“Cenzura naseg novog albuma je prisutna, a to je i dokaz da radimo pravu stvar!” – Neozbiljni Pesimisti

Jedan od najinteresantnijih bendova, poreklom iz Sombora, se vratio, da nam, nakon duže pauze, “Pametovanjem iz provincije” ukaže na probleme koje su uočili, dok nisu bili scenski aktivni.

Photo: Milica Tepavac

Neozbiljni pesimisti su treći studijski album izdali za Long Play, jednu od najprestižnijih izdavačkih kuća, kada je u pitanju rock`n`roll. Velikim koncertom u Beogradu, gde ce im drustvo praviti novosadski punk-rock sastav “5 Minuta slave“, najavljuju nastavak promotivne turneje trećeg albuma, započete nastupom u Domu kulture u Novom Sadu. Uvek spremni za saradnju, odgovorili su na nekoliko pitanja redakcije Liman Crew-a.

LC: Nakon 7 godina diskografske tišine, album “Pametovanje iz provincije” je izašao. Da li je trebalo da prodje baš toliko vremena za njegovo vreme?

NP: Bavljenje sa ovom vrstom muzike u Srbiji, izdavanje albuma i opstajanje benda maltene u originalnoj postavi je skoro ne moguća misija. Mi smo to uz mnoge muke nekako i uspeli, a te muke su i razlog toliko duge diskografske pauze.

LC: Čini se kao da ste albumom uspeli da uhvatite trenutni opis tužne svakodnevnice. Sem “U inat tugi”, nigde se ne spominje nada da će stvari u skorije vreme biti bolje. Da li je to stav Neozbiljnih pesimista ili postoji i neka optimističnija prognoza?

NP: Mi smo nepopravljivi optimisti što i naše ima govori Neozbiljni pesimisti su u stvari optimisti. Od samog osnivanja benda naša smernica prilikom pravljenja pesama je bila da tekstovi moraju biti ozbiljni i da opisuju stvarnost oko nas, upakovani u veselu poletnu muziku. Tako je i na novom albumu jer ta stvarnost koja nas okružuje se nemaenja i ona je opet u našim pesmama.

Photo: Milica Tepavac

LC: Po nekim komentarima, do sada vaše najozbiljnije izdanje. Veseli ton je ostao, ali kao da se i on uozbiljio, a tome svakako doprinose do daske angažovani tekstovi. Kakvo je vaše mišljenje o albumu, sada kada se već uveliko sluša?

NP: Ja mislim da je ovo naše najbolje i najzrelije izdanje do sada kako autorski tako i produkcijski što potvrđuje i činjenica da je iza nas stala naša najprestižnija izdavačka kuća „Longplej“. Nadam se da to mišljenje deli i naša publika.

LC: Po kom kriterijumu su pesme redjane?

NP: Ono što nas je nerviralo i za šta smo mislili da nije dobro stavili smo u pesme i dobili smo jednu celinu koju smo nazvali „Pametovanje iz provincije“.

Photo: Milica Tepavac

LC: Imate li neki komentar, koji vam se posebno dopao, nakon izlaska albuma?

NP: Ne mogu da kažem da mi se baš najviše dopao ali mi je najupačatljiviji do sad, a to je komentar u toku radijske emisije „Ajde da ne puštamo baš tu“. Negde kažu, „nemoj baš tu“, a negde neće da puste ni jednu. Cenzura našeg novog albuma je prisutna, a to je za mene dokaz da radimo pravu stvar.

LC: Koja pesma je, za sada, najslušanija i znate li zašto baš ta?

NP: Meni je veoma drago što je jedna od najslušanijih pesama sa novog albuma pesma „Il‘ si oni il‘ si mi“ jer ona po nekom mom sudu perfektno oslikava stanje našeg društva danas i njegovu duboku podeljenost.

Photo: Milica Tepavac

LC: 2 sjajne saradnje sa kolegama, Golubom i Šemsom. Otkud oni u “Pametovanju iz provincije”?

NP: Oni su bili neophodni da bi pesme zazvučale kako treba i dobile svoj putpuni i konačni oblik. Goluba i Šemsu nismo poznavali pre ove saradnje, poslali smo im pesme sa nadom da će pozitivno odgovoriti na naš poziv. Na naše veliko zadovoljstvo pesme su im se svidele pa su odpevali svoje deonice a sa Šemsom smo na njegov predlog u Beču snimali spot za pesmu „Bežim iz bede“.

LC: Koja je najveća razlika studijske verzije albuma i one u lajv izvodjenju?

NP: Značajna razlika i jedna veoma interesantna stvar je to što trenutno imamo dve postave benda pa se u nekim momentima kada za to postoji mogućnost svi pojavimo na bini i sviramo. Kada desetak ljudi zasvira to je jedan veoma zanimljiv događaj koji ne bi trebalo propustiti.

Photo: Milica Tepavac

LC: Šta možemo da očekujemo od vas u Tranzit baru, i imate li goste na koncertu?

NP: Tranzit bar će biti naš prvi beogradski koncert posle dužeg vremena i nastupićemo u desetočlanoj postavi. Naša publika je retko imala prilike da vidi Pesimiste u tom izdanju i siguran sam da će im to biti nešto novo i nezaboravno. Gosti na ovom konceru će nam biti mladi novosadski bend Pet minuta slave koji trenutno krče svoj put prema ovih pet minuta.

LC: Poruka za čitaoce LC-a?

NP: Razmišljajte glavom, verujte i budite to što jeste.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *