SEX MACHINA CD PIJAN MOGU SVE 2020 – Recenzija by Milan B.Popović

Kada je u pitanju beogradski urbani i gradski hard rock garažni sastav SEX MACHINA, nije u pitanju nikakva šala, niti zafrkancija! U pitanju su ozbiljni muzičari, iskusni dokazani koncertni instrumentalisti sa bogatim bekgraundom i dugom kilometražom iza sebe i postavkom u mnogobrojnim jakim i poznatim bendovima u Srbiji.

Prvi hit singl i video spot “Pijan mogu sve”, koji je snimljen i koji se trenutno nalazi u procesu montaže otvara ovaj album na najbolji način. Vokali: Nikola Zilović, Bass gitara, Boris Gaića, Gitare: Mića Živković, Nebojša Čanković, Set bubnjeva: Vladimir Copić.

U pesmi PIJAN MOGU SVE garažni bend kazuje:

Ti ne znaš da super moći imam, ne shvataš mogu sve kad sam pijan pobraću ti sve zvezde sa neba, daću ti srce ako treba, biću ti baron, biću ti kmet za jedan osmeh pokloniću ti svet, sačekaj lutko čašicu dve i videćeš da pijan mogu sve!

Drobim ko mašina, imam bezbroj vrlina, razgrćem oblake, pomeram brda, ja sam spektakl i činim čuda tvoja sam jeres i tvoj sam Hrist, trezan sam bezvredan, pijan ajron fist kako to mogu pitaš se, znaj lutko pijan čovek može sve!

Pijan mogu sve Pijan mogu sve Pijan mogu sve Pijan mogu sve Pijan mogu sve Pijan mogu sve Pijan mogu sve Pijan mogu sve

Pod nogom tlo podrhtava, zamnom se trag ocrtava iz prstiju munje sevaju nad glavom anđeli pevaju, kroz vene ti kolam, oči ti rolam, razvaljujem mozak, tresem ko prozak, klizim u tebe, razvaljujem te, kad sam pijan bejbe onda mogu sve!

Pijan mogu sve Pijan mogu sve Pijan mogu sve Pijan mogu sve Pijan mogu sve Pijan mogu sve Pijan mogu sve Pijan mogu sve

Dopada mi se u video spotu i pesmi PIJAN MOGU SVE kako isijavaju gitare Nebojše Čankovića, iskusnog i sjajnog gitariste, kao i Miće Živkovića, takođe! Bubnjevi sabijaju o tlo, a pesma traje-gotovo namerno, neprijateljski radio NO frendly-pet minuta i sedam sekundi, što je za svaku pohvalu. Podrška urbanoj umetnosti od mene! Smrt kičeraju novog svetskog poretka u svakom smislu pa i u muzici i muzičkoj industriji i novim radijskim pravilima da se puštaju na radiju pesme dužine do tri minute i dvadeset sekundi najviše trajanja!!!


U drugom songu BARBARA, grupa i muzički sastav SEX MACHINA deluju vokalno sirovije, ali to ne menja pozitivan utisak. Ovo jeste undergraund bend, i tako treba i da ostane. Mada, ne bi ništa valjalo da se za njih čuje i daleko više i dalje.

Evo, moja malenkost će se potruditi koliko je do mene da se za njih čuje i pročita što veći internet portal čitalački  auditorijum.

BARBARA, kao i PIJAN MOGU SVE, umetnički gledano, traje celih četiri minuta i trideset pet sekundi trajanja što je za svaku pohvalu. SEX MACHINE nisu punk bend. Mene podsećaju na legendarni nekadašnji beogradski bend PUSSYCAT koji je delovao od 88. do 92. godine prošlog veka koji je imao sve moje simpatije!!!

Pesma ODLAZIM ponovo (i ona, takođe) traje četiri minuta i pedeset i dve sekunde, i prava je moćna rokenrol balada, energična dinamična, izuzetna i fantastično komponovana balada koja se pretvara u buktinju i vulkan kako vreme protiče. Ona, pesma ODLAZIM, je lični favorit potpisnika ove recenzije (Milana B. Popovića, pesnika, publiciste, kolumniste, rokenrol kritičara). U njoj, pesmi ODLAZIM (tekstopisac pesama Boris Gaica bivši bassista banda: Odlazim i Barbara). Boris Gaica briljira i poentira u sam centar mete. Vrhunska i impresivna pesma koja bi uz adekvatan video spot mogla da ide na bilo koju TV stanicu i bilo koju rokenrol TV emisiju i TV listu hit singlova bez pogovora sa dosta argumenata, a o Radiju da ne i govorimo. Samo sumnjam da su muzičari-izvinjavam se duboko njima ako grešim jer ih izuzetno poštujem, volim i podržavam – pomalo lenji u marketingu sopstvene umetnosti pa se slabo cimaju oko tog dela posla, marketinga.

Sve u svemu , fantastični i za mene iznenadni bend SEX MACHINA, otkrovenje bend SEX MACHINA, iz glavnog grada Srbije, Beograda– odličan je muzički rokenrol sastav i zaslužuje čistu akademsku ocenu 10! Od mene jedno veliko – BRAVO!!! I više od toga !!!

Milan B. Popović

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *