Ritmom protiv fašizma – Trg slobode 09.05.2019.

Sinoć se u našem lepom gradu tradicionalno održala manifestacija “Ritam Evrope” kojom se obeležava Dan pobede nad fašizmom. Nadao sam se da će kiša koja je neumorno padala odustati ali to se,naravno, nije desilo.

Početak koncerta zakazan za 19:30 je u minut počeo a čast da ove godine otvore slavlje,imala je sedmočlana ekipa JAL-a. Započeli su ga pesmom “Fajt klab” i iako nisu oterali kišu, ja o njoj više nisam razmišljao. Njihova muzika je mešavina ska,rege,roka,bluza,folka,džeza i ko zna još čega a ritam vas tera konstantno da igrate i da se njišete. Publika koje je u početku bilo u nešto manjem broju je zaista uživala i svi smo hipnotisano slušali i upijali taj razigrani mix žanrova. Baš vas nekako osvoje. Nakon 45 minuta završili su nastup,i publika iako glasna,nije dobila svoj bis. Programska satnica je do kraja ispoštovana.

Sledeća na sceni je bila ekipa Kawasaki3pa. Bend je prošle godine proslavio 25 godina postojanja i iako se slavlje nije održalo u Srbiji,ove godine su to ispravili pa nakon sinoćnje uspešne svirke, danas nastupaju u Beogradu, u Elektropioniru. Masa koju je JAL zagrejao se uvećala i očigledno nisam jedini koji se obradovao ovim zagrepčanima. Specifičnim zvukom su bacili publiku u trans i svi smo skakali kako su oni svirali! Baš dugo nisu svirali u Novom Sadu i ovo je prvi put bilo da sam ih uživo slušao, pa se nadam da do sledećeg koncerta neću morati dugo da čekam i da će nam se brzo vratiti.

Nakon njih, počeo je nastup pionira srpske alternativne scene. Obojeni program, bend uz koji su mnogi novosađani i novosađanke odrasli i koji s razlogom postoji već skoro 4 decenije. Kebrin glas i specifičan način pevanja kao i muzika koja sve to prati su na momente dozvali duh nekog prošlog vremena i probudili nostalgiju među prisutnima. Nakon JAL-a i Kawasaki3pa, ska muzike i đuskanja, Obojeni program je poprilično spustio atmosferu na Trgu. Do sredine ovog nastupa, Trg je bio pun i baš mi je bilo drago videti toliki broj sugrađana okupljenih oko bine uprkos pljusku i lošem vremenu. U moru kišobrana i kapuljača usput smo sreli i neke stvarno kul face, Popa i Raduleta iz Atheist Rap-a, Vesnu iz Tri kapljice, Zeke

Poslednji nastup sinoć je bio rezervisan za legendarne “Partibrejkerse“. S pravom se smatraju za jedan od najboljih bendova na području bivše Jugoslavije i bend koji je pravi izbor za ovakve manifestacije. Novi Sad obožava “Partibrejkerse” i bilo kakva moja piskaranja na tu temu zaista nemaju poente. Koncertno veoma aktivni,ove godine će nastupati na svim većim festivalima kod nas i u regionu. Iako kišovito, tmurno i ružno vreme, ipak nije uspelo da nas rastera do samog kraja, i ovaj kao i prethodni koncerti “Ritma Evrope” će ostati u lepom sećanju….

Vuk

Galerija fotografija:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *