Osam albuma koji asociraju na Koronu i sva ostala sranja

Evo odmah bez okolišanja da nabrojimo kojih su to osam albuma a vrlo brzo ćemo i obajsniti zašto. Daakleee!

  1. The Art of Rebellion – Suicidal Tendencies
  2. Wrong – Nomeansno
  3. New Maps of Hell – Bad Religion
  4. Individual Thought Patterns – Death
  5. Fresh Fruit for Rotting vegetables – Dead Kennedys
  6. Thirteenth Step – A Perfect Circle
  7. Confusion is Sex – Sonic Youth
  8. Urban Discipline – Biohazard

 

Strah, Panika, Kazna, Laž, Politika, Smrt, Bolest, Kriza, Krivica, još Smrti……….Ovoga baš ima ovih dana. Međutim ako slušate Metal, Punk, HC ili Alternativu onda su svi vam ovi pojmovi na neki čudan način bliski.  Ustvari na emotivno muzičkom nivou sve ovo sam već doživeo slušajući gore pomenute albume. Evo i pojašnjenja: Ah da napomena, albumi su poređani nasumično ni jedan nema neku prednost, neke pesme su samo asocijacije na neka skorašnja stanja a njihovo pravo značenje je drugačije.

The Art of Rebellion od legendarnih Suicidal Tendencies postavlja vrlo bitno pitanje ovih dana “Where’s the Truth?” , takođe “Which Way to Free?” pretpostavljam da su našem predsedniku  omiljene stvari sa ovog albuma “Nobody Hears” ili “Accept My Sacrifice” dok pučanstvo u izolaciji oseća “I’ll Hate You Better“.

Kultni “Wrong” od kultnih Nomeansno donosi ovih dana aktuelni  “Brainless Wonder“, panika tako sjajno isključuje mozak čineći čuda. Tu je zatim himna izolacije “Tired of Waiting” a zatim konsekventno slušajući vesti iz sveta osećam “The End of All Things“, “All Lies”  i “Life in Hell

Slušajući “Requiem for Dissent” setim se da su na koferencijama za štampu kriznog štaba sada pitanja samo on line, dakle ne mož da se desi da neko čačne gde ne treba. Izveštaji iz Italije, Španije i USA  svakako su “New Maps of Hell”. Onda opet stari dobri melodični Bad Religion ukažu na ljudskost u svom ovo sranju kroz “Before You Die“i “Honest Goodbye”.

Maestralni  “Individual Thought Patterns” od Death ukazuje na ozbiljnost situacije kroz “Nothing Is Everything” i “Trapped in a Corner” Statistika smrti i eksponencijalni talasi iste teraju na pitanje da li je u pitanju “Destiny” i možemo li išta učiniti.

Jello Biafra je sve ovo video još pre trideset godina. “Kill the Poor” ili što bi rekli Kud Idijoti “Sirotinja uvjek najebe” drugim rečima kakve će biti ekonomske posledice. “Chemical Warfare” biće biće samo što nije.  I svakako “Ill in the Head”, znate već o kome je ova pesma, jednom pogađajte.

Na bolnice najviše asocira “Thirteenth Step” od Perfect Circle, “Weak and Powerless”, “Blue” “Vanishing” i svakako “The Nurse Who Loved Me”. Bojim se zaista da je atmosfera u bolnicama kao na ovom albumu.

U dobroj meri zbog naslova albuma ali i zbog nekoliko stvari sa istog na ovoj listi je i “Confusion is Sex” od Sonic Youth. Toliko oprečnih mišljenja od svih stručnih i manje stručnih izvora stvaraju na neki način bizarnu zavisnost od konfuzije. Videćemo kakvi ćemo mentalno izaći iz svega ovoga. Na ovom albumu je svakako i “(She’s in A) Bad Mood”i “Protect Me You” pa se pitam ko bolje podnosi izolaciju oni ili one.

Na kraju ti je svakako i “Urban Discipline” od Biohazarda koja ukazuje na sve “blagodeti” policijskog časa. Himna “Punishment” ko je kažnjen? mi od planete zemlje ili neodgovorni pojedinci  od države? Da li se poštuju prpisane mere kakva je “Urban Discipline” u Srbiji. “Man With a Promise“, “Disease” , “We’re Only Gonna Die (From Our Own Arrogance)” toliko je toga na ovom albumu.

Svakako, proći će sve ovo i doći će nešto drugo. Kako će to drugo izgledati, ne znamo, za sada mu strah daje obrise. Kao ogledalo života umetnost pogotovo muzička dinamična je i aktuelna. Ako se oslobodimo zamke aktuelnosti i prodremo u dubinu, očekujemo da inspiracija koja klija u izolaciji rodi nova “očiotvaraujća” dela. Jebiga, svi kažu da nam tek sledi sranje ali radujmo se  budućnosti i plodovima sadašnje inspiracije, strpljivo čekajumo istinu koja će se u nekom obliku sigurno pojaviti.

 

Jozo Šišmiš (prso i inspirisan)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *