Northern Revival, Lednik, NULA i Monolith 16. SEPTEMBRA U SKCNS “Fabrika”

Novosadski bend Northern Revival nastupiće u petak, 16. septembra u SKCNS Fabrici. Ovim koncertom proslaviće 10 godina postojanja i ujedno promovisati novi album “Modification” (Geenger Records). Uz njih, nastupiće i tri benda sa kojima su delili bine i družili se sve ovo vreme: Lednik, Nula i Monolith.

Muzika Northern Revivala može da se nazove stoner heavy rock-om iako je mnogo više od toga. Obuhvata razne žanrove – od klasičnog rokenrola, sludge metala, bluza, psihodeličnog roka, hard cora do stonera.

Do sada su objavili tri studijska izdanja: EP “Mouth Full Of Dirt” (2015, Miner Records), LP “Life Survival Tips” (2016, Nocturne Media) i EP “Electric Power Supply” (2019, 1001 Stoned, Librarion Records).

Naziv novog albuma, “Modification”, simbolično manifestuje sve ono što je bend, za devet godina rada, na prekretnici ka novoj deceniji svog postojanja, morao da prođe i iskusi kako bi postao sadržajniji, celovitiji i prodorniji. Ključna promena koja je u osnovi izmenila idejnu, stilsku i formalnu postavku benda jeste dolazak Slobodana Pejčića i preuzimanja uloge glavnog vokala 2019. godine, kada je bend počeo rad na novom albumu.

Instrumentalnu postavku benda čine: Aleksandar Rajić (gitara), Marko Vasiljev (bass) i Željko Krstanović (bubnjevi).

Bend Nula nastao je inspirisan sumornošću i atmosferom beznađa teskobnih palanačkih predgrađa, duševnim i duhovnim nemirima koje oni izazivaju u pojedincu, kao i tmurnim vajbom nasleđeno sužene svesti koja tu nastaje i obitava. Nadahnuti zajedničkim muzičkim i životnim eskapizmima, pokušali su i pokušavaju da urođeno teški i iskonski izraz egzistencijalne strepnje sublimiraju kroz podjenako groznu, prljavu, ali introvertnu i katartičnu muziku, namenjenu da slušaoca uvede u atmosferu klaustrofobičnog beznađa, ali i da mu usmeri pažnju ka linijama bekstva i preporoda.

Diskografija benda Nula pruža sliku logične evolucije: od prvog demo snimka (objavljen 2015. za Grim Reaper records kao kasetno izdanje), preko EP-a (digitalno izdanje za Black Bow records 2017. i split 12″ vinil sa beogradskim bendom In From The Cold za Ammonite, Grom i Geenger Records) do albuma “So Zemlje”, objavljenog 13. maja 2022. za Geenger Records (digitalno), Via Nocturna Records (CD) i Three Moons Records (ograničen tiraž deluxe kaseta) koji će publika imati priliku da čuje na ovom koncertu.

Nula gaji i nastavlja tradiciju najistaknutijih bendova post, sludge i doom metal orijentacije kao što su Down, Crowbar, Neurosis, Cathedral, Yob

Monolith je oformljen na proleće 2020. godine. Grupa muzičara u vreme karantina usmerila je svoju energiju ka osmišljavanju i izvođenju hard roka i stoner muzike, umnogome inspirisani grupom Black Sabbath. Do sada su objavili dva demo snimka koje možete da preslušate na zvaničnom YouTube kanalu benda. Vodeći se idejom da stvaraju dela koja će ostati upamćena i da usresrede svoje stvaralaštvo na konceptualne albume koji se tiču ljudskog duha, psihe i stanja, izabrali su ime Monolith koje simbolizuje ujedinjenje svih članova benda u kolektiv zarad zajedničkog cilja – stvaranja autorske muzike.

Sastav Monolith je završio snimanje prvog albuma “Five Stages of Grief”, koji je priča i iskustvo o stanju koje svaka osoba prebrodi u svom životu. Album je snimljen pod produkcijskom palicom Stefana Kovačevića (Forever Storm) u Blacksmith Studiju i uskoro će biti objavljen. Bend je već krenuo u proces stvaranja i pisanja materijala za drugi album, a najvili su i prvi spot.

Monolith su: Ognjen Bjeletić (vokal, bass gitara), Marko Savić (gitara) i Mladen Seničar (bubnjevi).

Ledinik je instrumentalni post metal bend iz Novog Sada. Njihova muzika samouvereno pliva u post-rok i post-metal vodama, oblikovana u duge i atmosferične instrumentalne komade koji su temeljeni na slojevitosti gitarskih efekata, masivnih ritmičkih zakucavanja i ozbiljne igre dinamikom. Početkom 2020. godine objavili su prvi album pod nazivom “Celestial Monuments”. Album sadrži šest pesama, a sam koncept zasnovan je na tematici spoznaje univerzuma oko i unutar čoveka.

Lednik su: Eddie (bubnjevi), Dražen (gitara), Alen (gitara) i Goran (bas).

Svirka počinje u 20:00 časova, a ulaznice po ceni od 500 dinara će moći da se kupe na dan koncerta, na biletarnici Fabrike.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *