Kada će umreti pank u Novom Sadu?

Uh kakav naslov, kakvo svetogrđe, zašto da umre? Pa pank uopšte nema ni 50 godina, sad je u naponu snage i to Novosadski pank, brend ko Indeks sendvič.

Pa čekajte jel bio bolestan?

Zašto ovakav naslov?

Ne, ne  može pank da umre, pank možda evoluira, al nema veze, ipak je živ pa makar evoluirao u Green day, Sum 41 ili  Avrill Lavigne. Uf! sad možda već jedna ozbiljna količina čitalaca  počinje da pizdi čitajući ovaj tekst, al ajd da počnemo polako, ispočetka.

Ako ćemo realno pank je umro još kad su Crass (jedini pravi pank bend, ikada) 1978. objavili smrtovnicu u legendarnoj pesmi (Yes that’s right, punk is dead It’s just another cheap product for the consumers head… The scorpions might attack, but the systems stole the sting).

Da, pank je tada umro ali odjeci te vesti bili  vrlo jaki i taj odjek mrtvog panka  je  našao jednog od svojih avatara u Novom Sadu već te iste 1978.  Da, baš on, profesor Čonta  je poderao rock i izvršio neverovatan uticaj na Yu scenu tih godina, čak su Brega i Bebek skratili kosu i na opskurnom albumu „Doživjeti stotu“ 1981.  imali par „Pank“ pesama (Čudesno jutro u krevetu). “Paket aranžman” i “Strah od monotonije” takođe te iste godine poput kiselog kupusa obmotavaju se oko pank mlevenog mesa čineći sarmu čije se varijante do danas dan poslužuju i nekom prijaju a nekome ne.

Opet u Novom Sadu  od tih dana pa do dana danas bilo je mnooogo pank bendova u raznim varijantama (oi, hc…) da ne nabrajam baš baš mnooogo. I zašto baš u Novom Sadu?  Zbog toga što je NS dovoljno severno tj zapadno od juga tj istoka?, zbog  izloga Nork-a i potrebe da se bude drugačiji ? Zbog otpora sistemu? Zbog Aluvijalnih ravni i borbe protiv depresije?  Svih ovih godina u NS se svirao pank u nekoj od verzija, u Novom Sadu nikad nije ni bilo nekog pravog velikog pop/rock mainstream benda (tipa Galija ili Kerber).

U Novom Sadu nikada nije bilo nekog poznatijeg benda koji je bio u ne-pank fazonu (da li je?). Da li su svi svirali pank zato što je to sigurnije, zato što teška NS publika nema sluha za drugačije? Ili zato što je pank moda u Novom Sadu?  Ili zato što jednostavno Novi Sad i pank baš dobro koreliraju i to je prirodan spoj?

U muzičkom smislu NS je uvek bio underground: Kada bi svi gradovi bivše Yuge bili đaci u jednom razredu Novi Sad bi bio intravertni pametni mračnjak ne previše popularan (koji ipak želi da bude primećen),  a najbolja drugarica bila bi mu Pula. Svih ovih nultih i desetih godina tj poslednjih 20 pank se u Novom Sadu održava polu-aktivno, polu nostalgično. Problem je odnosa aktivnog i nostalgičnog održavanja pank kulture, jedan bez drugog ne mogu.

Što se tiče aktivnog održavanja pank kulture, mnogi stari bendovi iz devedesetih se reaktiviraju u nekom obliku, neki nikada nisu ni prestajali, pojavljuju se novi mladi bendovi (izgleda ne dovoljno), svakako svaka čast za CK13, Rebuild Collective, Liman Crew, To be punk, Dotkom… i mnoge ostale. Što se tiče nostalgičnog održavanja pank kulture,  svaka čast entuzijastima-nostalgičarima  koji su napravili (Bilo jednom, Kontakt, Novosadska pank verzija, Kultura sećanja…).  Angažovani na održavanju pank kulture u dobrom procentu su sredovečni  ucenjeni građani generacije 60, i  70-tih sa po stotinjak kila koji nisu otišli i pank im pruža identitet i smisao.

Takođe sa njima su angažovana i njihova deca milenijalci iz digitalno-informacionog pakla koja jebiga, u liberalno kapitalističkoj kvazidemokratiji  piju pivo iz drakstora ali sad ispod statue kralja Petra čija ruka pokazuje  otprilike na DB gde su im i oci i majke pili pivo.

Kada postaješ biti panker? Kad vidiš da drug iz razreda čiji je ćale uticajan ima mnogo lakši put nego ti.

Kada prestaješ biti panker? Kad se zaposliš u izvršnom veću ili nekoj od institucija pa kao ubediš sebe da  menjaš system ne shvatajući da si već prošao pet koalicija sa raznoraznim kretenima i kad shvatiš da ne treba talasati jer ćeš izgubiti posao, kad ćutiš na nepravdu bahatost i primitivizam dajući im time legitimitet.

Od momenta kad postaješ do momenta kad prestaješ biti panker vreme može biti kratko ili dugačko, a vreme leti brzo brzo i svet se menja  umire sam od sebe i obnavlja se našom voljom rasterećenom od straha i podstaknutom ljubavlju.

Kada će umreti pank u Novom Sadu? To zavisi od tebe koji ovo čitaš…

 

Jozo Vrana

You may also like...

1 Response

  1. Vuk says:

    E, svaka cast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *