Trobecove krušne peći u dom b-612 uz podršku benda Lepša Brena

SKC Novi Sad u saradnji sa Dom B-612, 8. marta od 20.00 časova, predstavlja Trobecove krušne peći – hrvatski avangardni post pank bend iz Zagreba nazvan po najpoznatijem serijskom ubici u ondašnjoj Jugoslaviji. Delovao je od 1981. do 1987. godine. Muzička kritika ih svrstava u alternativni rok, post-punk/art rok, noise i no wave. Kao lokalna podrška nastupa bend Lepša Brena.

Radi se o grupi muzičkih umetnika, okupljenih pod imenom Trobecove krušne peći (ZG), koja se dugi niz godina bavi analiziranjem zla i kroz umetnost deluju protiv njega, smatrajući da su kolektivni i individualni um ušli u stanje duhovnog negativizma u kojemu se sve poluge društvene moći koriste za dominaciju i porobljavanje ljudi.

Photo - Boris Štromar

Photo – Boris Štromar

Članovi benda su vokal Darko Begić – Bega, basista Mario Barišin – Bara, bubnjar Gordan Dorvak, gitarista Ivan Vinski i saksofonista Damir Prica Kafka – Capri.

Biografija: 1984. godine TKP izdaju demo kasetu sa četiri pesme. U Ljubljani 1985. snimaju materijal za prvi album koji je svetlo dana doživeo deset godina posle. 1987. godine pod etiketom Produkcija Slovenija objavljuju album uživo “Ta krvava prošlost“, snimljenog u Kopru 15. 5. 1987. godine (tada i prestaju s radom). 1992. godine, pod etiketom Kekele Aquarium izdaju kasetu naslovljenu 1985. Radi se o snimkama koje su nastale u studiju Boruta Činča (Buldožer), u Ljubljani od 9. do 16. 4. 1985. godine. Izvorna četvorka Trobecovih krušnih peći se okuplja 2005. pod imenom Viva Glorio i objavljuju album sa potpuno novim materijalom u produkciji Andy Gilla iz “Gang Of Foura”.  2013. godine objavljuju kompilacijski paket “S mukom žvaču trubadurov vrat“. Reč je o 180 gramskom vinilu, dva CD-a na kojima su se još našli svi dostupni demo i koncertni snimci nastali od 1981. do 1987. te DVD materijal koji nudi snimke s koncerata njihove muzike, snimke uživo, demoe i video-spotove.

TKP su se okupili u izvornoj postavi za koncert i promociju ovog izdanja koji se održao u klubu Močvara u Zagrebu 25. 5. 2013, od tada su aktivni u stvaralaštvu i sviranju. 2017. godine Trobecove krušne peći izdaju novi vinil (16.1.17) pod imenom ETHER, s pretežno novim materijalom, snimljen uživo 2015.godine u splitskom klubu KOCKA . Klaustrofobičnu atmosferu ETHER-a prate psihodelične ilustracije gitarista Vinski Ivana. Karte se prodaju onlajn i na blagajni Gigs Tix-a i u CD šopu Mungos po ceni 500 dinara, a na dan koncerta 700 dinara.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *