DUSI novi album „Svest“. Među javom i međ snom

Četiri godine od osnivanja i posle nekoliko substitucija u međuvremenu, ekipa iz benda Dusi je prošlog meseca samostalno objavila svoj album prvenac pod nazivom ”Svest”.

Ovim albumom beogradski bend povlači crtu i zaokružuje prvu etapu postojanja povratkom prvobitne postave koju sada čine: Mijat Ćosić (vokali), Nikola Perazić (gitare), Miloš Stanković (bas), Stefan Slavković (bubnjevi).

Plamen sveće u tami  zaklonjen rukom, održati svetlost nije lako, sa svih strana duvaju vetrovi a tama sve gušća je. Ova slika se nalazi na naslovnoj stranici novog albuma „Svest“ Beogradskog sastava Dusi. To prava slika i atmosfera sa albuma, osam pesama među javom i međ snom, metafizika tanke linije između života i smrti oslikana istočnim pevanjem i zapadnom muzikom. Tekstualno „Svest“ kao i sama svest opisuje krhku ravnotežu između nevidljivih sila koje vladaju duhom čovečijim. Mnoštvo pitanja i galeriju unutrašnjih stanja uz prilično čist i jak gitarski zvuk Dusi predstavljaju slušaocima.

Slušaoci mračni metalci-Bogotražitelji prepoznaju se u multidimenzionom prostoru muzike ovog tipa. Uticaj mnogih stranih i domaćih  bendova vidljiv je na albumu, može se prepoznati u nekim rifovima i načinima pevanja. Izdvojio bih četiri pesme sa ovog albuma: „Svest“,  „Ja sam usamljen“, „Na kraju“ i „Delirijum“, tekstovi iz  dnevne sobe svesti, čist zvuk gitare i atmosfera širine.

Ovaj album nije za široku publiku, specifičan je kao glogov kolac, svež i drugačiji kao rakija sa Zlatibora. Onaj ko treba pronaći će svoje fragmente istine na ovom albumu i uživati u ovom mraku ofarbanom bojama iskrenosti.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *