TAKEN by NOiSE #001 mini fest experimental/drone muzike u CK13

Mini festival TAKEN by NOiSE #001, održan je sinoć tj. 19.10. u CK-13. Pred publikom su se pojavila tri veoma zanimljiva experimentalna/drone/noise projekta. Publika malobrojna, što zbog nekog Oktober fest-a u Master centru, što zbog punk svirke bend-a Direktora i SMF u The Quarter-u. Iskreno nije me žao što nisam išao na bilo koja dva od navedenih mesta. Jeste da nas je bilo nekih 50-tak, iskrenih ljubitelja experimental/dron zvuka, ali barem smo svi zajedno uživali.

Festival je otvorio dvojac bez kormilara, Mihajlo i Dimitrije, koji stoje iza projekta MRT. Projekat koji postoji već desetak godina, ali do sada su imali mali broj live nastupa. Nastup je trajao nekih 40-tak minuta, sa Dimetovim džedaljevskim pokušajima da nas omami i prevede na njihovu stranu, ali je doživeo totalni fijasko (“You are not Džedalj yet, young Dimitrije!!!“. -prim.ured.). Muzika veoma zanimljiva i na momente mračna, a u par momenata me je vraćala u 90-te, gde sam se prisećao soundtrack-a iz Terminatora 2 i igre Quake koju je radio neprikosnoveni Trent Reznor. Ovoga puta publiku nisu rasterali, što je za svaku pohvalu.

Sledeći koji su se pojavili na bini je projekat Plamen Večnosti, troje umetnika, koji dolaze iz Zrenjanina, ali su već neko vreme na privremenom radu u Novom Sadu. Projekat koji dosta koristi ručno pravljenje instrumente, i time stvarajući put u nešto novo i neistraženo. Zvukovi prepuni snažnih vibracija, lepih tonova koji se mešaju sa ritualnim zvukovima. Odlični pozadinski video pratio je samu atmosferu i nastup benda, davajući još veću jačinu samog nastupa.

Za kraj je ostavljen Dichotomy Engine, projekat iza kojeg stoji jedan čovek Dražen Đorđević. Neverovatan, psihodelički nastup koji od instrumenata koristi self-made gitaru sa 4 žice, propraćen videom na video bimu. Zvuk sastavljen od buke, šuma i metala koji  stvaraju celinu, nažalost pridodat zvukom lomljenja gitare i kidanja žica, međutim sama scena lomljenja iste. odlično se uklopila u nastup Dichotomy Engine-a. Ne bih mogao da pravim razliku u kvalitetu nastupa jer je svaki projekat specifičan na svoj način i svako drugačije pokazuje svoje emocije i osećanja.  Nažalost Endles Nejmles i Viande nisu nastupili zbog bolesti Ane, koja će se uskoro oporaviti i sa svojim drugarom Ivanom nadohnaditi ovaj propušteni nastup.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *