“Бессона дремка на брегот на младоста” – Hardfaced – Recenzija

Hardfaced imaju novi album, iskreno nikad nisam čuo za ovaj bend, odoh na youtube da čujem prvi utisak da vidim da li to šta valja. Klikćem Hardfaced, ispada mi stvar „Black Sun“ sa baš ovog najnovijeg albuma „Dreamless slumber at the shores of youth“ prvi rif me u startu udara posred hipofize, neki momci pokraj jezera krljaju vrlo ozbiljno, aha!.

Idem u frižider po pivo pa polako da preslušam par puta. Album počinje mini uvodnim instrumentalom „Dreamless slumber“ lagani mračni uvod kao soundtrack za psihološki horor.

Posle uvoda nastavlja se već pomenuta „Black sun“  kaže ovako: “ Freedom’s not an illusion  But a man’s dread Sold his heart for a delusion Where hope is a dead-end” uh uh uh ovi momci sipaju istinu u vidu topljenog olova u uši i srce, odmah i direktno.

Sledeća stvar je “Nožot krvav”  to bre! Pevaj na svom jeziku, meni makedonski zvuči baš brutalno u ovom metal žanru. Vokalni solista ovog benda ima sjajan metalski glas koji na makedonskom zvuči još bolje i brutalnije. Da se razumemo mi na Balkanu možemo da se kurčimo koliko hoćemo i da glumimo zapad  i to će zvučati dobro, al dobro nije dovoljno dobro u moru metalskih bendova.

Naime na većini metalskih albuma i pesama možeš naći asocijacije i reči tipa: Fear, Hate, Death, Violence… e sad ovde čujem “По отворени рани Боде ножот крвав” e to već može drugačije da se oseti. Album se nastavlja u sličnoj atmosferi, izdvojio bih još “Power of fear” gde uz moćni početni rif bubnjar na duplom bašnjaku pretrčava jedno 50 kilometara.

Implored by hate” koji razvija i produbljuje osnovnu temu sa albuma i na neki čudan epski način ne znam zašto podseća na završnu scenu Terminatora 2 kad se Švarceneger na lancu spušta u lavu žrtvujuć sebe za dobrobit bližnjih. “Neves” pred kraj albuma sa sjajnim introm sručuje se na vas poput kisele kiše.

Na kraju meni omiljena pesma sa ovog albuma “Feniks” sjajna stvar sa britkim gitarama koje seku od početka pa do razrade: “Природата плаче  Живот се купува на попуст  Огнот плаче под ова небо Гаврани пеат за човечкиот пораз”.

Na ovoj poslednjoj pesmi Hardfaced ustvari pokazuju da je njihov mrak želja za danom, potraga za slobodom, identitetom i ljubavlju.  Metal muzika nije za svakoga, nikad nije bila niti će biti. Metal je odraz dubinskih stanja, lokalna smrt, besani san, mračan tunel i pećina i ispod svega toga ozbiljna želja za životom i smislom.  Album „Dreamless slumber at the shores of youth“  sve ovo opisuje i udara najviše na nivou atmosfere.

Во нашите срца има скриена надеж
Потрага по вистинска среќа
Слободата барај ја во себе
Ниедно бреме не ќе ја сопре нејзината сила

Jozo Kokoš

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *