Čarobna frula osvojila Park! Sat vremena kvalitetnog programa za decu (ali i one mało starije)

U vremenu kada brojimo koji dan idemo online, a koji na nastavu u učionice, ko nosi masku, a ko ne, kako se peru ruke i šta znače epidemiološke mere, zaboravili smo da deci prolazi detinjstvo koje samo jednom imaju. Srpsko narodno pozorište, uz podršku kompanije Univerexport, JKP Gradskog zelenilo i Muzeja Vojvodine, odlučilo je da se bori protiv prolaska vremena tako što je novosadskoj deci ponudilo nekoliko sati kvalitetnog vremena.

photo: Vladimir Veličković

Ovo je samo demonstracija onoga što umemo. To je da sviramo i pevamo u bilo kakvim uslovima, pa bili oni i pandemijski. Zato i jesmo ovde, da deci približimo šta je to opera, kako izgledaju i zvuče muzički instrumenti, kako se zove koji glas i slično. Sve to možemo da uradimo jer kvalitet mi imamo prepoznaju sada i kompanije koje ulažu u kulturu i pomažu nam da izađemo iz naših teatarskih okvira,” objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

photo: Vladimir Veličković

Mocartova muzika očarava publiku svih generacija, ali ova verzija posebno je zabavna jer je prilagođena mlađoj publici koja tek otkriva čari pozorišta. Zato ovo nije klasično scensko izvođenje jer učestvuju pozorišni umetnici koji pevaju, pričaju, sviraju, diriguju i igraju bajku o princu koji je ostavio svoje kraljevstvo zbog potrage za ljubavlju.

photo: Vladimir Veličković

Imamo i tremu jer nam je ovo treće izvođenje u sezoni i posle duge pauze i to u tako izazovnim okolnostima. Ali zajedno sa malom publikom, idemo i malim koracima u 160. sezoni i verujem da ćemo na ovaj način u neobičnim uslovima izgraditi publiku za ceo život. Uostalom, to nam je i uloga,” kaže dirigent, Mikica Jevtić.

photo: Vladimir Veličković

Čarobna frula SNP-a je posebna još i zato što i publika učestvuje u predstavi, prepuštajući uživanju u operskim arijama i koreografijama koje izvode solisti i članovi Hora, u muzičkim bravurama našeg Orkestra, predvođeni maestrom Jevtićem, vrcavom humoru naratora, maštovitoj scenografiji, koji će dočarati ovu operu.

photo: Vladimir Veličković

“Velik je izazov pošto moramo da improvizujemo jer smo izašli iz pozorišta. Ali je i zadovoljstvo veće, jer ovde na otvorenom možemo da se približimo više deci,” priča solista opere Srpskog narodnog pozorišta, Branislav Stankov.

photo: Vladimir Veličković

Opera za decu nije nova pojava u svetu, ali pokazuje trend kojim ide Opera Srpskog narodnog pozorišta – edukovati opersku publiku od malih nogu. Istraživanja pokazuju da roditelji koji podstiču izloženost svoje dece raznovrsnim melodijama pružaju mališanima ne samo priliku da se zabave i uživaju već im takođe pomažu da razviju osnovne muzičke sposobnosti. To prepoznaje i kompanija Univerexport koja je pre i posle predstave slavila  rođendan u parku uz sokiće i čokoladu za našu publiku.

Svi zajedno poručuju: „Prizovimo bajku! Muzikom!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *