Arhitekte Novog Sveta – Prisoner Ep – Recenzija

Prisoner su još pre par meseci izdali svoj novi EP nazvan (neinventivno) po imenu benda sa ukupno tri pesme i dužine nekih 13 minuta. Sam zvuk je donekle promenjen u odnosu na prošla izdanja grupe, ali i postava je poprilično promenjena, pa su tokom snimanja ovog EP-ja na teren istrčali gitaristi Mateja Cvetičanin i Dimitrije Čuturilo, u tamburu sa četiri žice je udarao Filip Simić, u bubnjeve Igor Kuzmanović, a pevao (i to prilično dobro i visoko) Dalibor Geci. Sniman je u “Citadela Sound Production” pod producentskom i snimateljskom palicom Luke Matkovića.

Napredak je evidentan i to se primećuje posle pola minuta prve pesme “ Arhitekta novog sveta”. Odličan rif, melodijska linija , retro thrash / speed u maniru jednih Agent Steel ili Violence. Angažovani tekst je nešto što uvek pozdravljam i zbog toga ova ionako dobra pesma dobija još više na kvalitetu. “Košmar” je nešto kompleksnija i melodičnija pesma (za koju je snimljen i spot) od prve i u četiri i po minuta nudi sve što jedna metal pesma treba da ima – zarazan rif, brutalnu ritam sekciju i sugestivno pevanje sa puno samopouzdanja. Dalibor Geci je pevač od kojeg treba očekivati mnogo jer poseduje ogroman potencijal. “Izgledala je malo čudno” je naravno, obrada grupe Bijelo Dugme i za nijansu je slabija od prethodne dve pesme, utoliko što joj Prisonerci nisu dali prevelik lični pečat, osim što su je odsvirali u metal maniru, to jest samo je prearanžirali u heavy. Fali mi tu malo ekperimentisanja, ali slutim da će biti koncertni hit, a i pouzdano znam da se jedan od gitarista loži na Bijelo Dugme pa mu je ostatak benda ispunio želju da snime nešto od njih. Da budem iskren, pesma jeste dobra i u originalu (a ja sam jedan od onih koji misli da Bregović nije doneo mnogo dobra rokenrolu na ovim prostorima).

Sve u svemu, vrlo dobra kratkosvirajuća plejlista, moram tako da je nazovem kad već ne postoji fizičko izdanje. Očekujem da potencijalni sledeći album bude sjajan, jer ovi momci imaju šta da ponude, a nadam se da ćemo moći da ih vidimo i uživo u Novom Sadu….

Jeremija

You may also like...

1 Response

  1. Dotkom says:

    Ja bolju recenziju nisam odavno pročitao 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *