“Spreman sve da dam” Intervju sa frontmenom benda Urban Instinkt – Mirzom Čardžićem

LC: Prvo nam reci nešto više o bendu Urban Instinkt i koliko dugo svirate?

Bend Urban Instinkt je Rapcore bend iz Tuzle, Bosna i Hercegovina. Postojimo nekih šest godina u ovome sastavu. Do sada smo imali dosta svirki i festivala iza sebe ali očekujemo da će ova 2019. godina biti naša godina. Sada ili nikad što se kaže…

LC: Album “Spreman sve da dam” je koji po redu i koliko dugo ste ga radili? 

Album “Spreman sve da dam” je prvi oficijelni album benda Urban Instinkt koji smo izdali za neki label. Prije toga je bio jos jedan album koji smo snimili i izbacili onako za raju i koji je bio skup demo snimaka koje smo skupili svih tih godina. Taj album je bio štampan kući i djelili smo ga našim prijateljima i ljudima koji su dolazili na naše svirke. Samo rijetki imaju kopije tog albuma. Nakon toga je se bend raspao da bi se ponovo okupio u drugačijem sastavu i krenuo da radi mnogo ozbiljnije, sa više ulaganja i sviranja nego prije. Novi album kojem smo ime dali “Spreman sve da dam“ je se snimao neke tri godine ali od toga jedno par mjeseca aktivnog rada. Pratilo nas je dosta pehova pri snimanju albuma tako da je se to sve odužilo ali na kraju nam nije krivo jer smo zadovoljni onime što smo stvorili na kraju. Svo to silno čekanje i trud je se na kraju isplatio. Trud nikada ama baš nikada nije uzalud ! To trebaju svi znati…

LC: Šta vam je bila inspiracija tokom rada na novom albumu?

Pa za jednog muzičara sama pomisao na nešto novo što je kreirao i što će snimati je dovoljna inspiracija. Jednostavno naš cilj je bio da naše pjesme predstavimo u najboljem svijetlu i da na taj način zaokružimo jedan ciklus naseg rada i postojanja benda. To smo i ostvarili sa ovim albumom i jako smo ponosni na to. Ali tu nismo stali niti želimo da stanemo …

LC: Ko je glavni „krivac“ za tekstove ili vlada totalna demokratija pa kako kome naiđu ideje?

Pa da bi bend funkcionisao dobro onda tu totalnu demokratiju moramo nekad staviti na off hahahah. Nekad se mora uvesti i malo diktature… Zezam se naravno. Jednom polovinom za tekstove na albumu je zaduzen jedan od bivših vokala benda Urban Instinkt i jedan od osnivača benda zajedno sa mnom Alija Mrkonjić dok je za drugu polovinu tekstova zadužena moja malenkost kao i Edo Majka na pjesmi “Daj joj Kesh” te Frenkie na pjesmi “Ustani i kreni” na svojim dijelovima. Treba navesti da je ovo prvi put da javno spominjemo da smo uradili pjesmu sa Frenkijem tako da je to na neki način ekskluziva za vaš portal.

LC: Album ste izdali za koju izdavačku kuću i kako planirate distribuciju van BiH?

Album smo izdali za izdavacku kucu MENART iz Zagreba koja će biti nas distributer za Hrvatsku. Trenutno smo u pregovorimo za distribuciju van Hrvatske ali o tome će se više znati uskoro. Uglavnom što se tiče CD-a akcenat ćemo staviti na prodaju putem interneta, a diskovi će se moći kupiti i na našim live nastupima.

LC: Izdavanje albuma je ipak ozbiljan izdatak, da li ste imali pomoć sa strane ili čist entuzijazam i ljubav prema dobrom zvuku?

Jeste, jako ozbiljan i zahtjevan zadatak i izdatak. Za to treba dosta vremena i zalaganja a i novca. Imali smo pomoć prije svega od našeg grada Tuzle, kao i naših sponzora i prijatelja. Ovim putem im se zahvaljujemo svima. Drugi dio sredstava smo mi sami obezbjedili. Jednostavno svi mi volimo to što radimo tako da kada imaš “ekipu da igras utakmicu” onda rezultat mora doći. Za zvuk su zaduženi naši prsti i instrumenti. Album je sniman u studiju MAT u Tuzli a producent albuma je bio profesor Dragan Divjak. Album je masterizovan u Americi a radila ga je firma New Aliance East. Svi oni zajedno su odradili super posao i ovim putem im se zahvaljujemo.

LC: Dalji planovi oko promocije albuma i kada vas možemo očekivati u prestonici HC scene u Srbiji? 😀

Dalji planovi su da izbacimo par video klipova od koji jedan počinjemo snimati polovinom aprila dok pored toga uvezujemo turneju gdje ćemo uživo da predstavimo naš rad širom regiona i šire. Već imamo dogovorene neke festivale od kojih je jedan u Srbiji što ćemo uskoro i objaviti. Već se lagano nižu nove pjesme tako da mogu reći da se neće dugo čekati na drugi album kojeg planiramo početi lagano snimati odma na jesen 2019. godine. Što se tiče nastupa u NS to jedva čekamo jer tamo imamo dosta prijatelja koje jedva čekamo da vidimo i da se zajedno družimo, zabavimo i proslavimo ovaj naš dugo čekani album.

Frontman benda Urban Instinkt, Mirza Čardžić

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *