Konkurs za Interkulturalnu Pesničku Nagradu „Milan Dunđerskiˮ

Na inicijativu profesora filozofije Milana Đorđevića, Narodna biblioteka Srbobran je prošle godine ustanovila pesničku nagradu „Milan Dunđerskiˮ. Intencija osnivača je da trajno sačuva uspomenu na uglednog zavičajnog pesnika i humanistu, te podstakne međunarodnu interkulturalnu saradnju omladine u nadnacionalnoj zajednici slobodnog umetničkog duha. Ovom odlukom biblioteka u Srbobranu nastoji da progresivno i kontinuirano daje doprinos principijelnoj odbrani i afirmaciji autentičnih književno-estetskih kvaliteta i univerzalnih ljudskih vrednosti ostvarenih u poeziji darovitih mladih pesnika, koji pišu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku.

Nagrada „Milan Dunđerskiˮ će se dodeljivati svake godine za umetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju neobjavljenu pesmu napisanu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku u dve kategorije: za učenike srednjih škola i studente u zemlji i inostranstvu.

Nagrađeni autori, o kojima će odlučivati članovi žirija iz reda stručnjaka afirmisanih na polju književnosti, će dobiti diplomu, dvojezičnu knjigu o Milanu Dunđerskom i novčanu nagradu, a pesme će im biti objavljene u književnim časopisima.

Konkurs je otvoren do 31. decembra 2020, a nagrada će biti dodeljena na svečanoj ceremoniji u Srbobranu februara 2021, na dan pesnikovog rođenja.

Zainteresovani autori na konkurs mogu da pošalju najviše dve svoje neobjavljene pesme na sledeću imejl adresu: tekasrb@stcable.net, s naznakom „Za pesnički konkursˮ.

Pesme napisane fontom Times New Roman (veličina slova 12), ćiriličnim ili latiničkim pismom, treba poslati u dva odvojena Word fajla: u prvom su pesme potpisane šifrom, a u drugom je rešenje šifre, koje mora da sadrži ime i prezime, adresu, broj telefona, imejl adresu, naziv i sedište srednje, ili visokoškolske ustanove koju autor pohađa.

Kontakt za dodatne informacije: 021 730 185 (Eva Kiš, direktorka Narodne biblioteke Srbobran), i Fejsbuk profil Narodne biblioteke Srbobran.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *