Fakofbolan + I.R.A. – “Tusta – We remember Marietto”

Prošlo je skoro četvrt veka otkako se Marietto, bivši član legendarnih Kud Idijota vratio na godišnji odmor u Pulu i započeo projekt Istarska renesansna avantura u kojem su sudjelovali mnogi pulski muzičari.

Nakon nekoliko dana proba, u štinjanskom studiju kod isto tako legendarnog Čotke snimljen je album na kojem su zajedno s Mariettom svirali Kud idijoti, Dark Busters, Beli, Johnny Montezaro , Zhel i Fakofbolan. Uskoro će to postati tradicija, Marietto će se vraćati u Pulu i tokom svakog boravka ostavi će neki zapisani trag u vidu muzičkog projekta s mnoštvom aktera pulske muzičke scene bez obzira na muzičko usmerenje.

Nakon Tustine smrti  Marietto se javlja  F.o.B.-u s idejom da snimimo pesmu za Tustu… šalje demo snimak , u dve verzije (punk i reagge), delove teksta i mnoge ideje… čekalo se samo da se stvori situacija i da se stvar snimi. U međuvremenu, dok smo čekali  da se ponovo sakupimo u novi IRA.-projekt, stigla je vest koja nas je ošinula poput groma…Mario Dobrić Marietto preminuo  je iznenada u New Yorku. Prošlu jesen, pod okriljem globalnog lockdowna  snimili smo pesmu Tusta-we remember Marietto , posvećenu  Tusti i Mariettu  koji su  svaki na svoj način obeležili jedno razdoblje pulske underground scene i ostali neprežaljeni u našim sećanjima. Pesma je snimana u studiju Partizan i AV studiju Kotač pod Edusplash platformom.

Na  snimanju ove pesme učestvovali su: Mladen Parezanović-Cruz na vokalu, Damir Bačac-Beli  na vokalu, Dean Pavletić – Tone na gitari i Fakofbolan (Šapo, Tibor, Dejo, Đuro).

Final mix: Davor Uljanić, Vincent Ereš, Aleksandar Gotal

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u snimanju ove pesme i prikupljanju foto i video materijala za video.

Video: Marko Grbac Knapić, Davor Uljanić

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *