač, kompozitor muzike, tekstopisac tekstova i autor spotova grupe BJESOVI iz Gornjeg milanovca u kojem smo Bjesomar i ja, u njegovoj kući, u njegovom studiju, njegovoj pećini, 2007. godine snimili zajedničku pesmu. .Bjesomar (Zoran Marinković-Marinko) je snimio pesmu, snimio muziku, napisao svoj tekst u refrenu (BATINA!), uradio vokale, audio i video koncept i usnimavanja , produkciju, semplove, kao i video montažu. Ja, Milan B. Popović sam recitovao tekst u strofama svoje pesme ISTINE MAMLAZI KRIJU, tako da se zajednički , zvanično naša pesma  zove – ISTINE MAMLAZI KRIJU (BATINA!). Pesma na jutjub kanalu ima više od 31.000 pregleda.

Zoran Marinković BJESOMAR mi je puno pomogao u pesničko muzičkoj karijeri, kao i privatno, savetodavno, i mnogo mu zbog toga dugujem, i izuzetno ga poštujem! Njegova cela  mnogobrojna porodica je umetnički talentovana, nadarena,  a napomenuću i to da je snimanju spota za našu pesmu ISTINE MAMLAZI KRIJU (BATINA) korisne sugestije i savete davala i BJESOMAROVA  supruga Valentina Nađ.

Neostvarena želja  mi je da jednu moju pesmu samo za moju dušu odpeva Momčilo Grujičić Moča Stranac iz nekadašnjih grupa KLINIKA i ROZENKREUZ.Mislim da će moja želja biti uskoro ispunjena-obećao mi je!

 

Kako je protekla saradnja sa prvom damom srpskog rokenrola ALEKSANDROM  Slađanom Milošević?

To je tek posebna priča tj. pesma. Prva dama rokenrola i metala ALEKSANDRA SLAĐANA MILOŠEVIĆ je imala poseban tretman sa moje strane jer sam oduvek bio ljubitelj njenih SVIH pesama koje je u svojoj bogatoj i raznolikoj karijeri snimila. . Od plaćenog studija za vokale, do plaćenog video spota. Zasluženo! Odpevala je našu zajednički napisanu pesmu IZDAJA (JA BIH DA ODMORIM DUŠU)  u opera metal vokalnom melodijskom stilu ali i u stilu grupe Disturb, koja se i meni i njoj dopada. Mada sam ja pre za Guns N Roses! Bez obzira na to, uspela je da da svoj lični autorski vokalni pečat koji je prepoznatljiv i ja sam joj zbog toga veoma zahvalan. Bravo draga Slađana! Ta pesma, IZDAJA (JA BIH DA ODMORIM DUŠU), u originalnom i proširenom izdanju se nalazi u mojoj drugoj knjizi- Vreme brutalnih dobronamernika! Muzičko ko-saradnju ovoj našoj pesmi pružila je grupa Alogia iz Smedereva, pogotovo Srđan Branković.

Opstaje li danas srpski rok, ima li snagu?

Naravno da opstaje i da ima snagu. U samom startu, da “razoružamo” protivnike rokenrola, od mene neće čuti stav da je rokenrol u Srbiji -propao- jer on to istinski i u kojem god smislu mislite, nije. Moguće je da je doživeo svojevrsnu transformaciju, ali da je propao, svedok sam i učesnik u tome već 3 decenije unazad, koliko ga pratim i sa strašću koja ne opada i ne smanjuje se – pišem o njemu i podržavam rokenrol!

Rokenrol u Srbiji sredinom osamdesetih godina i početkom devedesetih godina prošlog veka, imao je jednu dominantnu osnovu u svom temelju, i uprkos subverziji i jednoj buntovničkoj pojavi u svojoj potki, može se tvrditi da je i tada, takav, bio i pripadao i nekakvoj, kakvoj takvoj, “mejnstrim” struji. Nije bilo puno TV kanala, ali je bilo dovoljno rokenrol TV emisija, dovoljno rokenrol Radio stanica, sijaset rokenrol muzičkih magazina i časopisa, uživo dobro propraćenih koncertno aktivnih bendova… Novih mladih autorskih rokenrol bendova u Srbiji (ali i u ex-Jugoslovenskom regionu) ima ogroman broj. Upućen sam u to poslom kojim se bavim hteo ne hteo -a hoću, želim i volim da ga radim- i bendova je više nego li ikada do sada. Mnogo novih mladih autorskih bendova u Srbiji deluje, ne samo u Beogradu, već i u svim drugim srpskim gradovima-centrima i okolini. Može se govoriti čak i o hiperprodukciji bendova, demo ili sa već objavljenim debitantskim CD izdanjem, koji redovno stižu na moju adresu, ne bi li i tako došli do publike, i potencijalnih fanova. Svi mi u kakvoj takvoj muzičkoj industriji i novinarskoj branši, deo smo neodvojive spone između anonimnosti postojećih mladih bendova i njihove afirmativne realizacije. Raduje podatak da samo u Novom sadu postoji 200 mladih rokenrol autorskih bendova koji aktivno deluju, snimaju i koncertriraju.

 

Kakva je vaša poezija, kako biste je opisali?

Iskrena, ispovedna, intimna, reska, protestna, buntovna, emotivna, nepoštedna, sveopštesagledavajuća, nepraštajuća….

 

Osim što ste pesnik vi ste i muzički kritičar. Kako vidite kritiku danas, kao da niko više ne obraća pažnju na reč kritike u umetnosti?

Obraćaju na pažnju kritiku itekako poštovani gospodine Milovanoviću. Posebno bendovi, što poznatiji, to više obraćaju pažnju i više im je stalo da kritika bude što afirmativnja. Ne daj bože da bude-mlaka- ili negativna. Jako znam kao autor, kreativac i pesnik koliko je značajna i važna i uticajna javno napisana i javno izgovorena reč, pa tako tri puta merim šta ću da napišem, pa tek onda sečem/pišem. Mladi bendovi žive da im neko da medijskog prostora i mi novinari/CD recenzent  smo im spojnica do potencijalne publike i jako nas cene, mene posebno jer sam dobronamern kritičar pa ih javno pohvalim, a privatno im ukažem na eventualne mane i greške u radu.

Rimtutituki su 1992. poručivsli da neće da pobedi narodna muzika. Zašto su ipak narodnjaci pobedili?

Pobedili su jer su profesionalniji i odgovorniji od razuzdanijih i letargičnih rokera i tu stavljam tačku na odgovor na ovo pitanje!

Na kakvoj ste vi muzici odrasli?

Na hard rock muzici kalifornijske Los Angeles scene. Na: Guns N Roses, Motley Crue, Tesla, Poison, Skid Row, Mr. Big.Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden. Stone Temple Pilots, Blind Melon i sličnim dobrim bendovima sa kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog veka, mada slušam sve od Silvane do Nirvane jer kao  muzički kritičar moram sve da slušam, i staro i novo.


Da li je danas više vreme brutalnosti ili dobronamernika?

Više je vreme laktanja i brutalnosti, naravno. Dobronamernih je veoma malo-ali ih ima!. Čak i u kulturi je isti slučaj. Probijaju se laktaši, a skromni i dobri ostaju – kratkih rukava!

 

Objavili ste početkom 2021. godine knjigu pesama BOLJI OD SVOG ŽIVOTA! Recite nam nešto više o njoj…

U njoj se nalazi 70 potpuno novih pesama u drugom delu knjige, a u početnom delu su istaknute pesme iz mog troknjižja BOLJI OD SVOG ŽIVOTA. Knjiga je najintimnija do sada (u ovih novih 70 pesama) i najispovednija. Idem svojim pesmama kao golim grudima na bajonete! I ne bojim se nikoga!

Zahvaljujemo se Srećku Milanoviću koji nam je ustupio ovaj intervju!

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *