Zagrebački kantautor ČudNoReĐe ima novi singl i spot pod nazivom “Djeca korova”

Ognjen Bašić ČudNoReĐe je od onih na koje se svima poznata PR fraza “glazbenik kojeg ne treba posebno predstavljati” nikako ne može primeniti. Ne samo zato što je, kako kažu “najpoznatiji nepoznati glazbenik u državi“, pa ga eventualno brzo zaboravite jer se ne pojavljuje kontinuirano u medijima. Čak i da je “popularan”, “legendaran” ili “kultan” što (još) nije, i dalje bi ga svakim novim izdanjem trebalo posebno predstavljati, jer opis kojim ste ga prethodno predstavili vrlo verovatno neće vrediti za sledeće predstavljanje. Nije predvidivo u kojoj će kombinaciji žanrova njegova nova pesma biti studijski izvedena te hoće li ČudNoReĐe delovati kao akustični kantautorski solo projekt, kao elektrizirani višečlani bend ili kao oboje. Posljednja postava benda s kojom je snimio dva od ukupno tri albuma je šaptom pala još pre četiri godine i nakon toga ČudNoReĐe se nije službeno oglasi(l)o nikakvim novim muzičkjim spotom.

ČudNoReĐe se ove godine vraća u autorsku formu pesmom “Djeca korova”. Ovoga puta se žanrovski ne radi ni o šansoni, ni o folku, ni rocku, ni nekakvom pop/rap/reggae hibridu već o melodičnoj punk rock pesmi koja tematizira određeni segment današnjeg načina života omladinske supkulture, ali i ljudskog stanja svesti uopšteno. “Djeca korova su kopilad djece cvijeća začeta na smetlištu njihovih ideala izgorjelih pod stihijom kapitalističkog konzumerzima. Ona se socijalno afirmiraju podozrivim gledanjem na idealizam svojih hipi prethodnika te destrukciju vide kao konstruktivni poriv kroz koji pomalo i (auto)ironično slave vlastitu neuništivost“, pojašnjava autor pesme okvirnu (iako ne i jedinu) poantu teksta.

Ovoga puta se u nedostatku pratećih muzičara, ali sa željom da pesma bude studijski predstavljena u izvorno zamišljenom bendovskom aranžmanu odlučio sve instrumente koji podupiru vokalnu izvedbu (gitaru, bas i bubnjeve) odsvirati i snimiti sam. Audio snimanje i produkciju te scenarij, režiju, kameru i montažu videospota potpisuje Dinko Čvorić – Doringo.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.