A šta posle kafane, Majkani?

Mora li domaći rokenrol i pank rok pogotovo, da bude cool sa tekstovima koji imaju preneseno značenje i nepredvidive rime, mora li da bude definisan strogo urbanim temama, mora li?

Definitivno ne, evo poslednjih desetak godina na domaćoj sceni izdžikljaše narodnjačkije forme punk roka u vidu brkatih jorgovana sa mortalnim kombatima, a evo sad tu je i novo čedo ove prelazne i vrlo popularne forme pank roka, Majkan, rodio se, valja ga ljuljati, rodio se i već je alkoholičar.

Ajmo u kafanu” album prvenac Apatinskog sastava Majkan stiže nam na kraju korone i najavljuje svojom vedrinom bolje dane sa deset pesama ukusnih poput deset ćevapa i četiri piva (za početak). Jednostavnost i iskrenost, rime na prvu loptu, pitko ostvarenje sa vrlo direktnim porukama nastalo prirodno kao reakcija na hermetično-depresivnu prirodu domaćeg roka novog milenijuma.

Majkan zove u kafanu poput ortaka iz škole koji je zadovoljan i ne sere mnogo, Majkan ne petlja, trudi se da naparavi dobru atmosferu pomoću jednostavnih sastojaka i to mu prilično dobro uspeva. Deset stvari obrađuju teme svakodnevne lokalne borbe običnog čoveka sa iskušenjima današnjice, od ovih deset selektujem nekoliko najmilijih. Tu je prvo “Ljubavna” koja ima vrlo lepljiv i veoma zarazan refren, koji provaljuje u uši bez kucanja i čupa osmeh na lice. “Kao pre” analiza socijalnih prilika u našoj nadrealnoj zemlji i ustvari najmanje optimistična pesma sa albuma. Zatim sledi vrlo odličan ska “Pa šta” kao prirodni nastavak prošle pesme, ovom pesmom Majkani osvešćuju opšu nesvest i sveprisutnu bolekurčivost našeg veselog naroda. Simpatična obrada “Keva” ne znam tačno koje pesme al sigurno je znamo svi i odlično zvuči.

Majkan je poput dinama na biciklu, daje jednosmernu struju ali okreće konstantno i osvetljava put u mraku. Majkan kafanu čini rokerskijom i rok kafanskijim i u ovom vremenu izmelevene kulture i svih mogućih žanrova predstavlja nenadanu ali vrlo prijemčivu i pozitivnu vrstu u bašti zbunjene domaće scene. Puna podrška za prvi album uz želju za što više uspešnih nastupa u nastupajućim godinama. Živeli!

Jozo Kljunar

photo: Majkan/Facebook

You may also like...

1 Response

  1. 01.03.2022

    […] Još jedna jeziva recenzija, ovog puta domaći bend Majkan iz Apatina i jedan album više o pijančenju i starim vremenima. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *