Ako sviraš zbog lajka, jadna ti majka!

Prolazim neki dan preko interneta i vidim najave koncerata, neki festivali sa mnogo metalskih bendova, naravno crna pozadina i nazivi bendova koje ne možeš pročitati. Font toliko bodljikav i oštar da mi je krenula krv kapati iz očiju kad sam se malo napnuo da pročitam.

Upitah se “hhmmm da li bi neki domaći metal/hc/pank bend mogao da ima bar 1 milijun pregleda na youtube-u?

Eto zašto da ne, recimo neki poznatiji metal izvođači imaju milionske preglede: Dark Dara Bubašvaba ima 25 milijuna za pesmu “Opasan”, Krasta za ostvarenje “Euforija” ima 71 milijon, MC Stokan ima 97 miliona za ljeni hit “La Miami”, Slayerina + Mini Starke za pjesmu “Uno momento” imaju tričavih 109 miliona pregleda.

Kada bismo sabrali sve preglede svih bendova predstavljenih na sjajnom Liman Crew webzinu pitam se da li bi dobili barem trifrtalja miliona, hhhmm???

Zašto je to tako? Zašto samo par (desetina) hiljada za mlade naraštaje metalopankerskohardkorerskih mračnjaka?

Jel zato što nema dovoljno guzica i sisa u spotovima? (zamislite death metal i tekst o smrti sa sve tverkovanjem). Da li zato što nemaju para da plate za lajkić Mark Cukerberzima ostalim gospodarima mreže? Da li im uošte to koji kurac i treba? Ako sviraš zbog lajka, jadna ti majka! ….c!!  ZZz  šškkrriipp…..trtrtr … zzzcccc…kkkrrkk………………………………………………………………………..

Ukratko rečeno pojedniac prestaje da bude pojedinac; on potpuno usvaja onakvu ličnost kakvu mu pružaju kulturni obrasci ; on upravo stoga postaje kao i svi drugi i kakav po njihovom očekivanju treba da bude. Iščezava oprečnost između “ja” i sveta a sa njom i svesni strah od usamljenosti i nemoći. Osoba koja odustaje od svog pojedinačnog ja i postaje automat, koja se poistovećuje sa milionima drugih automata oko sebe i ne mora da oseća više usamljenost i nespokojstvo. Međutim cena koju ona plaća visoka je; gubitak ličnog ja. (Erih From, “Bekstvo od slobode”)…… ….c!!

ZZz  šškkrriipp…..trtrtr … zzzcccc…kkkrrkk………………………………………………………………………uh jebote šta ovo bi, izgleda da imam neke prekide u glavi, ne znam ni šta sam napisao maločas, u svakom slučaju i dalje se pitam “hhmmm da li bi neki domaći metal/hc/pank bend mogao da ima bar  1 milijun pregleda na youtube-u?

Jozo Vrana

You may also like...

2 Responses

  1. Vuk says:

    Zanimljiv tekst, samo molim Vas,prestanite sa tim zzzz ssss škripškrip rečenicama. Tekst gubi na ozbiljnosti time a nema potrebe. (Slično ste uradili sa nekim recenzijama, a sam tekst je dobro započet. Kada vidim to, više mi se i ne čita) Dobra tema za razmisliti. I ne samo metal bendovi. Samo tako nastavite!

  2. Sipaaaaj! says:

    Sta je pisac hteo ovime da kaze?
    Nesto mi govori da, ko god da je ovo pisao, nije uradio domaci. Jozo, sedi 2-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *