Bahatost ili nepoznavanje posla kojim se bavi OBEZBEĐENJE?

Balkan Metal Promotion se nije jako dugo oglasio povodom bilo čega, ali mislimo da je ovo pravi trenutak.

Bili smo svedoci veoma bahatog ponašanja obezbeđenja na Beer Garden-u 04.08.2019. tokom nastupa brazilskih velikana Soulfly. Veliki Max je odlučio da svoj 50. rođendan proslavi baš kod nas u Srbiji. I naravno, kao i uvek, Max i ekipa su bili na visini zadatka.

Pored toga, jedna nemila scena je obeležila ovaj događaj, a to je, kao što napomenuh malopre, bahato ponašanje obezbeđenja na festivalu. Koliko smo uspeli da primetimo, momak, koji je žrtva nasilja u ovoj situaciji, je raširio zastavu Srbije kako bi Max mogao da je vidi. Kako ju je video, momak je odlučio da pokloni Maxu ovu zastavu, ali kako bi došao do njega, morao je da preskoči ogradu, kako bi mu prišao bliže. Očigledno nije znao da je taj postupak jedan od najtežih prekršaja na ovakvim festivalima i samim tim nije ni znao da mu slede samo takve batine. Kako je preskočio s druge strane da Maxu da zastavu, tako je na njega skočilo nekoliko pripadnika obezbeđenja, jedan ga je udarao po rukama, drugi ga je udarao u glavu, treći ga je držao u kragni, a dvojica su još bila tu, verovatno za svaki slučaj ako uspe da se iskobelja iz ove tri gromade od po “dva sa dva”. Momak se nije opirao, a pripadnici obezbeđenja su se iživljavali nad njim kao da je počinio ne znam kakav zločin. Sreća njegova, Max je prekinuo svirku i pokušao da dopre nekako do obezbeđenja i da im kaže da ga ostave na miru. Takođe, tonac Soulfly-a veoma poznat našoj publici je takođe priskočio da odbrani momka i moram reći da je i njegova borba s njima trajala neko vreme. Srećom da nisu i na njega nasrnuli, što verovatno nikoga od prisutnih ne bi začudilo. Momak se pozdravio sa Maxom, dobio je priliku da uruči zastavu koju mu je namenio, nakon čega se Max od srca zahvalio. Deo scene možete videti na video snimku, koji je napravljen od strane Vasse PIX & VIDZ i možete ga pogledati na njegovoj zvaničnoj FB stranici OVDE.

Momak je imao mnogo sreće što je Max prekinuo nastup zbog ove scene, jer da su uspeli da ga odvuku skroz iza bine, sam Bog zna šta bi se njemu desilo i koliko bi povreda zadobio za ovaj strašan prepust koji je učinio, preskočivši ogradu. Jasno je da ograda ne sme da se preskače i tu jeste njegova greška, ali ovako bahato i agresivno ponašanje obezbeđenja je nedopustivo i van svake pameti. Prekomerna upotreba sile nad osobom koja je preskočila ogradu, nije bila agresivna, niti se ponašala kao neki divljak, naravno mnogo slabije građe od njih sa sve manjom visinom od oko 20cm, to je nešto što ne bi smelo da se dešava.

Moglo je se bar očekivati od organizatora da jasno napišu šta sme, a šta ne sme. A ako se učini nešto što ne sme, onda da se kaže kakve su posledice. Organizatori su se na jednoj prepisci na zvaničnom FB eventu oglasili povodom ove situacije i rekli samo “Obezbeđenje je reagovalo u skladu sa svojim nadležnostima.” Mi ne vidimo kako ovo može biti u skladu sa nadležnostima. Koliko smo upoznati, obezbeđenje ne bi ni smelo fizički da nasrće, tj. da udara osobu, koja prethodno nije njih napala.

Organizacija ovakvog obezbeđenja je van svake pameti i organizatorima Beer Garden-a bismo predložili da se malo više pozabave odabirom obezbeđenja koje će da bude tu kako bi sprečili nasilje na festivalu i kako bi obezbedili svima da se osećaju bezbedno tu, zar ne. Oni, koliko mi znamo, nisu tu da pokreću nasilje, nego da ga spreče ukoliko ga neko drugi pokrene! Ovde su ga oni sami pokrenuli, tako da je tu trebalo biti još neko obezbeđenje koje će njih da spreči da nastave sa takvim agresivnim i bahatim ponašanjem. Duboki naklon i veliko HVALA Maxu, koji je sprečio da se noć po ovog momka završi mnogo gore, nego što jeste, a njemu želimo brz oporavak i fizički i psihički.

Mi ćemo radi naše sigurnosti početi da izbegavamo festival Beer Garden, jer se pored ovakvog obezbeđenja, koje izaziva nasilje, ne osećamo sigurno, jer je po njima očigledno postupak obezbeđenja bio sasvim normalan i očigledno im nije stalo do bezbednosti njihovih posetilaca, nego samo da se festival održi i haj’mo svi kućama, ma šta se tu izdešavalo.

Ovo nas je podsetilo na jedan nemili događaj sa nastupa Brkova na Beer Fest-u 2017. godine. Neko u publici je upalio baklju i onda je obezbeđenje brže-bolje potrčalo da mu izbiju zube zbog tog strašnog zločina koji je počinio. Legendarni Šemso 69 nije ostao ravnodušan i scenu je prokomentarisao u svom stilu:

“Grupa Brkovi ne voli gledati scene nasilja dok izvodimo pjesme, zato molim redarsku službu da malo smanjite ipak tenziju. To su ljudi malo popili, pa jebiga, popio litar rakije, pa napravio malo sranja, pa šta sad, ne morate da ga ostavite u lokvi krvi. Jer pun je kurac nasilja svima, dosta smo se toga nagledali, haj’mo malo da pričamo o ljepšim stvarima. To možete da trenirate u nekim sportskim klubovima, pa fino nabiješ rukavice, izazoveš nekog prvaka Evrope, pa se s njim onda pobiješ, on te prebije k’o mačku i onda vidiš da si niko i ništa i to je to. Znači, samo lagano, kako ću pjevat, kako da mislim o ljubavi, a ti ga gaziš dole nogama, je li?”

Kako je on to rekao, nastao je podsmeh od strane publike prema obezbeđenju. Jedan od njih mu je nešto i odgovorio, ali verujemo da nije bilo ništa dubokoumno, niti da je bio neki dobar argument.

Originalan tekst preuzet sa http://balkanmetalpromotion.over-blog.com/2019/08/bahato-ponasanje-obezbedjenja-na-beer-garden-u.html

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *