Blankfile objavio novi spot “Dogs Will Bark” – Onima koji laju, od SRCA

Bio je to januar 2019. kada je na niškom festivalu andergraund muzike (prim.aut. Into The Pit) Blankfile otvorio svoj live set sa pesmom koju je odlikovala sirova hardkor forma i još siroviji tekst, do tada nestandardni za ovaj metalkor bend, poznat po melanholičnom repertoaru. “Ti radi svoje, ja radim svoje. Imaš stav?! Mene ne zanima!” su bile reči koje su ucrtale dalji put ovog benda. Godinu i po kasnije, stiže nam njihov novi EPTruth Be Sold“. Ko do tad nije shvatio, dobio je elaborat na temu, ko je naslućivao, tad je dobio potvrdu da je Blankfile dosegao do nove forme iz koje nema nazad. Jedna zajednička reakcija virtuelne zajednice (jer se uživo nismo baš družili) je bila da album „melje!“. A, ako ćemo po tome da merimo, pesma „Dogs Will Bark“ melje i tekstualno i muzički, a od danas i vizuelno.

Ovu pesmu bend očigledno posvećuje ekipi koja postoji da opljuje, iskritikuje, podeli naknadnu pamet onome koji nešto rade, protiveći se svim tim dogmama i „kodeksima“ koje određene društvene grupe koriste da isključe pojedince iz kolektiva (you’re building walls, but I’m not another brick). Zapravo, oni pesmom postavljaju koordinatni sistem tako da izmeri te društvene vrednosti po parametrima koje oni smatraju relevantnim. Bend priča ovu priču iz aspekta sopstvenih iskustva (after everything I’ve been through, I see only one truth), pa se može reći da Blankfile svim svojim dosadašnjim aktivnostima ima taj mandat da izmeri neke stvari objektivno. Na kraju, makar su dovoljno hrabri da otvoreno raskrste sa onima koji ne pripadaju njihovom „svetu“ (my world has never needed a f*ckin scumbag like you). I otprilike, to je to što se provlači kroz celu pesmu, a sasvim dovoljno za jedan klasičan hardkor hitić, jer komplikovanje i eufemizmi više ne pale. I da, brejkdaun na kraju sa sa, maltene, pozivom na fajt. Čuvajte zube ako ste blizu bine kad ovo zasviraju! Spot izuzetno dobro prati celu dinamiku ovog svojevrsnog manifesta.

Od otvaranja priče sa engleskom verzijom pomenute mantre „Ti radi svoje, ja radim svoje.“, preko nabrajanja likova i dela za dizanje energije i pritiska, do kulminacije u brejkdaunu, može se izvući poruka da su Blankfile obični momci sa ulica Beograda, koji svoji bes i nezadovoljstvo na (ne)sreću iskazuju kroz muziku koju sviraju. Ali samo za sad, jer ako je verovati poslednjem stihu, kao i kadru u kome kroz „nišan“ poručuju – „strpljenje ih izdaje“. Da priča bude i vizuelno ispraćena adekvatno pobrinuo se producentski tim na čelu sa Dušanom Jaukovićem, čije reference nalazimo u ozbiljno „skupljim“ žanrovima sa ovih prostora. Dušan je skapirao ugao koji Blankfile cilja i čini se da su kliknuli, jer je spot, ponudio ono što je i bend ovim EP-em – proste, ali glasno i jasno poslate poruke. Spot je izvukao neku novu dimenziju benda, ponudio neklasičan andergraund ambijent, ali i zadržao tek dovoljno detalja klasičnih hardkor/metal obrazaca, da svima bude jasno. Muzički aranžman je uklopljen u svaki video kadar i žive u simbiozi od prvog do poslednjeg sekunda. Taj bouncy momenat koji se provlači kroz obe strofe i refrene oseća se i ako ugasite ton, dok u finalu haos i brutalni nabod prati adekvatna atmosfera svirke i logičan je poslednji čin ovog videa. O kvalitetu produkcije je nepotrebno trošiti reči – filmski. I da, na kraju, biće onih koji će naći zamerke i za pesmu i za spot, pa i za stajling benda i boje neonki, vikaće „izdali ste hardkor!“…ali čini se da momke više ništa ne može da poremeti da uživaju u ovome što rade. I to je baš hardkor!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *