Muzički i filmski TAKT Fest dovodi preko 100 umetnika za jubilej

Ove godine se održava jubilarni, deseti TAKT Fest, od 23. do 26. septembra na Bulevaru despota Stefana 5, u Omladisnkom centru OPENS, u Kineskoj četvrti.

Ove godine, u takmičarskom, centralnom delu festivala nastupiće preko 20 pojedinaca i bendova iz cele Srbije, ali i regiona. O finalistima, ali i o pobednicima TAKT-a odlučuje stručni žiri u sastavu:

– muzičar i frontmen benda Hladno Pivo Mile Kekin
– muzičar i frontmen benda Zbogom Brus LI Slavko Matić
– fotograf i menadžer benda Ritam Nereda Marko Ristić

Osim toga, biće i online glasanje publike, te će u finalu biti proglašeni pobednici prema oceni žirija i pobednik prema oceni publike.

Revijalni deo donosi koncerte, izložbe, tribine, prezentacije i diskusije, a u čast najvećeg kantautora sa ovih prostora Đoleta Balaševića, festival otvaramo sa nastupom bendova: “Neki noviji klinci” koji će izvoditi obrade Đoletovih pesama, a u izvedbi Šinobusa, Đarma Metkovi, Drum ‘n’ Zez i Zbogom Brus Li.

U četvrtak, 23. septembra posetioce, između ostalog, očekuje i koncert i prezentacija bendova iz Mostar Rock School-a, koncerti novosadskih bendova Lepša Brena i Short Reports, ali i koncert benda Waterbased iz Slovačke.

U petak, 24. septembra nastupaju takmičari TAKT Fest-a 2021, a osim toga nastupaće bendovi i izvođači iz Poljske (Kathia), Češke (Človek krve) i niški bend ZeroTwo.

U subotu, 25. septembra nastupaju finalisti, prošlogodišnji pobednik TAKT-a Filip Marić, a pred samo proglašenje pobednika nastupa Mile Kekin.

U nedelju, 26. septembra TAKT je pripremio književnu tribinu (prezentaciju edicije Iza Barikade), tribinu o položaju umetnica i kulturnih radnica u kulturnom sektoru (Nezavisna kulturna scena Srbije i Asocijacija Kulturanova), tribina pod nazivom “Edukacijom do kulturne participacije osoba sa invaliditetom“ (PARNAS i Asocijacija Kulturanova) ali i koncert Poetsko muzičke kontrakcije i benda Happy Hippy.

Tačna satnica i program se mogu naći na sajtu TAKT Fest-a: www.taktfest.org

Osim toga, ove godine se drugi put za redom održava podfestival TAKT Film Fest koji spaja muziku i film. Na festivalu biće prikazani najbolji filmovi u četiri kategorije: kratki dokumentarni muzički film, dugi dokumentarni muzički film, kratki eksperimentalni muzički film i muzički video spot, a u nedelju, 26. septembra se proglašavaju pobednici u sve četiri kategorije.

Neki od filmova su radovi autora iz SAD-a, Japana, Velike Britanije, Rusije, Makedonije, Francuske, Nemačke, Irske, Tadžikistana i mnogih drugih.

Tradicionalno, na našem festivalu će biti nekoliko radionica za mlade koje vode stručnjaci iz Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, među kojima su:

– radionica o koncertnoj fotografiji
– radionica “Kako pripremiti koncertnu turu u Poljskoj i Evropi za neafirmisanog autora”
– radionica “Saveti za audio snimanje i osnovna akustična iskustva”
– producentska radionica “Umetnost nije biznis, ali…”
– radionice Mostar Rock School – korišćenje muzike u edukativne svrhe
– radionice “Gitarska modulacija – poveži se sa svojim emocijama” – otkrij svoju kreativnost stvarajući muziku

Svi sadržaji su besplatni za sve posetioce.

TAKT fest je multimedijalni, interkulturalni festival koji je festival koji je pružao podršku onima koji nisu imali prostora na velikim festivalima. Tokom godina, postali smo internacionalni i prepoznatljivi po promociji i negovanju autentičnog umetničkog stvaralaštva. Naši takmičari dolaze sa i bez iskustva, afirmisani i neafirmisani, a osim u takmičarskom muzičkom delu festivala, učestvuju i u svim ostalim aktivnostima tokom četvorodnevnog festivala: filmskom i pozorišnom delu, performansima, koncertima, tribinama, radionicama i druženju sa učesnicima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Poljske, Slovačkei iz drugih zemalja.

Organizator TAKT Festa je AsocijacijaKulturanova, jedna od najuspešnijih organizacija u oblasti kulture iz Srbije, što potvrđuju i brojni internacionalni projekti tokom gotovo 20 godina postojanja. Kulturanova pokreće interkulturalni i intersektorski dijalog u društvu, podstičući kreativnost mladih kroz umetničku edukaciju, produkciju kulturnih sadržaja i unapređivanje javnih politika u oblasti kulture i mladih. Svoje programe realizujemo kroz četiri programske celine: Teatarnova, Muzikanova, Medianova i Futuranova.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *