Balkanski punk folk superstars izbrisali granice – Brkovi u Hali 6 Novosadskog sajma

S velikom popularnošću dolazi i velika odgovornost prema publici“- misao koja mi je prolazila kroz glavu dok sam išao ka hali 6 Novosadskog sajma. Poslednji put sam “Brkove” slušao u hali sportova u Beogradu i iako su momci dali sve od sebe, ja se iz nekog razloga nisam najbolje proveo… Razmišljajući o tome i dugo nakon tog koncerta, shvatio sam ono sa početka teksta. Sa par desetina, na par stotina pa do više hiljada fanova koje trenutno ova grupa ima, ne mogu više da očekujem da će svako podjednako zadovoljan izaći sa koncerta. Lokali u kojima su svirali su postali festivali, festivali hale i intimna atmosfera između Brkova i publike se polako gubi. I to je u redu. Kad god čujem komentare poput “Prodali su se“, uvek upitam “Kome? Čemu?” I dalje pevaju svoje pesme i dalje se šale što na svoj, što na tudj račun, i dalje im nastupi nisu u fazonu “Daj da odradim.” Jedino što se publika množi i što su prostori veći.

No, vratimo se sinoćnjem koncertu. Prostor mi se od samog početka nije svideo… Komentarišući sa još par ljudi sa kojima sam došao, zaključili smo da bi možda bolja solucija bila mala sala Spensa. Ali, niko nas ništa nije pitao.

Ono što mi je prvo zapalo za oko u gužvi je koliko Brkovi imaju verne fanove. Većina je sinoć bila “uniformisana” u majicama benda, što samo pokazuje kolika je podrška publike. Svaka čast!
Mix muzike koji je išao pre početka koncerta je bio… neobičan. Od Silvane do Nirvane. Ipak, najzapaženija pesma sa mixa je bila “Glavobolja od vina” koju (sad će me svi isprozivati) obožavam. Sasvim malo odstupajući od unapred poznate satnice, sam početak koncerta je “najavljen” njihovom pesmom “U ljubavnom ratu” , nakon koje je bend uz ogroman aplauz i skandiranje izašao na scenu.

Koncert su započeli naslovnom pesmom sa poslednjeg albuma “Hormon sreće” nakon koje su zajedno sa publikom od reči do reči otpevali “Sudbinu“. Nakon toga je započeo set pesama, starih i novih i tu bih odmah napisao jednu zamerku. Iako je promovisanje novih pesama prioritet, možda bih se više uživeo da je bio raznolikiji mix… jedna stara, jedna nova, pre nego 2 nove, jedna stara… U momentu kada su započinjali “Momačko veče“, Shamso je iskoristio trenutak i pozdravio veselu ekipu momaka koja je slavila momačko veče i čestitao Konči koji se ženi. Na sredini koncerta im se na sceni pridružio i mladi Bojan Vasić sa svojom violinom i zajedno su odsvirali “Cvetalo je meni cvijeće“. To je nešto što cenim na njihovim nastupima, svaki put me iznenade izborom gostujuće podrške. S vremena na vreme je zvuk u hali zvučao diskutabilno, ali takvu grešku svakako pripisujem prostoru. Nastup je završen obradom pesme “Samo pijan mogu da prebolim” nakon čega je publika zahtevala bis. I to jako. I glasno. S povratkom na scenu, odsvirali su neke od najvećih hitova, bez kojih njihov nastup i nije zamisliv, “Opasno se drogiram“, “Bolje da sam s frendovima pio rujno vino” i “Kurvo prokleta“.

U svakom slučaju, Brkovima čestitam na uspehu i publici koja ih zdušno podržava, nastavite ovako, i dogodine se (nadam) vidimo na Spensu! 😀

Vuk

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *