Zamalo plaćena recenzija – H.C.Z – “Pijem Hard Core”

Hardcore zamalo da totalno ode u pičku materinu ali ipak nije. Ali, zašto nije, zato što su H.C.Z. objavili album, svoj prvi album koji je doneo ravnotežu međ silama koji dragi nam Hard Core čine previše liberalno-aktivističkim tj usranim. Autentično kao Rtanjska trava što leči džigericu, produkcijski prljavo skoro kao biografija nekih ministara, žestoko kao rakija od ljutih paprika, tako bi se mogao opisati ovaj album.

Pevač reži glasom išmirglanim cigarama i alkoholom, izbljuvava iz sebe duboku metafizičku istinu o bureku i rakiji, drevnim stimulantima koji Srbiju održavaju visoko na listi zajebanih zemalja. Ritam sekcija zvuči kao traktor sa sajlom i šest brzina što blato razbacuje posvuda, gitara tuče i krlja u maniru odbranbenog igrača FK Kosovo Zvezdan. Visok nivo bolekurčivosti daje svežinu albumu ovom rakijom izazvanim. Energija ovog albuma poluusmerena je poput putanje Lade 96.godište koja voz 130km/h, jednostavno ne znaš gde će da udari. Lirika je alkoholičarskih tema, direktna, neuvijena, ne do Bog sa apstraktnim skrivenim porukama, može se očekivati da im Baja Mali Knindža po pitanju lyrics-a ponudi saradnju u skorije vreme.

Izdvojio bih par hitova sa ovog ostvarenja: “Bugarin za zeta” pesma koja treba da bude nauk ne samo majkama nego svima nama :), Tu je “Visoka građa” sjajan presek kapitalističkog robovlasničkog sistema kroz prizmu svih ovih koji su okusili malter i piju pivo na mešalici u Julu. “Raspikuća” postmodernistički realizam koji dokazuje da u suštini samo u Srbiji možeš da voliš i Sinana i Napalm Death istom ljubavlju. Naravno i sve ostale stvari sa albuma su zaista odlične.

Dakle, “Pijem Hard Core” donosi svežinu, snagu i “take it or live it” stav.  Na nivou nesvesnog i podsvesnog ovo ostvarenje obuzima poput alkohola i vodi nas putevima krivudavim ka duboko zakopanom “ja“. Ovaj album najbolje je slušati kad počinjete da se napijate, kada mozak odlazi hladovinu, a srce kreće da priča šta treba i šta ne treba. Sve pohvale i pozdrav za H.C.Z uz želju da se uživo slušamo.

Jozo Gavran

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *