“INKLUZIJA” – Novi video singl novosadskog sastava Echo Spiritus

Novosadski atmosferični rok sastav Echo Spiritus objavili su u nedelju, 14. marta, u 3.14pm, novi video singl pod nazivom “Inkluzija”. Ispranom paletom boja i melanholičnom melodijom, “Inkluzija” na sebi svojstven način ilustruje težinu svakodnevne borbe sa letargijom i apatijom, kao i opštim osećajem besmisla prepoznatog u uobičajenim, svakodnevnim radnjama. 

Photo: Todor Bokan

Bubnjar i tekstopisac Zoran Kandić pesmu opisuje kao segment mozaika koji čini predstojeći album “Disbalans”, a koji za temu uzima egzistencijalizam i (bes)predmetnost svakodnevice kroz kritiku sveta i osvešćenje subjekta. 

  • Letargičnost društva se u današnjem svetu ogleda kao posledica konfuzije izazvane nizom alternativa u kojima se ne može razaznati nikakav izbor, već se srlja ka onome gde nas put navede koincidencijama ili uzročnošću – objašnjava Kandić.

Scenario i režija spota, za koji su zaslužni gitarista Aleksandar Pavlović i basista Miloš Kolarov, prožeti su mnoštvom simbola kojima referišu na cikličnost svakodnevice prožete prazninom, te koriste reference iz popularne kulture, poput Kurzvelijevog problema sa pirinčem i šahovskom tablom, ili Hypnotoada, lika iz animirane serije Futurama

  • U seriji, na jednom TV kanalu, jedini sadržaj jeste žabac Hypnotoad koji hipnotiše gledaoce, čime smo želeli da predstavimo hipnotički uticaj ispod-mediokritetnog televizijskog programa za popunjavanje pomenute praznine – kaže Aleksandar, gitarista benda Echo spiritus i koautor spota.

Spot prati jednu osobu uz stalne izmene glumaca, odnosno članova benda. Basista Echo Spiritusa Miloš Kolarov ove promene opisuje kao “bezlično kliženje svakodnevice i društveni karakter apatije”.

Pored članova benda, u produkciji novog video singla učestvovali su pevač Miloš Vrhovac, kao gostujući vokal, i Aleksandar Petrin, zadužen za miks i master. “Inkluzija” je obeležila i nastavak saradnje sa producentima Nemanjom Đorđevićem (miks i master) i Todorom Bokanom (DP; kamera, montaža i kolor), koji su sa bendom sarađivali i na debitantskom video singlu “Svetlo”. 

Photo: Todor Bokan

Bend Echo Spiritus osnovan je u maju prošle godine, od kada rade na konceptualnom albumu prvencu “Disbalans” čije je objavljivanje predviđeno u toku 2021. godine. Osnovnu postavu čine osnivači benda Zoran Kandić (bubnjevi) i Aleksandar Pavlović (gitara), pevač Dušan Mihić i basista Miloš Kolarov, a uoči snimanja novog singla pridružuje im se Nikola Borić kao druga gitara i novi stalni član. “Inkluzija” je drugi video singl koji Echo Spiritus objavljuje kao najavu za predstojeći album “Disbalans”. 

 

Autorka teksta: Branislava Kolarov

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *