Novi datum održavanja Ritma Evrope! // 2. jun // Limanski park

Ritam Evrope! je manifestacija kojom Studentski kulturni centar Novi Sad obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Ovu manifestaciju SKC Novi Sad organizuje od 2007. godine, a ovo je njeno 15. izdanje. Usled tragičnih događaja koji su se desili početkom maja, ovogodišnji Ritam Evrope! je odložen, a sada imamo novi datum održavanja – 2. jun.

Tada će na bini u Limanskom parku nastupiti: ljubljanski rok bend Bogunov, kultni pank bend Paraf iz Rijeke, beogradski eksperimentalni rok bend Vizelj, alternativni rok bend Kanda Kodža i Nebojša iz Beograda i novosadska kantautorka Dojo.

Koncert je besplatan i počinje u 19 časova.

O izvođačima:

Muzika grupe Bogunov je raznolika ali smisleno povezana, energična i odlučna, a ujedno nežna i melanhonična, ne opterećuju se žanrom, ali prepoznatljiva. Sad su ugodan pop, već sledeći trenutak mračni rok, između sevne šanson, na trenutak bluz, novi talas ili nezaobilazni folk. Iskrena i osećajna lirika autora i pevača Ognjena Zeljića, čini celinu sastavljenu iz pojedinačnih priča. U vama će sigurno podstaći osećajno, telesno i umno razgibavanje, te vas s neverovatnom harizmom i nežnošću, šarmantnim humorom i mračnom strašću povesti po skrivenim uglovima svesti i duše, koji u današnjoj histeriji sveta ostaju skriveni.

Foto: Klemen Udovč

Riječki pank bend Paraf osnovan je sredinom 1970-ih godina i postao je preteča novog zvuka u SFRJ, čime zaslužuju vanvremensku titulu “očeva pank pokreta”. Bio je među prvim pank sastavima van Velike Britanije i s ljubljanskim Pankrtima, uveo je globalnu muzičku revoluciju koju su predvodili Sex Pistols, The Clash, The Damned i drugi. Bili su ključna pojava panka i novog talasa i stvorili su bogatu scenu: pridružili su se fotografi, dizajneri, modni kreatori, novinari, umetnici stripa i ogroman broj novih bendova. Koliki je značaj Parafa za razvoj kulturne zajednice regiona pored vanvremenskih pesama koje su i danas i više nego aktuelne, govori i činjenica da je grafit na kome piše „PARAF PUNK“ Grad Rijeka, rodni grad benda, proglasio zaštićenim kulturnim dobrom.

Foto: Nikica Petković

KKN je prošle godine objavio aktuelni, deveti studijski album “Beton”, a publika i kritika se slažu da je ovo jedno od njihovih najboljih ostvarenja, po nekima i njihov najbolji album. Kako bilo, svakako je najzreliji, a KKN je na kreativnom i izvođačkom vrhuncu, što svaki novi nastup potvrđuje. Na beogradskoj i srpskoj muzičkoj sceni afirmisali su se tokom devedesetih, da bi priznanje i publiku na širem prostoru sticali koncertrirajući neumorno od početka tekućeg veka. I dalje ih raduje stvaranje nove muzike, kao i njeno izvođenje, i dalje su u prisnom odnosu sa svojim instrumentima.

Foto: Lea Bodor

Posle prepune sale “Amerikana” Doma omladine u Beogradu, Vizelj u punoj brzini nastavlja sa promocijom svog regionalno priznatog drugog albuma “Ne vidim te od dima”. Pioniri novog srpskog alternativnog zvuka i jedni od osnivača Hali Gali kolektiva dolaze u Novi Sad da demonstriraju svoju silovitu i ludačku energiju koju su posle Doma omladine digli na potpuno novi nivo! Ako ste bili na Vizelju do sada, znate šta vas očekuje, ali ćete i imati prvi put priliku da čujete uživo ostale pesme sa albuma po prvi put u Novom Sadu! Ako niste slušali Vizelj uživo do sada, obavezno dođite, nećete nikada zaboraviti taj nastup!

Foto: Olga Mitić

Novosadsku kantautorku Dunju Dačić Dojo karakterišu nežan, melanholičan glas, autorski tekstovi koji nose duboku simboliku i spotovi snažne ekspresije. EP „Endings“ objavljen je 2014. godine, nako čega je usledio debi album „Solstice“ 2015. godine, te singl „Mist“ objavljen 2016. godine. Album „Solstice“ u potpunosti je napravila sama – od sviranja i pevanja, preko snimanja, miksa do (post)produkcije. On je uznemirujuća šetnja kroz različita stanja, borbe, uspone i padove, koja na kraju uspeva da nas dovede do nade, tog tanušnog zraka svetlosti koji se probija kroz slojeve teskobe i crnila, nade koja čini da život bude najvrednije ostvarenje ove planete.

Foto: Branislava Živić

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *