Uticaj „Smrti“ na moj muzički život

Mnogi kažu de je Death najbolji death metal bend svih vremena, ja se slažem, možda i najbolji metal bend ikada. Ne razumem se baš u sve forme i oblike metala i uvek sam više slušao HC i punk, međutim kada sam prvi put slušao „Individual Thought Patterns“ i recimo slušajući stvari kao što su „Trapped in Corner“ ili „The Philosopher“ video sam svu dubinu filozofije potrage za smislom i svu genijalnost i visinu muzičkog umeća.

Priznajem „Human“ me je prodrmao sa „Lack of Comprehenson“ i „Cosmic sea“ ali te godine je izašlo zaista mnogo remek dela od albuma i nisam stigao da se nauživam albuma koji je najavio tri sledeća remek dela od Death. Mnogi kojima sam preporučivao da poslušaju „Death“ sa gnušanjem su odbacili tu ideju smatrajući tu vrstu muzike previše agresivnom.

Pa jeste, ima tu agresije, ali agresije kao odgovora životu koji nije onakav kakvim bismo mi hteli da bude. Da li je život bio fer prema Chuck-u? Kad vidim snimak sa Dynama negde 98. iz Eindhovena kad u običnim farkama i majici premijerno izvodi uvodni silazak u pakao na “Flesh and Power it holds” pomislim da sam znao tog čoveka, da je negde u zadnjoj klupi na šestom času smišljao tekst pesme i šarao udžbenike lobanjama.

Kada slušam jednu od mojih omiljenih “Story to tell” pomislim svojim “multidimnezionim mislima” koliko je život krhk i ništavan, jednog dana svi ćemo biti prošlost i priča za ispričati i zato i pričam ovo. Koliko treba isprati zlo iz nas, koliko ljubavi treba dati i primiti bez straha jer jedino odjeci ljubavi se čuju i sa one strane smrti.

A šta se drugo može čuti u “Voice of the soul” to je jedina stvar gde sam zaista čuo da gitara plače, zaista plače, iščekujući jedninu izvesnost, jedinu sigurnu stvar koja će se desiti u životu a to je smrt.

Ponekad vidim nekog ko nosi majicu “Death” i tačno osećam da je živ i da itekako želi biti živ najviše u esencijalnom duhovnom smislu. Kad malo bolje se zagledaš “Death” može da se čita sa “Life”. Nadam se da Chuck Schouldiner sad na metalskom nebu pravi još neverovantnije stvari koje ćemo i mi svi imati prilike da čujemo kad mu se pridružimo.

Jozo Crni Vrana

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *