Kompilacija „Ring Ring, 25 godina – domaći autori“ u prodaji

Najstariji postojeći domaći festival alternativne muzike Ring Ring je krajem prošle godine pred odanu publiku izneo svoje dvadesetpeto izdanje. Time je ujedno počelo i obeležavanje 25 godina postojanja festivala, tokom kojih je održano više od 300 koncerata umetnika sa svih kontinenata. No, festival je oduvek bio mesto na kojem su domaći autori imali priliku da prikažu svoju kreativnost, aktuelne projekte, saradnje sa muzičarima iz sveta. Spisak domaćih umetnika koji su nastupali na festivalu je popriličan, tako da na ovom kompilacijskom albumu, kojim se obeležava jubilej, nije bilo moguće smestiti ni deseti deo onoga što je festival predstavio publici na koncertima u Beogradu.

Kada se 1996, u ovo isto doba godine, rodila ideja organizovanja festivala alternativne muzike Ring Ring, bilo je potrebno manje vremena za realizaciju nego što je trajala priprema diska koji obeležava jubilej. Prema rečima Bojana Đorđevića, osnivača i umetničkog direktora festivala – jedan od težih zadataka je bio da se u manje od 80 minuta „spakuje” toliko značajnih nastupa, neobičnih projekata, svetskih premijera.

Na albumu se nalazi 12 kompozicija. Među njima je i snimak sa prvog koncerta, održanog 22. maja 1996, na kojem su nastupili Erne Kiralj, Kris Katler i Stevan Kovač Tikmajer, ali i kompozicija Tijane Stanković i Ane Kravanje, izvedena na najnovijem, 25. festivalu, 28. novembra 2021.

Kompakt disk „Ring Ring, 25 godina – domaći autori“ otvara snimak dela koncerta novosadske pijanistkinje Marine Džukljev i mađarskog perkusioniste Arona Portelekija, što je bila svetska premijera. Na albumu se nalazi još nekoliko snimaka projekata koji su prvi put izvedeni na festivalu Ring Ring. Dva takva se odnose na međunarodne projekte pevačice Svetlane Spajić: Metamorphic Orchestra, kao i saradnja sa svetski poznatim avangardnim orkestrom Zeitkratzer.

Od domaćih džez stvaralaca, na albumu je zastupljen najplodniji i najobjavljivaniji stvaralac Silard Mezei, kao i grupe Fish in Oil i Dragon’s Fuel.

Članovi zrenjaninskog dua Blank Disc su predstavljeni i sa svojom kompozicijom, ali i u sklopu velikog međunarodnog projekta Šalter Ensemble. Subotički Neuroleptic trio je ponudio deo svog koncertnog nastupa na festivalu, a živi snimak je i premijerno izvođenje kompozicije Svetlane Maraš, koju su u sali Beogradske filharmonije odsvirali Branko Džinović i Aleksandar Latković.

Foto Vladimir Rašković

Album „Ring Ring, 25 godina – domaći autori“ daje odličan presek uzbudljive domaće scene i nakon više od dve decenije (krajem devedesitih je B92 objavio tri kompilacije muzike sa festivala održanih ’96, ’97. i ’99) vraća Ring Ring-muziku u domaće CD prodavnice.

Album je objavljen zahvaljujući podršci Fonda za kulturna davanja pri SOKOJ-u.

Kompilacija „Ring Ring, 25 godina – domaći autori“ dostupna je na svim prodajnim mestima Multimedia Music, online na www.multimedia-music.com, kao i na svim relevantnim muzičkim platformama.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *