BluVinil: Ko su ti Apaši? Novi singl, spot i album prvenac Vintage zvuka sastava iz Šibenika

BluViniljedan od bendova iz milenijumskog talasa objavio je album prvenac –  “Apaši” u produkciji Antonina Šimića iz Greenwood Studija. Za naslovni singl i spot iz BluVinila kažu da im je to najzabavniji i najbolji spot do sada. Režirao ga je mladi i talentovani Tomislav Dugandžić

“Scenarij i priču osmislio je upravo Tomislav i savršeno pogodio naš retro identitet te atmosferu čitavog albuma. Glavni motivi koji se provlače kroz spot su magnum košulje, sintesajzeri, brkovi, retro trenirke i ulje u kosi – dovoljno da steknete dojam!”– kaže Matej Nakić, kantautor, gitarista i vokal u bendu.

Na albumu je devet vintage rock i pop pesama, dostupan je u digitalnom izdanju na Spotifyu, Deezeru, iTunesima i svim ostalim digitalnim servisima, a objavljen je posle šest singlova i  pet spotova, među kojima se izdvajaju izdanja “Sigurna u nas“, “Moderna” i “Komarac

Foto | Sanja Lydia Kulušić

”Iza nas je puno uspona i padova, usvojenih lekcija (poglavito na svojoj koži), mnogo odricanja i naposljetku napornog rada. Izgraditi zvučni i vizualni identitet nije baš lako, stoga posebne zahvale idu našoj izdavačkoj kući Dallas Records, koja je čitavo vrijeme vjerovala u nas i imala povjerenja u tu našu retro-rock priču.  Ovakve se objave često pretvore u patetiku, ova se vjerojatno već pretvorila – stoga idemo do kraja. Nije to samo nosač zvuka. To smo mi, a Apaši su naš super duper novi album i novi singl, wohooo, slušajte nas pazite nas, jer znakovi su premalooo!” , poručuju iz BluVinila.

Album je ekskluzivno preslušao i Bojan Mušćet, muzički kritičar, novinar, urednik i publicista, a o Apašima kaže da imaju zvuk koji sigurno neće ostati nezapažen.

“Za razliku od medijske prakse kad izvođač bez hita jednostavno nema izgleda da bude uočen, kaljenje na koncertnim prostorima, pa makar i pred web-kamerom ipak gotovo u pravilu rezultira zanimljivim rezultatima. Šibenski BluVinil sigurno nema općenarodni hit, ali svakako ima zvuk koji neće ostati nezapažen. Zagazivši duboko u angažiranu vintage rock-glazbu, BluVinil je napravio vješti balans između popa i rocka stvorivši hektičnu kolekciju skladbi koje tvore njihov prvijenac Apaši. Naslovni singl kojim će se nastojati probiti među bljedolikim slušateljstvom odražavaju rijetku namjeru i potencijal. Naime, njihov vispreni iskaz podsjeća na Indexe, a vokal Mateja Nakića u pojedinim dionicama svakako će podsjetiti na Davorina Popovića Pimpeka. U knjizi “Sedma republika” Ante je Perković istaknuo kako Indexi za sobom vuku veliko naslijeđe, no da nema banda koji stremi biti novim Indexima. E, pa, BluVinil bi mogao biti upravo taj bend. S jedne strane, duge instrumentalne dionice koje vuku podrijetlo iz sedamdesetih, a s druge melodijske linije s refrenima koji odmah ulaze u uho govore upravo tome u prilog. Takva je i skladba “Apaši” kojom jurišaju na top-ljestvice. Pjesma odražava juvenilnu prpošnost (stih ‘Ovo će biti naša godina’ otpjevan u 2020. vrlo je indikativan), ali istodobno i instrumentalističku stabilnost benda koji zna što hoće. Album donosi razumljiva istraživanja i svakako otkriva potencijal koji bend ima. Apaši su vrsna najava albuma, no iza ekspresivnosti singla kriju se još mnoga iznenađenja u dugosvirajućem formatu.” (Bojan Mušćet)

Foto | Sanja Lydia Kulušić

Za tri godine postojanja od značajnih nastupa BluVinila izdvajaju se otvaranje za Sachera u Boogaloou, samostalni nastupi u zagrebačkim klubovima Sax, Route 66 i Vinyl, koncertna promocija albuma u Hard Placeu, svirke na CMC200 festivalu u Slavonskom Brodu i na Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu. Album su uživo nedavno predstavili i u zagrebačkom Hard Placeu u okviru #13 Velike Rock Eksplozije.

Foto | Sanja Lydia Kulušić

Singl i spot “ApašiBluVinil su premijerno predstavili u celoj regijii. U Hrvatskoj su premijere imali na CMC Televiziji, u emisiji Svijet Diskografije Zlatka Turkalja na Hrvatskom Radiju i na portalu Dnevnik.hr. U Bosni i Hercegovini su se predstavili na Radio Kameleonu i portalu Hercegovina.info, u Srbiji na radiju Beograd 202 i portalu Rockmotiva.com, a u Sloveniji na portalu Rocker.si.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *