Sa Majkanima “U napad” do pobede!

Ljudi! vadite zakopanu rakiju! Evo rodio se i drugi album sastava Majkan i zove se “U napad“! Maaadaa, izgleda da su se Majkani malo otreznili, da, da definitivno ovaj album je dosta trezniji (čitaj zreliji). Jednostavni tekstovi i rifovi, baš ono što je donelo i uspeh u prošloj godini ovom bendu, međutim ovoga puta malo malo pa nostalgični momenti u solažama i grlenom vokalu i podužućim refrenima tipa himne i pobedničke pesme.

Derfinitivno se oseti na novom albumu nešto što se zove odgovornost, čini se da su Majkani ždrali pivo ne samo u kafani nego i na brojnim letnjim festivalima i zato su se kao fino vaspitani momci dobrim albumom rešili odužiti publici koja ih je prihvatila. Ako bi gledali geometrijski ovaj album ima oblik kupe, ustvari šicast je i malo zavijen ko wolfram karbidna burgija hiltija što po buštelama zidove ruši.

Naime, manje više, prvih pet pesama sa vrha oštre i brze a drugih pet šire i raznovrsnije definitivno. Na vrhu albuma je pesma “U napad” spičing direktno među rogove, tu je i jedna mala lična himna u kojoj se lako pronaći “Sto života” sa Mukijem. Lako je zamisliti se u mraku svirke kako pevaš ovo zagrljen sa drugarima koji voze punta dveiljadečetvrto godište i piju zajedno od devedesetih pa nadalje.

U drugom delu albuma baš prijatna izenađenja “Heroj nedeljnog jutra” pitki ska Direktorskog tipa, zatim “Nema veze” sa Enom. Ova stvar albumu daje neočekivanu glazuru tople boje i beg iz potencijalne opasnosti klasičnog C, G, A, F rifa. Takođe i poslednja stvar na albumu lepo zatvaraju celu priču “Okreni se” donosi pobedu u svim ličnim malim bitkama i to je nešto što publika razume a najbolje razume u intervalu od 0,5 do 1,2 promila. Jeebiga!

Eto šta da vam kažem, kažu iskusni muzičari da je drugi album nešto što te prilično definiše a može biti i prekretnica. Slušajući “U napad” reklo bi se da će Majkani ovaj prijemčivi bend koji ne kenja previše nastaviti u dobrom pravcu kao i do sada ali da će dodavati začine taman toliko da nađu balans između integriteta i samoispunjenosti. Čestitke za novi album i želja za novim živim nastupom ove nadolazeće jeseni i zime. Živeli i u napad!

Jozo Vranac

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *