“Ovo je Zemlja za nas?!?” – 25 godina od objavljivanja!

Pre 25 godina objavljena je kompilacija “Ovo je zemlja za nas?!? Radio Boom93 (1992-1997)” u izdanju Radija B92 i u naslovu pomenutog Radija Boom93. Zamišljena je kao presek tadašnje aktuelne muzičke scene u Srbiji, a na njoj je učešće uzelo čak 19 bendova sa po jednom numerom. Otprilike trećina ovih pesama ranije je već bila objavljena u CD formatu na studijskim albumima izvođača, dok je druga trećina bila samo deo kasetnih izdanja. Za ostale numere (uključujući i DLM obradu čuvenog AC/DC hita “Let There Be Rock“, koja je možda i najviše obeležila i promovisala ovo izdanje) kompilacija je predstavljala prvo i ekskluzivno objavljivanje. U vreme kada je kompilacija ugledala svetlost dana, požarevački Radio Boom93 je već bio zabranjen i nije imao priliku da u svom programu predstavi sopstveno izdanje. Zanimljivo je da je dve godine kasnije drugi deo kompilacije, takođe sa 19 numera, bio spreman za izdavanje, ali usled bombardovanja i događaja koji su usledili, kompilacija “Ovo je zemlja za nas 2” nikada nije zvanično objavljena. Kompilatori su bili Dragan Milanović i Milorad Tadić.

“Značaj ove kolekcije nije samo u zbiru pesama rađenih u periodu od 1992. do 1997. godine, već u nečemu što se zove Stav i što se, jasnije od svega, oseća kao plutajući duh nepokorene Srbije na ovom projektu. Paralele sa CD kolekcijom “Radio Utopia” (B92) su neminovne, ali nikako na štetu ovog ostvarenja; naprotiv, kolekcija koju je pripremio (ukinuti, zabranjeni i još uvek eliminisani požarevački) Radio Boom93 svojim tajmingom, a pre svega sadržajem nadmašuje bilo koju kompilaciju koja se u ovoj tzv. državi pojavila poslednjih sezona. Ukratko, album “Ovo je zemlja za nas?!?” ploča je bez koje je teško zamisliti postojanje srpskog rock’n’rolla devedesetih godina. Dramatično savršen CD za Godinu Koju Su Pojeli Špriceri!” – Petar Luković (XZabave, februar 1997.)

“Dovoljno ciničan naziv ove kompilacije i ujedno vešto odabran citat iz opusa EKV, jasno govori o preseku stanja i osećaja koje ove pesme nude. U ovoj zemlji nam je loše, ali nikako nismo sigurni da li je to neizdrživo ili izlaza ima. Neke grupe plene svojim optimizmom, a neke nas vraćaju na zemlju. Tako se i većina nas uveče na koncertu ili nekoj akciji dobro oseća, a stvarnost sledećeg dana samo potvrdi da su to retki uzleti dobrog. I sudbina samog radija Boom93 to govori. U onoj medijskoj čistki prošlog decembra su im prvo pretili, pa zatim ukinili program. Radio koji neguje sličnu političku orijentaciju kao B92, pa još u Požarevcu… A ne, to ne ide!”  – Petar Janjatović (mart 1997.)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *