Prvi Festival autorske muzike u Šidu

Kao entuzijasti, Dejan Jevtić i Davor Žderić iz Šida sa nekolicinom svojih prijatelja i velikih poslenika muzike koji se preko trideset godina bave muzičko-scenskim radom na teritoriji šidske opštine i šire, imaju ogromnu želju i nameru da daju svoj skroman doprinos jednom segmentu iz oblasti muzike i kulture uopšte kroz Udruženje „Centar za obnovu kulture-Šid“ koje je u osnivanju. S tim u vezi su pokrenuli inicijativu za organizovanjem Festivala Autorske Muzike u Šidu, kao jednog događaja koji će upotpuniti kulturna dešavanja u njihovoj sredini.Žele da istaknemo da su za ovu njihovu nameru dobili podršku i pomoć od Mesne zajednice Šid, Lokalne samouprave i predsednika opštine Šid, te će predstojeći događaj organizovati i nadamo se uspešno realizovati, dana 20.08.2022. godine u dvorištu MZ Šid, Karađorđeva 85, sa početkom u 20 časova.

Program Festivala je koncipiran kao takmičarsko-revijalni sa učešćem mladih neafirmisanih muzičara-kantautora koji su spremni da prezentuju svoj dosadašnji rad u stvaranju muzike (pop, rok, dens, trep, di-džejing i sl.). U pripremi Festivala akcenat su dali na njihove sugrađanke i sugrađane, ali oni još nisu bili spremni da prezentuju svoj rad, osim Nemanje Ristića, poznatijeg pod umetničkim imenom H, koji će biti jedan od nosilaca programa na predstojećem Festivalu. Pored Nemanje, na festivalu će publici predstaviti svoj autorski rad ROUZI i Ivan Jegdić iz Beograda, Todora VI Čulo iz Sremske Mitrovice, Vivien Kurtović iz Sombora, Lena Hrvojević iz Novog Sada, Steks Of iz Vrnjačke Banje, Kreja i Grca iz Sremske Mitrovice. Njihov rad će pomno pratiti žiri koji će na kraju Festivala da donese svoj sud o njihovom radu i prezentaciji i uz pomoć glasova publike (koja će moći preko društvenih mreža da daju svoj glas nekom od učesnika).

Naglašavamo da ćemo kroz ovaj Festival, sada i u budućnosti, jedan ili više segmenata posvetiti  preminulim sugrađanima koji su stvarali autorsku muziku i koji su ostavili zanačajan trag na muzičkoj sceni Šidske opštine, a neki i mnogo šire. To su: Stevan Vićanović-Sinđa, braća Bata i Draško Martinović sa grupom „Ledeno srce“ i Bojanom Milanovićem kao pevačem, Dejan Sladek-Sole pevač i tekstopisac benda Oto Grunf, Milan Milinković-Mića Basara solo gitarista, pevač i frontmen velikog broja Šidskih bendova.

Svakako ima još uvek šidskih sugrađana koji stvaraju ili su stvarali svoju muziku još od 60tih godina prošlog veka, pa sve do današnjih dana (pomenućemo samo neke odnjih profesor Dragan Krsmanović, profesor Dragan Makivić, Bane Popović, Bojan Milanović i mnogi drugi iz tzv. Mlađe garde koji su stvarali od sredine 80. pa do danas. Oni će imati priliku da doprinesu da se ovaj Festival održi i dobije na važnosti kakvu zaslužuje svako autorsko delovanje, ne samo u sferi muzike, nego umetnosti i kulture uopšte.

Za organizaciju jednog ovakvog događaja potrebno je uložiti dosta truda i rada pre svega, ali i određenih materijalnih i novčanih sredstva. Uz pomoć prijatelja muzičara i velikodušnih sponzora uspeli su obezbediti: biografske podatke, fotografije, filmske i video zapise iz privatnih i javnih arhiva o preminulim kolegama muzičarima iz šidske opštine za potrebe kreiranja promotivnog video klipa. Pribavili su audio zapise iz privatnih i javnih arhiva. Pored toga uspeli smo obezbediti i sredstva za: promo materijal i reklamu, nadoknade putnih troškova učesnicima, poklone kao nagrade za učesnike, usluge keteringa i troškove bine, rasvete, ozvučenja, instrumenata i dr.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *