Alternativni Subotičani – The Coil – Intervju

Bend koji dolazi iz Subotice, na sceni su aktivni već nekih par godina, ali nas nisu obradovali svojim albumom prvencom. Zveče zanimljivo i uvedžbano pa smo odlučili da porazgovaramo i malo više saznamo o samom bendu i koji su im planovi za budućnost – spartak 0:1 😀

LC: Objasni mi vezu između The Coil i The Cojle Manojle?
Veza izmedju The Coil i Cojle Manojle je Dženan d bejsist.

thecoil026

LC: Već tri godine ste na sceni, a često ste menjali postavi, pa đe ba zapelo?

TC: Zapravo, kada smo počeli da sviramo bilo nas je trojica – bass, bubanj i djitra. To je bila izuzetno stabilna ekipa i fantastično je funkcionisala ali s obzirom na naše pevačke sposobnosti postojala je potreba za četvrtim članom – pevačem. U momentu kada je on došao, iako je bio fantastičan pevač i pisao je fantastične tekstove (većina tekstova pesama koje izvodimo su njegovo delo) težio je ka nečemu SVOM i malo je poljuljao čitav bend te je zbog njega bend napustio basista, a na zahtev istog tog pevača bili smo maltene ucenjeni da moramo da menjamo i bubnjara (koji je bio fantastičan lik i praktično ni kriv ni dužan je ispao iz benda). I tako je došlo do sastava (kraj 2016.) Vukašin Plavšić – bass, Sanja Mikić – bubanj, Uroš Ambruš – gitara i pevač (da ne imenujem). Međutim pevaču ni tada nešto nije bilo po volji tako dan posle svirke u Kisaču se nije pojavio na svirci koju smo trebali da održimo. Tu je bio kraj saradnje sa njim. Od tada je bilo raznih pokušaja sa raznim ljudima i eto tek krajem 2017. se kao dar od Boga 😀 pojavio sadašnji pevač Branko Beniš sa kojim odlično funkcionišemo. Moglo bi se reći, ali da ne ureknemo, da je to to i da sad samo treba da se radi i rezultat će sigurno biti pozitivan. Eto, to je ukratko.

LC: Spadate u retke bendove koji imaju devojku kao bubnjara, da li vas je njena mladalačka enrgija probudila malko i dala snage za dalje napredovanje?

TC: Svakako. Kako je ona napredovala tako je napredovala i naša muzika. Bitno je da svako da deo sebe u svaku pesmu koju sviramo, komponujemo. Četiri duše stvaraju odličnu energiju, a energija je ključ dobre pesme.

thecoil079

LC: Kako bi opisao muziku koju svirate? Da li je to mešavina turbo, ultra, giga, mega disco HC trash-a, narodno oslobodilačke ili ova drogoška, što bismo rekli, stariji plekana?

TC: Iskreno naziv koji interno koristimo za žanr koji sviramo je DR MR. Tako bih je i opisao. Svega i svačega. Nit smo oni koji se bore protiv sistema, nit smo sentišari, nit smo pankeri, nit smo mJetalci, ali opet, kad se uzmu u obzir sve naše pesme, ima svega po malo, kao što rekoh – svega i svačega.

LC: Audioslave, Rage Against Machine i Soundgarden i ostali, su bendovi koji dosta podećaju na vas, pardon vi na njih. Muzika je dosta napredovala u poslednjih 25 godina, da li planirate štogodj da menjate u zvuku ili se držite starog dobrog grunge-a i alternative?

TC: Svaka pesma kod nas nastaje spontano. Što se menjanja zvuka tiče, ko zna. Sviramo šta nam se svidi. Ako neko donese temu pa je na probi svi apsorbujemo – sviracemo. Bez obzira na žanr, stil i tako to.

LC: Do sada ste svirali po Subotici i užoj dokolici, imali ste par izleta u Kisaču i u NS. Da li ste dosadili Subotičkoj publiki i zašto da? 😀

TC: Volimo da sviramo u Subotici. Iz svirke u svirku je podrška sve veća. Nisu toliko česte svirke u Subotici tako da još uvek imamo fore dok im dosadimo.

LC: Imam neke dojave da se priprema EP ili možda album (sa samolepljivim sličicama Grand parada sezona 2018/19.), da li ste već krenuli sa snimanjem ili tek treba da drečite kako bi vas pustili u studio?

TC: Trenutno imamo 21 autorsku pesmu što bi lagaaano moglo da se rokne u dva albuma. Međutim, trenutno nismo u mogućnosti da snimamo jer to iziskuje poprilično velike troškove… Vijamo festivale pa se nadamo da nas neko zapazi.

LC: Šta se dešava sa Subotičkom scenom, da li je u fazi hibernacije i čeka boljša vremena, ili pak ima nekih dešavanja?

TC: Glavnu reč na Subotičkoj sceni i dalje drži stara škola. Mladih bendova je sve manje. Hibernacija.

LC: Šund i kič je ono što preovladava ovim društvom. Pridružiti im se ili ne? Zašto da? 😀

TC: PROTOIV ŠUNDA I KIČA! Ili ne?

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *