Rezultati konkursa “FEMIKSETA 8”

Femikseta, kompilacija domaće muzičke produkcije sa ženskim autorstvom, dobila je svoje osmo izdanje!

Čestitamo svim bendovima i muzičarkama, i zahvaljujemo svima koji/e su se prijavili. Veoma nam je drago da se javilo dosta imena sa kojima do sada nismo imali prilike da sarađujemo, a nadamo se da će se to uskoro promeniti!

Naš uporni cilj sa Femiksetom je afirmacija muzičarki, kreiranje novog prostora i alata za njihovu promociju, i zašto da ne, međusobno povezivanje i umrežavanje.

Na konkurs su pristigle pesme bendova, kantautorki i kompozitorki koji pripadaju različitim žanrovima, a ovogodišnja selektorka Đix (Đurđina Radić) napravila je izbor od njih deset.

Đix o pesmama koje je dobila kroz konkurs i preslušavala navodi:

“Bila mi je čast da preslušavam vaša dela i baš sam uživala. Ono što me je posebno iznenadilo je raznovrnost žanrova i hrabrost da se isprobaju neke različite komponente u samom zvuku i izvedbi. U nekoliko pesama mi je tekst posebno privukao pažnju i bila sam baš prijatno iznenađena kreativnošću. Pesme koje sam izabrala za ovu kompilaciju smatram da su bile najupečatljivije, a redosled je moj predlog za neki imaginarni album. Bio je veliki izazov napraviti raspored pesama za ovu kompilaciju, baš zbog velike raznovrsnosti – no smatram da je upravo ta raznovrsnost najbolji kvalitet ove Femiksete, a i vas kao autorki/a, i izvođača/ica.”

Kriterijumi kojima se Đurđina vodila bili su tehnički kvalitet, originalnost i prepoznatljivost, a na kraju naravno i kvalitet pesme koji se pamti.

“Bitno mi je da izvođač/ica ima svoj unikatni izraz i prepoznatljiv karakter, bez obzira u kom žanru obitava, ko što bi mama Jill Scott rekla “neka bude sta god, ako ide iz duše dobro je”. Volim kada se ekperimentiše sa aranžanima i instrumentima. Nije mi bilo bitno da li svira ceo orkestar ili samo jedna gitara, ako je iskorićeno pametno i sa jasnim ciljem, dobro je.”

Na kraju, Đix u svom obrazloženju zahvaljuje svima koji su učestvovali u konkursu i ohrabruje na nastavak zajedničke borbe i cimanja.

“Želim da vam se još jednom zahvalim na pesmama koje ste poslali, bilo mi je puno srce dok sam ih slušala. Vi svi već znate gde ste muzički i šta želite da izrazite, to se jasno čuje u vašim pesmama. Želim vam da nastavite da verujete sebi, i samo radite i radite i radite…”

A evo konačno i spiska ovogodišnjih autorki/a na osmom izdanju Femiksete:

1. OTU – Tell me
2. Mandžika – Jesi li samom sebi dovoljan broj glasova?
3. Sin Seekas – Eci peci
4. Lady K/Katarina Ranković – Lyrical Trio
5. Olivera Popović – Meduza
6. Dodola/Katie Woznicki – Sinister Satellite
7. Gravy Tune – Bogeyman
8. La Banda – Male slatke stvari
9. Ada Brkić – Suprize
10. Sanja Tišma – Pahulja

Odmah posetite stranicu FEMIKSETA NA BANDCAMP-U i pronađite svoje favorite. Na Bandcampu možete besplatno preslušati i svih sedam prethodnih izdanja.

Za vizuelni identitet ovogodišnjeg izdanja zaslužna je Maja Goračinska, arhitektica i jedna od osnivačica M.art kolektiva

Mastering je izveo Bojan Palikuća, a diskove će tim FEMIXa nakon što autori dobiju svoje primerke i nakon što prođe vanredno stanje, besplatno distibuirati zainteresovanima.

Molimo Vas da nam pišete da rezervišete svoj besplatan primerak na femixinfo@gmail.com (a zamolićemo vas i da sami pokrijete poštarinu ako vam ga budemo slali na određenu adresu).

Konkurs za osmo izdanje Femiksete objavljen je povodom Music Freedom day koji se obeležava svake godine 03. marta i u saradnji sa Freemuse. Freemuse je nezavisna internacionalna organizacija koja zagovara slobodu umetničkog izražavanja i koja već drugu godinu za redom omogućava izdavanje Femiksete. Rad Femix kolektiva od 2018. godine podržava međunarodna organizacija Mama Cash

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *